Grupa mężczyzn i kobiet z nadwagą(62 osoby) otrzymywała różne dawki CLA(1,7 g, 3,4 g, 5,1 g oraz 6,8 g - w trzech dawkach dziennie) lub placebo(9 g oliwy z oliwek). Po 12 tyg. część badanych osób otrzymująca CLA(3 podgrupy z dawkami 1,7 g, 3,4 g, 6,8 g) straciła znacznie więcej tkanki tłuszczowej. Grupa z dawką 3,4 g straciła prawie 4 funty tkanki tłuszczowej, natomiast grupa z dawką 6,8 g mniej - niecałe 3 funty. Grupa z dawką 6,8 g na dzień zwiększyła również beztłuszczową masę ciała o 2 funty. Wpływ na beztłuszczową masę ciała w poszczególnych podgrupach z suplementacją CLA nie był znacząco różny, jednakże najwięcej zyskała podgrupa z dawką 6,8 g i 1,7 g na dzień. W końcowych wnioskach uznano, że CLA ma korzystny wpływ na redukcję tkanki tłuszczowej, ale dzienna dawka przekraczająca 3,4 g zdaje się nie przynosić lepszych rezultatów w tym zakresie[1].
***
W badaniu z roku 2004 prowadzonym przez rok na grupie otyłych mężczyzn i kobiet(180 osób) określono wpływ na kompozycję ciała dziennej dawki CLA - 3,6 g w porównaniu do placebo. Badane osoby podczas suplementacji nie były zobowiązane do zwiększenia aktywności fizycznej lub zmiany nawyków żywieniowych. Po upływie roku w grupie z suplementacją CLA zaobserwowano ubytek wagi 2,4 funta. Ubytek tkanki tłuszczowej był bardziej znaczący - 3,7 funta. Jednocześnie badane osoby zyskały 1.8 +/- 4.3% funta beztłuszczowej masy ciała. Pozytywny wpływ na kompozycję ciała przy suplementacji CLA u otyłych osób został podkreślony we wnioskach, co ciekawe stosunkowo najlepsze rezultaty uzyskały osoby zaczynające próbę z największą nadwagą[2].
***
W początkowej części badania przeprowadzonego przez Holenderskich naukowców grupa mężczyzn i kobiet(58 osób, (BMI) 27.8+/-1.5 kg/m(2)) przez 3 tygodnie stosowała niskokaloryczną dietę redukcyjną wywołującą ubytek masy ciała(6.9+/-1.7%), tkanki tłuszczowej, obniżenie spoczynkowej przemiany materii. Następnie badane osoby wrócił do swoich dawnych nawyków żywieniowych, zostały jednocześnie podzielone na grupy z których każda otrzymywała dawkę CLA 1,8 g na dzień lub 3,6 g, ewentualnie placebo. Po 13 kolejnych tygodniach suplementacji wszystkie grupy częściowo odzyskały utraconą w 3 pierwszych tygodniach badania masę ciała. Zarówno grupa z małą dawką jak i wyższą zyskała znacznie więcej beztłuszczowej masy ciała niż grupa placebo. Zaowocowało to wzrostem tempa przemiany materii. Energia wydatkowana dokładniej wzrosła u grupy z suplementacją CLA o 200 kcal na dzień podczas, gdy w grupie placebo o 140 kcal na dzień[3].
Do innego wniosku doszli Duńscy naukowcy w badaniu opublikowanym w roku 2006. Przy podobnym protokole z różnicą w czasie wykonania próby: dieta niskokaloryczna przez 8 tygodni i okres suplementacji przez rok(przy diecie z kontrolowanym bilansem kalorycznym -1250 kJ/d) wykazali brak znaczącego wpływu suplementacji CLA - 3,4 g na zapobieganie wzrostowi masy ciała i tkanki tłuszczowej po okresie redukcyjnym[4].
***
W badaniu przeprowadzonym na grupie 23 osób trenujących od dłuższego czasu oporowo nie wykazano znaczących różnic w kompozycji ciała po 28 dniach suplementacji biorąc za wyznacznik część grupy otrzymującą placebo. Zaobserwowano jednakże silne korzystny trend zmian w masie kostnej u grupy otrzymującej CLA. To relatywnie krótkie badanie nie potwierdziło korzystnego wpływu suplementacji CLA na tkankę tłuszczową i beztłuszczową masę ciała. Z tego względu można wnioskować, że konieczna jest dłuższa suplementacja by uzyskane efekty były do odnotowania[5].
***
Podsumowanie: Przedstawione rezultaty sugerują potwierdzony(nie przez wszystkie badania) niewielki, rozłożony w czasie, pozytywny wpływ suplementacji CLA na kompozycję ciała. Warte podkreślenia jest to, że badane osoby mimo, że nie zmniejszyły podczas suplementacji znacząco swojego BMI to jednocześnie zredukowały w pewnym stopniu tkankę tłuszczową i zyskały LBM. Biorąc pod uwagę, że osoby, które jedzą często wołowinę przeciętnie w diecie dostarczają 200/mg CLA na dzień, a osoby unikające wołowiny najczęściej o połowę mniej, natomiast standardowa dawka wykorzystywana w badaniach to 2-4 g na dzień(w 3-5 porcjach) rozsądne wydaje się wprowadzenie suplementacji do swojej rutyny. Rozsądne dla osób, szczególnie z większą nadwagą, które stać na to by suplementacja CLA działała sobie nieznacznie w tle, przy okazji przynosząc inne prozdrowotne korzyści.
Referencje:
1) Blankson H, Stakkestad JA, Fagertun H, Thom E, Wadstein J, Gudmundsen O. Conjugated linoleic acid reduces body fat mass in overweight and obese humans. J Nutr. 2000 Dec;130(12):2943-8.
2) Gaullier JM, Halse J, Hoye K, Kristiansen K, Fagertun H, Vik H, Gudmundsen O. Conjugated linoleic acid supplementation for 1 y reduces body fat mass in healthy overweight humans. Am J Clin Nutr. 2004 Jun;79(6):1118-25.
3) Kamphuis MM, Lejeune MP, Saris WH, Westerterp-Plantenga MS. The effect of conjugated linoleic acid supplementation after weight loss on body weight regain, body composition, and resting metabolic rate in overweight subjects. Int J Obes Relat Metab Disord. 2003 Jul;27(7):840-7.
4) Larsen TM, Toubro S, Gudmundsen O, Astrup A. Conjugated linoleic acid supplementation for 1 y does not prevent weight or body fat regain. Am J Clin Nutr. 2006 Mar;83(3):606-12.
5) Kreider RB, Ferreira MP, Greenwood M, Wilson M, Almada AL. Effects of conjugated linoleic acid supplementation during resistance training on body composition, bone density, strength, and selected hematological markers. J Strength Cond Res. 2002 Aug;16(3):325-34.
Zmieniony przez - ellis w dniu 2007-11-11 17:39:05