Grupa 1 BIALKA
- sa trawione w srodowisku kwasnym. Ich trawienie przebiega powoli.
Mieso,
drob,
sery,
ryby,
jajka,
mleko,
orzechy
dziczyzna, krolik
mieso
skorupiaki
soja, tofu I inne produkty sojowe
jogurty
Grupa 2 WEGLOWODANY
- szybko ulegaja strawieniu i wymagaja do tego innych enzymow niz bialka.
Kasze i platki zbozowe, makaron, ryz, zyto, kukurydza, proso
Produkty zbozowe, herbatniki, pieczywo, ciasta, krakersy, pierozki i paszteciki
Miod
Syrop klonowy
Ziemniaki i inne warzywa o duzej zawartosci skrobi
Cukier i slodycze
Kiedy jesz jednoczesnie produkty z gropy 1 i 2, enzymy i soki trawienne wydzielane w celu ich rozlozenia dzialaja na siebie antagonistycznie I neutralizuja sie nawzajem. W rezultacie pokarm nie zostaje nalezycie strawiony i gnije w jelitach powodujac gazy, wzdecia, zgage, bole brzucha, niestrawnosc, zle przyswajanie skladnikow i wyczerpanie organizmu
Grupa 3 WARZYWA O NISKIEJ ZAWARTOSCI SKROBI I TLUSZCZE
- te produkty mozna jesc zarowno z grupa 1 jak i 2
Surowki
Warzywa korzeniowe
Warzywa lisciaste I swieze ziola
Nasiona
Maslo smietana, tluszcze do smarowania
Oliwa z oliwek (tloczona na zimno)
Ziowa suszone, przyprawy korzenne i ostre
Grupa 4 OWOCE
- sa trawione najszybciej i za pomoca zupelnie innych enzymow niz pozostale trzy grupy. Nalezy zawsze jesc osobno w odstepie co najmnie pol godziny od innych grup produktow. Najlepiej jesc rano na pusty zoladek.
LACZENIE ZYWNOSCI
ZLE
Ziarna z miesem lub nabialem = gazy
Owoce z warzywami = gazy
Owoce z miesem = gazy
DOBRE
Same owoce = nie wywoluja gazow, prawidlowe trawienie
Ziarna z warzywami = OK
Makarony z warzywami =OK
Nasiona roslin straczkowych z warzywami = OK
Ryby lub mieso z warzywami = OK
Nasiona roslin straczkowych z ziarnami = OK