SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

<<<<DIETA>>>>PODZIELMY SIE SWOIMI PRZEPISAMI KULINARNYMI!!!

temat działu:

Odżywianie i Odchudzanie

słowa kluczowe: , , , ,

Ilość wyświetleń tematu: 3059

Nowy temat Wyślij odpowiedź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 0 Napisanych postów 76 Na forum 17 lat Przeczytanych tematów 392
Sałatka ziemniaczana z jajkami


1 kg ziemniaków
150 g śmietany
6 łyżek majonezu
4 łyżki octu winnego
1 łyżka oleju
1 czerona papryka
1cebula
3 ogórki konserowowe
1 łyżka kaparów
2 jajka
pęczek szczypiorku
szczypta cukru
sól, pieprz

Ziemniaki ugotować, obrać, pokroić cienke plastry. Sporządzić marynatę z majonezu, śmietany, octu, oleju i przypraw. Wymieszać z ziemniakami. Posiekać ogórki i cebulę. Wszystko wymieszać i włożyć do lodówki na minimum 1 godzinę. Jajka ugotować na twardo, podzielić na 8 części. Szczypior posiekać. Sałatkę przybrać jajkami i szczypiorem.
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------


Szynka z łososia


4 porcje

ok. 1,5 kg filetu z łososia
20 dag ryżu
puszka pomidorów
1/2 pęczka pietruszki
pęczek bazylii
jabłko
cytryna
10 dag parmezanu
2 szkl. bulionu
2-3 łyżki oliwy
sól, pieprz

Rybę opłukać, osuszyć, posypać solą i pieprzem, skropić sokiem z 1/2 cytryny. Rozgrzać patelnię, wlać oliwę, wrzucić ryż, podprażyć. Wlać 1/2 szkl. bulionu. Dodać pomidory razem z zalewą. Za każdym razem, gdy płyn wyparuje, podlać bulionem. Kiedy ryż będzie miękki, dodać zioła i starty ser. Wyłożyć go na płat łososia, zrolować. Przewiązać sznurkiem. Na wierzch położyć plasterki cytryny i zioła. Włożyć do naczynia żaroodpornego. Piec w piekarniku w temp. 190 - 220 st. C ok. 30 min.
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Farsz z rodzynkami

100 g watrobek drobiowych,
150 g czerstwej bulki (moze byc maslana),
150 g mleka,
6 jaj rozdzielonych,
80 g masla,
60 g rodzynkow,
60 g migdalow,
20 g cukru,
sol.

1. Rodzynki namoczyc w cieplej wodzie. Osaczyc. Migdaly sparzyc, zdjac skorki.
Bulke namoczyc w mleku, odcisnac, zemlec razem z oczyszczonymi i dobrze
oplukanymi watrobkami. Przelozyc do miski, dodac rodzynki, migdaly, sol,
cukier, zoltka roztarte z maslem i wymieszac. Bialka ubic na piane, polaczyc z farszem i jeszcze raz wymieszac wszystkie skladniki, by utworzyly
jednolita mase.
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------


Filet drobiowy z warzywami - szybki obiad

puszka czerwonej fasolki,
puszka pomidorow,
2 srednie cebule ,
kostka rosolowa,
filet z indyka lub kurczaka ok 30 dkg (zastepczo jakakolwiek kielbasa),
olej ,
przyprawy.

cebule pokroic w kostke , przyrumienic dorzucic pokrojone w kostke mieso, podsmarzyc, wrzucic do gara razem z fasolka i pomidorami dorzucic kostke rosolowa , zagotowac, przyprawic.
Potrzeba na to ok 20 minut.
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------



Kurczak curry z warzywami


500 g piersi z kurczaka
1/2 puszki groszku
1/2 puszki kukurydzy
1 marchew
1 szkl. bulionu
1 serek topiony
4 łyżki jogurtu naturalnego
1 łyżka oleju
1 łyżka masła
curry
sól, pieprz

Kurczaka natrzeć solą, pieprzem, curry, posmarować olejem, włożyć na ok. 1/2 h do lodówki. Obsmażyć na oleju, podlać wodą, poddusić. Marchew pokroić w kostkę, podsmażyć na patelni, zalać bulionem wymieszanym z jogurtem, zagotować. Do marchwi dodać pozostałe warzywa, serek i przyprawy.
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------



Sałatka z kurczakiem i omletem


4 porcje

700 g filetów z piersi kurczaka
2 łyżki sosu sojowego
ząbek czosnku
łyżka oleju arachidowego
6 jajek
3 łyżki mąki
szczypiorek
50 g chińskiej kapusty

sos:
łyżka słodkiego chili
2 łyżki soku z limonki
2 papryczki chili
1/4 szkl. oleju arachidowego
łyżka cukru

filety polać sosem sojowym, natrzeć zmiażdżonym czosnkiem, zostawić na noc pod przykryciem. Odsączyć z marynaty i gotować na parze ok. 8-10 min. Gdy ostygną, pokroić w plastry. Wbić jajka do miski, dodać mąkę i posiekany szczypior, wymieszać. Rozgrzać olej, wlać połowę masy jajecznej. Smażyć, aż się zetnie, odwrócić, dosmażyć, zdjąć z patelni i zrolować. Następnie usmażyć drugi omlet. Pokroić je w talarki, dodać do kurczaka, dodać pokrojoną kapustę, zmieszać, skropić sosem.
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------



Makaron w kremowym sosie zapieczony z serem


4 porcje

1/2 makaronu pappardelle
250 g boczniaków
200 g piersi z kurczaka
cebula
200 g sera gorgonzola / inny pleśniowy
250 ml kremówki 30%
łyżka masła
2 ząbki czosnku
sól, pieprz
oliwa
łyżka posiekanej natki

Makaron ugotować z dodatkiem łyżki oliwy w osolonej wodzie. Grzyby i mięso pokroić w paseczki, cebulę w piórka. Podsmażyć razem na 2-3 łyżkach oliwy. Doprawić solą i pieprzem oraz zmiażdżonym ząbkiem czosnku. Wlać śmietanę i gotować ok. 10 min. Dodać masło i jeszcze raz zagotować. Sos połączyć z makaronem i posypać natką. Przełożyć do żaroodpornych miseczek, posypać pokruszonym serem i zapiekać ok. 5 min.
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------




Filety z kurczaka z warzywami


4 filety z kurczaka
4 plastry szynki staropolskiej
pęczek świeżej szałwii
cytryna
10 dag masła
pęczek młodej marchwi
8 zielonych szparagów
70 dag zielonego groszku
cebula
5 łyżek oliwy
sól, pieprz

Kurczaka skropić oliwą, posolić, posypać pieprzem i obłożyć liśćmi szałwii. Zawinąć w folię i odstawić na 1h. Szparagi gotować 2-3 min. w osolonej wodzie. Obrane, całe marchewki dusić na patelni na małym ogniu razem z pokrojoną cebulą. Po 10 min. dodać groszek, szałwię i ugotowane szparagi. Przyprawić i jeszcze chwilę dusić. Każdy filet zawinąć w plaster szynki. Powkładać między nie szałwię. Spiąć wszystko wykałaczką. Smażyć na oliwie, co jakiś czas przewracając. W małym garnku gotować chwilę sok z cytryny z 2-3 łyżkami wody. Polać tym sosem filety i warzywa.
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------



Czerwona kapusta z jabłkami


50 dag czerwonej kapusty
2-3 kwaskowate jabłka
2-3 cytryny
cebula
1-2 łyżki oleju
cukier
sól

Kapustę poszatkować, zalać niewielką ilością wrzącej wody, ugotować pod przykryciem na półmiękko. Dokładnie odcedzić, ostudzić. Wymieszać z pokrojoną cebulą i startym jabłkiem. Z 1 cytryny wycisnąć sok, wymieszać ze szczyptą soli i cukru. Polać kapustę, wymieszać. Skropić olejem. Pozostałe jabłka pokroić na cząstki. Pozostałe cytryny pokroić na półplasterki. Jabłkami i cytryną udekorować kapustę.
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------



Sałatka z ryżu


1 szkl. ryżu
4 ogórki konserwowe
pęczek koperku
4 łyżki majonezu
sól, pieprz

Ryż ugotować na sypko, dodać pokrojone ogórki, wymieszać z majonezem, przyprawami i posiekanym koperkiem.
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------



Sałatka z kapusty pekińskiej i groszku


1/2 kapusty pekińskiej
1/2 puszki kukurydzy
puszka groszku
2-3 pomidory
czerwona cebula
szczypta cząbru
2-3 łyżki oleju / majonezu
sól, pieprz

Kapustę pokroić na wąskie paski, pomidory i cebulęw kostkę, połączyć z odcedzoną kukurydzą i groszkiem, dodać przyprawy i majonez.
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------



Ptasie Mleczko :]

Biszkopt:
4 jajka
0,6 szklanki mąki pszennej
0,6 szklanki cukru
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Masa:
60 dag białego sera
kostka masła
3/4 szklanki cukru
3 żółtka
galaretka truskawkowa
"Ptasie mleczko":
3 białka
3 łyżki cukru
galaretka cytrynowa

Białka ubić, dodać cukier i nadal ubijać. Dodać żółtka i jeszcze ubijać. Następnie dodać mąkę i proszek do pieczenia. Delikatnie wymieszać. Ciasto wylać do wysmarowanej tłuszczem prostokątnej blachy o wymiarach 25 na 36 cm i piec ok. 25 minut w temperaturze 170 st. C. Ostudzić i nasączyć przegotowaną wodą wymieszaną z aromatem rumowym.

Masło utrzeć z żółtkami, dodać cukier i zmielony 2 razy ser. Następnie dodać tężejącą galaretkę truskawkową rozpuszczoną w 1 szklance wody. Masę wyłożyć na biszkopt.

Białka ubić z cukrem, dodać tężejącą galaretkę cytrynową rozpuszczoną w 1 szklance wody i wyłożyć na masę z serem.

Włożyć do lodówki na 3 godziny.
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Sałatka z Tuńczyka:}

Składniki:
2 puszki tuńczyka sałatkowego
10 jajek
duży słoik majonezu
20 dkg sera żółtego
2 średnie cebule
przyprawy

Sposób wykonania:

Jajka ugotować na twardo. Odzielić białka od żółtek. Białka i cebulę pokroić w kostkę. Ser potrzeć na grubej tarce. Wykładać do miski warstwami (przyprawiać do smaku): 1/3 część białek, 1/2 część cebuli, 1/2 część tuńczyka, majonez, 1/2 część sera, 1/3 część białek, 1/2 część cebuli, 1/2 część tuńczyka, majonezu, 1/2 część sera, 1/3 część białek, majonezu. Posypać pokruszonymi żółtkami jajek.


Życze smacznego dla wszyskich!!! Dodajcie tu także swoje dania:]
Ekspert SFD
Pochwały Postów 686 Wiek 32 Na forum 11 Płeć Mężczyzna Przeczytanych tematów 13120

PRZYSPIESZ SPALANIE TŁUSZCZU!

Nowa ulepszona formuła, zawierająca szereg specjalnie dobranych ekstraktów roślinnych, magnez oraz chrom oraz opatentowany związek CAPSIMAX®.

Sprawdź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Znawca
Szacuny 50 Napisanych postów 10140 Wiek 34 lat Na forum 18 lat Przeczytanych tematów 38697
ptasie mleczka, kremówki i inne smakołyki do tego w którymś było "słoik majonezu" ja bym do diety nie wrzucał, btw źródła się podaje
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 11 Napisanych postów 1529 Wiek 40 lat Na forum 18 lat Przeczytanych tematów 9814
Wszystko fajnie tylko idz do sklepu i wyłóz kase na 1,5 kg łososia
łap soga za prace
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 0 Napisanych postów 76 Na forum 17 lat Przeczytanych tematów 392
Hehe dzieki za soga ale nikt niekupuje 1,5kg lososia
Ja kupuje na porcje tak na swoje zapotrzebowanie a to zbyt duzo niekosztuje jesli kupujesz w Auchanie,Cauflandzie itp. ;]
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 25 Napisanych postów 1977 Na forum 17 lat Przeczytanych tematów 27200
na niektore z tych przepisow bym uwazala bo maslo,majonez,smietana czy cukier nie sa mile widziane zwlaszcza,gdy tak jak w jednym przepisie pojawia sie kostka masła i 3/4 szklanki cukru

www.pajacyk.pl
-----------------------------



----------------------------

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 157 Napisanych postów 10921 Na forum 18 lat Przeczytanych tematów 43675
jak Caramel
moez i sałatki dobre ale nie koniecznie sprzyjajace kazdej diecie
ale sog leci
i podaj źródło!

Zmieniony przez - malutka_k w dniu 2006-11-09 12:58:47
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 0 Napisanych postów 76 Na forum 17 lat Przeczytanych tematów 392
Oto nastepne przepisy Życze smacznego:D


Sałatka warzywna z soją


2 szkl. ugotowanej soi
2 ogórki kiszone
2 jabłka
1 seler
1 pietruszka
2 marchewki
20 dag majonezu
sól, pieprz

Ugotowane warzywa i jabłko pokroić w kostkę, dodać soję, wymieszać z majonezem i przyprawić do smaku.
-------------------------------------------------------------------------------



Sałatka z makaronu i proteiny sojowej


8 porcji

4 pomidory
40 dag makaronu
60 dag mrożonych warzyw z groszkiem i kukurydzą
150 ml rosołu warzywnego
1 opakowanie proteiny sojowej
15 dag majonezu
40 dag jogurtu naturalnego
4 łyżki octu balsamicznego
słodka papryka mielona
2 ząbki czosnku
1/2 główki sałaty
8 dag keczupu
3 łyżki mąki
1-2 jajka
10 dag tartej bułki
3 dag tartego parmezanu
6 łyżek oleju
sól, biały pieprz

Pomidory sparzyć, zdjąć skórkę, pokroić. Ugotować makaron. Mrożone warzywa gotować ok. 5 min. w rosole, odcedzić, rosół ostudzić. Proteinę zalać wrzątkiem, dodać sól, gotować ok. 15 min., odcedzić, przyrumienić na oleju. Majonez połączyć z jogurtem, rosołem, octem, przyprawami. Czosnek przecisnąć przez praskę, dodać do sosu. Częścią sosu -ok. 3/4 - polać makaron wymieszany z warzywami i proteiną sojową, wymieszać. Dodać porwane liście sałaty.
-------------------------------------------------------------------------------


Farsz z rodzynkami

100 g watrobek drobiowych,
150 g czerstwej bulki (moze byc maslana),
150 g mleka,
6 jaj rozdzielonych,
80 g masla,
60 g rodzynkow,
60 g migdalow,
20 g cukru,
sol.

1. Rodzynki namoczyc w cieplej wodzie. Osaczyc. Migdaly sparzyc, zdjac skorki.
Bulke namoczyc w mleku, odcisnac, zemlec razem z oczyszczonymi i dobrze
oplukanymi watrobkami. Przelozyc do miski, dodac rodzynki, migdaly, sol,
cukier, zoltka roztarte z maslem i wymieszac. Bialka ubic na piane, polaczyc z farszem i jeszcze raz wymieszac wszystkie skladniki, by utworzyly
jednolita mase.
-------------------------------------------------------------------------------


Sakiewki z ryżem


20 dag piersi z indyka (wędlina)
połówki brzoskwiń z puszki
1/2 szkl. ryżu
2 łyżki rodzynek
kiełki słonecznika
sól
liście sałaty

Ryż ugotować na sypko. Brzoskwinie pokroić na małe kawałki. Rodzynki zaparzyć, odsączyć. Połączyć składniki, przyprawić. Wędlinę pokroić na cienkie plastry, na środku każdego położyć łyżkę nadzienia. Boki plasterków wędliny unieść do góry, spiąć wykałaczką, ułożyć na sałacie.
-------------------------------------------------------------------------------


Warzywa gotowane


* 1 mała marchew na osobę
* część pietruszki (korzeń zawsze dzielimy wzdłuż)
* część selera
* ziemniaki
Inne składniki:
* brokuła
* kalafior
* kapusta
* pomidory
* cukinia
* dynia
* bakłażan
* rośliny strączkowe: soczewice (czerwona i zielona), fasole, groch, - jedna łyżka stołowa suchych nasion na osobę.

Podstawowe warzywa korzeniowe (mogą być starte), wrzucamy do gotującej się wody, w odstępach ok. 3min. w kolejności: marchew - pietruszka - seler - pokrojone ziemniaki (drobna kosteczka dobrze się rozgotowuje a kilka dużych kawałków sprawi przyjemność "amatorom kartofelków").
Kiedy marchew i duże ziemniaki rozłamują się, wyjmujemy marchewkę, seler, pietruszkę, rozgniatamy widelcem i wrzucamy do zupy, następnie dodajemy któryś ze składników dodatkowych (nasiona muszą być wcześniej namoczone, tylko łuskaną czerwoną soczewicę sypiemy suchą). Fasolę i grochy można podgotować w drugim naczyniu i dodać do warzyw podstawowych, co znacznie skróci czas gotowania.
Tuż przed podaniem, wsypujemy natki: pietruszki, selera, kopru lub inne zioła (dla bardzo małych dzieci gotujemy 15 minut po wsypaniu ostatniego składnika).
Po ugotowaniu dodajemy tłuszcz (pomaga w przyswajaniu niektórych witamin) najlepiej oliwę z oliwek tłoczoną na zimno lub masło (lubię jedno i drugie).
W zależności od czasu gotowani zupa staje się lżej strawna, bardziej energetyczna. Małym dzieciom, osobom starszym i chorym podajemy warzywa dobrze rozgotowane i nieosolone.
-------------------------------------------------------------------------------



Kasza gryczana zapiekana z białym serem

25 dag kaszy gryczanej
1 łyżka masła
1 łyżka margaryny
30 dag białego tłustego sera
10 dag śmietany 12%
1 biała cebula
1 czerwona cebula
2 pory
pęczek zielonej pietruszki
30 dag pieczarek

Na 1/2 litra wrzącej osolonej wody wrzucić kaszę i masło. Gotować na małym ogniu, aż kasza wchłonie wodę. Zeszklić pokrojoną cebulę i białe części pora. Oddzielnie usmażyć pieczarki. Ugotowaną kaszę wymieszać z rozdrobnionym serem, cebulą, porami, pieczarkami i pieprzem. Przełożyć do natłuszczonej formy. Piec w nagrzanym piekarniku. Po 20-30 min. polać rozbełtaną śmietaną i zapiekać dalsze 10 min.
-------------------------------------------------------------------------------



Gołąbki z kaszą gryczaną i grzybami


główka białej kapusty
3/4 szkl. kaszy gryczanej
30 g suszonych grzybów
jajko
1/2 łyżeczki mielonego kminku
ząbek czosnku
kostka bulionu grzybowego
zagęstnik do sosu
sól, pieprz

Grzyby opłukać, zalać 2-3 szkl. wody, odstawić na min. 2h. Pod koniec moczenia lekko posolić. Ugotować do miękkości w wodzie w której się moczyły. Odcedzić (wywar zachować), drobno pokroić. Do kaszy dodać masło i wywar z grzybów i ugotować na sypko. Wymieszać z grzybami i posiekanym jajkiem. Dodać zmiażdżony czosnek. Doprawić solą, pieprzem i kminkiem. Z kapusty wykroić głąb. Gotować we wrzącej wodzie ok. 5 min. Kolejno ściągać liście i ścinać grube nerwy. Na największe liście położyć farsz, zrolować, boki podwinąć pod spód. Rondel wyłożyć połową odłożonych liści, ułożyć na nich ciasno gołąbki. Kostkę bulionową rozpuścić w szklance gorącej wody. Bulionem zalać gołąbki. Przykryć pozostałymi liśćmi. Oprószyć solą i pieprzem. Dusić pod przykryciem ok. 40 min. Sos wymieszać z zagęstnikiem, zagotować. Przed podaniem polać nim gołąbki.
-------------------------------------------------------------------------------



Ryż zapiekany z pieczarkami i jajkami


1 szkl. ryżu ugotowanego na sypko
20 dag pieczarek
1 łyżka masła
4 jajka
3/4 szkl. zsiadłego mleka
2 łyżki startego żółtego sera
2 ząbki czosnku
tarta bułka
1 łyżka posiekanej zielonej pietruszki
sól, pieprz

Pieczarki pokroić w plasterki, podsmażyć na rozgrzanym tłuszczu , doprawić solą i pieprzem oraz posiekanym czosnkiem. Połączyć z ryżem, dodać 1/2 łyżki naci, wymieszać, włożyć do żaroodpornego półmiska wysmarowanego tłuszczem i wysypanego bułką tartą. wybić jajka, wymieszać z mlekiem, dodać sól, pieprz, polać ryż, posypać serem. Wstawić do nagrzanego piekarnika na ok. 20 min. Posypać pozostałą nacią.
-------------------------------------------------------------------------------



Pierścień ryżowy na ostro


50 dag ryżu
1/2 puszki groszku
1/2 puszki kukurydzy
2 małe ostre papryczki
3 jajka
1 łyżeczka curry
2 łyżki keczupu
łyżeczka papryki
sól, pieprz


Ryż ugotować na sypko i podzielić na 3 części. Paprykę pokroić w cienkie paseczki, odsączyć groszek i kukurydzę. Do 1 części ryżu dodać curry i pokrojoną paprykę, do drugiej keczup, sproszkowaną paprykę i groszek, do trzeciej pieprz i kukurydzę. Do każdej części ryżu dodać roztrzepane jajko. Wyłożyć masy na żaroodporne, wytłuszczone naczynie, lekko je przygniatając. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 25 min.
-------------------------------------------------------------------------------



Jajecznica z serem i pieczarkami


4 jajka
10 dag pieczarek
10 dag sera żółtego
4 dag masła
sól

Pieczarki umyć, pokroić w cienkie plastry. Ser pokroić w 2 cm plasterki. Jajka roztrzepać. Pieczarki lekko podsmażyć na maśle, posolić. Dodać ser, gdy zacznie się rozpuszczać wlać jajka i mieszać do lekkiego ścięcia.
-------------------------------------------------------------------------------


Jajka z foremek z pomidorami


6 jajek
8 małych mrożonych pomidorów
1/4 szkl. mleka
posiekany szczypiorek
makaron
4 dag tartego żółtego sera
sos grzybowy

Jajka robić z mlekiem. Pomidory sparzyć wrzątkiem, obrać ze skórki, pokroić w kostkę. 8 foremek wysmarować masłem, w każdej ułożyć pomidory, zalać jajkami, foremki umieścić w rondlu, podać go wodą i wstawić do niezbyt gorącego piekarnika i wolno podgrzewać. Na półmisku ułożyć w piramidę ugotowany makaron, polać sosem grzybowym, posypać serem. Wokoło ułożyć jajka wyjęte z foremek.
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 157 Napisanych postów 10921 Na forum 18 lat Przeczytanych tematów 43675
a żródło jest ??
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 0 Napisanych postów 76 Na forum 17 lat Przeczytanych tematów 392
Niektore przepisy zostaly pobrane z http://www.smacznie.com/ 
Nowy temat Wyślij odpowiedź
Poprzedni temat

apetyt :D

Następny temat

spalacz tłuszczu

WHEY premium