http://tiny url.com/kqtvrzb
Ania
...
Napisał(a)
We wtorek biorę w niej udział, jeśli zostałabym laureatką to będe zwolniona z egzaminów wstępnych na yższe uczelnie o tej tematyce. Na to raczej niestety nie liczę bo tegoroczna tematyka mi nie bardzo odpowiada otóż dotyczy ona „Mikroorganizmy w żywności i w żywieniu". Jeśli już mikroorganizmy to probiotyki i prebiotyki ale jeśli chodzi o inne to hmm ...sama nie wiem.Mam bardzo mało czasu jak szukałam literatury i zobaczyłam że polecają ponad 20 książek to niestety nie mogę sobie pozwolić choćby na przejrzenie ich. Proszę o jakieś cenne artykuły na ten temat , liczę na was :) Z góry dzięki
Witaj, przygotowaliśmy kilka tematów które mogą Cię zainteresować:
PRZYSPIESZ SPALANIE TŁUSZCZU!
Nowa ulepszona formuła, zawierająca szereg specjalnie dobranych ekstraktów roślinnych, magnez oraz chrom oraz opatentowany związek CAPSIMAX®.
Sprawdź...
Napisał(a)
Z tego co znalazlem w internecie to sa tematy olimpiady:
– „Mikroorganizmy w żywności i w żywieniu”.
– Ogólne wiadomości o drobnoustrojach i ich klasyfikacja.
– Mikroflora przewodu pokarmowego człowieka i jej wpływ na organizm.
– Tradycyjne wykorzystanie mikroorganizmów w produkcji żywności.
– Mikroorganizmy w przetwórstwie domowym i technologii potraw.
– Żywność fermentowana w kuchniach innych narodów.
– Żywność probiotyczna.
– Mikroorganizmy w nowoczesnej biotechnologii żywności.
– Mikroorganizmy niepożądane w żywności i skutki ich oddziaływania.
– Ochrona konsumenta w świetle obowiązujących przepisów prawnych.
I zgodnie z tymi wytycznymi i strona www.google.pl proponuje pokolei wpisywac i poprostu szukac np.http://www.google.pl/search?hl=pl&q=drobnoustroje&btnG=Szukaj w Google&lr=lang_pl
itd. Pierwszy etap chyba jest 15 wiec mimo wszystko proponuje odpowiedzic biblioteke a noz...
– „Mikroorganizmy w żywności i w żywieniu”.
– Ogólne wiadomości o drobnoustrojach i ich klasyfikacja.
– Mikroflora przewodu pokarmowego człowieka i jej wpływ na organizm.
– Tradycyjne wykorzystanie mikroorganizmów w produkcji żywności.
– Mikroorganizmy w przetwórstwie domowym i technologii potraw.
– Żywność fermentowana w kuchniach innych narodów.
– Żywność probiotyczna.
– Mikroorganizmy w nowoczesnej biotechnologii żywności.
– Mikroorganizmy niepożądane w żywności i skutki ich oddziaływania.
– Ochrona konsumenta w świetle obowiązujących przepisów prawnych.
I zgodnie z tymi wytycznymi i strona www.google.pl proponuje pokolei wpisywac i poprostu szukac np.http://www.google.pl/search?hl=pl&q=drobnoustroje&btnG=Szukaj w Google&lr=lang_pl
itd. Pierwszy etap chyba jest 15 wiec mimo wszystko proponuje odpowiedzic biblioteke a noz...
...
Napisał(a)
Właśnie sobie przypomniałam że załozyłam ten temat ;) Więc dostałam sie do etapu okręgowego , który odbędzie się w tą środę w Poznaniu może jeszcze ktoś z was bierze w niej udział ? Książek mam w domu troszke będę czytać i czytać i czytać...tyle mi pozostało , mam nadzieję że jakoś mi tam pójdzie ;) Może macie gdzieś pod ręką jakieś ciekawe prace, referaty z tej dziedziny tj. mikrobiologia żywności i żywienia ,oraz żywienie człowieka jakies bardziej zaawansowane ?
http://tiny url.com/kqtvrzb
Ania
Polecane artykuły