SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Czy smażenie i pieczenie zwiększa bilans kaloryczny potrawy?

temat działu:

Odżywianie i Odchudzanie

słowa kluczowe: , , , , ,

Ilość wyświetleń tematu: 8597

Nowy temat Wyślij odpowiedź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 10 Napisanych postów 477 Wiek 37 lat Na forum 19 lat Przeczytanych tematów 11381
A smażenie na oleju z oliwek w 100% zdrowe jest?
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 10 Napisanych postów 477 Wiek 37 lat Na forum 19 lat Przeczytanych tematów 11381
A smażenie na oleju z oliwek w 100% zdrowe jest?
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 90 Napisanych postów 15094 Wiek 36 lat Na forum 19 lat Przeczytanych tematów 101723
na pewno nie truje tak, jak smazony lniany

"Jak kraść, to miliony.
Jak ruchać, to księżniczki"

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 9 Napisanych postów 2931 Na forum 18 lat Przeczytanych tematów 24391
'glebokie', dluzsze smazenie -smalec
krotkie -olej rzep., oliwa z oliwek

----> www.pajacyk.pl <----

na weekendach mnie NIE MA!

::]]}|{{[[:: a44 - electro glide in blue

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 90 Napisanych postów 15094 Wiek 36 lat Na forum 19 lat Przeczytanych tematów 101723
kokosowy olej ew. na dluzsze smazenie

"Jak kraść, to miliony.
Jak ruchać, to księżniczki"

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 9 Napisanych postów 2931 Na forum 18 lat Przeczytanych tematów 24391
a ciula ja tam nic nie smaze

----> www.pajacyk.pl <----

na weekendach mnie NIE MA!

::]]}|{{[[:: a44 - electro glide in blue

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
domer ODŻYWIANIE Moderator
Ekspert
Jest liderem w tym dziale Szacuny 6266 Napisanych postów 76018 Wiek 39 lat Na forum 20 lat Przeczytanych tematów 754780
Ja tez nie. Czasami jejecznice.

Moderator działu Odżywianie

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 5 Napisanych postów 1256 Wiek 35 lat Na forum 19 lat Przeczytanych tematów 23375
ja tez nie, juz nie pamietam kiedy jadłam cos smazonego, mi juz nawet smazone nie smakuje,wole gotowane na teflonie z dodatkiem wody lub duszenie czy parowanie

"Każdy widzi jakim się byc wydajesz,niewielu czuje jakim jestes"
Nicollo Machiavelli

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 0 Napisanych postów 47 Na forum 20 lat Przeczytanych tematów 2478
Odpowiedź na pytanie wielkiego_ala:
Z fizycznego punktu widzenia wzrost temperatury (gotowanie, smażenie, pieczenie) wiąże się ze wzrostem energii. Doprowadzając energię cieplną do posiłku zwiększamy całkowitą ilość jego energii. Jeśli zjemy go w takiej postaci to powinniśmy przyjąć większą ilość energii niż z produktu nieobrobionego termicznie (oczywiście mowa o podgrzewaniu bez użycia substancji dodatkowych jak np. olej).
Natomiast spożywanie zimnych produktów (np. chłodnych napojów) powoduje, iż organizm musi zużyć pewną porcję energii by je podgrzać do temperatury jaka panuje wewnątrz.
Oczywiście produkt o zbyt wysokiej temperaturze też jest nieodpowiedni, gdyż nadmiar ciepła musi zostać wydalony z organizmu a na ten proces również zużywa się jakąś porcję energii.

Jakie ma to znaczenie w rzeczywistości i jak duże są to ilości energii?
Podejrzewam, iż nie warto zaprzątać sobie tym głowy, a co najwyżej starać się nie spożywać drastycznie zimnych lub zbyt gorących posiłków.

Tylko zdechłe ryby płyną z prądem !

Nowy temat Wyślij odpowiedź
Poprzedni temat

Dieta - nie śmiać się

Następny temat

makrela po treningu?

WHEY premium