Olej lniany uzyskuje się z siemienia lnianego. Jest żółtawy, przeźroczysty. Posiada swoisty zapach i smak o nucie orzechowej.
W łyżce nierafinowanego oleju lnianego tłoczonego na zimno, aż połowę składu stanowi kwas tłuszczowy z rodziny Omega-3! Ponadto po ok. 20 % stanowią kwasy: jednonienasycony kwas oleinowy oraz dwunienasycony kwas linolowy z rodziny Omega 6. Tylko 9,8 % składu to kwasy nasycone!
Dla zachowania bądź odzyskania zdrowia konieczne jest dostarczenie organizmowi Niezbędnych Nienasyconych Kwasów Tłuszczowych tzw. NNKT. Do niedawna jako NNKT, czyli niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe, uważano jedynie kwas linolowy z rodziny Omega-6 (wchodzi w skład oleju lnianego), podczas, gdy obecnie wiadomo już, że organizm ludzki koniecznie potrzebuje dostarczać z zewnątrz również kwasy z rodziny Omega-3 ( aż 50% składu oleju lnianego).
Ponadto naukowcy dowodzą, że nie tylko jakość dostarczanego tłuszczu jest istotna dla zdrowia człowieka. Istotna jest także proporcja poszczególnych rodzajów spożywanych kwasów tłuszczowych. Proporcja kwasów Omega-6 do Omega-3 w oleju lnianym wynosi 2,5:1. We wszystkich obecnie publikowanych opracowaniach dotyczących zdrowego odżywiania z kwasami tłuszczowymi zalecana "złota proporcja" waha się w granicach od 4:1 do 1:1.
W naszej współczesnej diecie kwasów Omega-3 praktycznie nie dostarcza się organizmowi w ogóle, a Omega-6 obecne są w nadmiarze, co - między innymi - powoduje zachwianie równowagi immunologicznej i nadmierną skłonność do stanów zapalnych organizmu.
Olej lniany jest jednym z najbogatszych źródeł nienasyconego kwasu tłuszczowego z rodziny Omega-3. W naszej codziennej diecie opartej o żywność produkowaną masowo kwasy tłuszczowe z rodziny Omega-3 pojawiają się w dalece niewystarczających ilościach. Do tej pory ze względu na antycholesterolową propagandę wszystkie tłuszcze zostały uznane za niepożądane w diecie składniki odżywcze.
Tymczasem najnowsze odkrycia naukowe dowodzą, że kwasy tłuszczowe z rodziny Omega-3 mają fundamentalne znaczenie dla funkcjonowania naszego organizmu stanowiąc między innymi budulec dla:
- tkanki mózgowej (60% naszego mózgu to kwasy Omega-3!!!),
- syntezy hormonów (stanowią składnik do budowy serotoniny i dopaminy - hormonów szczęścia),
- każdej komórki organizmu (stanowiąc m.in. o jakości błony komórkowej, co ma ogromne znaczenie w przypadku chorób nowotworowych).
Kwasy Omega-3 sa bardzo aktywne chemicznie, dzięki czemu okazują się tak skuteczne w mogą np. odbudować szkody powstałe w wyniku procesów utleniania zachodzących w komórkach mięśnia sercowego!
_____________________________________________________________________
Warto pamiętać!!!
- DIETA KULTURYSTY -
Oto kilka pomocnych wskazówek przydatnych przy jej konstruowaniu:
Spożywaj przynajmniej 5 posiłków dziennie (3 podstawowe i 2-4 uzupełniające).
Po treningu wykorzystaj „złotą godzinę" na uzupełnienie energii zużytej podczas ćwiczeń, w tym celu spożyj posiłek złożony w 80% z węglowodanów, a w 20% z białka.
Zwróć uwagę na podaż białka, dzienne zapotrzebowanie na proteiny u kulturysty wynosi 2,2g na kg masy ciała.
Staraj się nie spożywać cukrów prostych (głównie słodycze), taka forma cukru utrudnia szybką regenerację, wyjątek stanowi „złota godzina", kiedy zapotrzebowanie na cukry proste jest największe.
Ogranicz ilość spożywanych tłuszczów nasyconych (prowadzą m. in. do podniesienia tzw. złego cholesterolu), zastąp je tłuszczami wielonienasyconymi pochodzenia roślinnego (np. olej lniany) i rybnego (tran). Pamiętaj jednak, że z tłuszczy organizm powinien czerpać około 25% energii, dlatego powinny one stanowić około 15% diety.
_________________________________________________________________
Omega-3 a serce
Nienasycone kwasy tłuszczowe omega-3 są ważne dla organizmu, ponieważ powstają z nich prostaglandyny - substancje regulujące pracę układu krążenia, systemu odpornościowego i gospodarkę tłuszczową.
Kwasy omega-3 obniżają również zbyt wysoki poziom cholesterolu i trójglicerydów. Stosowanie ich przez kilka miesięcy znacznie zmniejsza poranną sztywność i ból stawów oraz zwiększa odporność organizmu na zakażenia.
Badania wykazały, że główną przyczyną chorób serca i układu krążenia jest arterioskleroza, powstała na skutek stanów zapalnych wewnętrznej powierzchni tętnic. Naczynia krwionośne stopniowo twardnieją, zwęża się światło tętnic, żył oraz naczyń tętniczych, co zaburza naturalny przepływ krwi. Płytki krwi zbijają się w skrzep, krew przestaje płynąć i dochodzi do zawału. Agregację płytek krwi, czyli ich skłonność do budowy zakrzepów obniżają nienasycone kwasy tłuszczowe omega-3.
Osoby o podwyższonym ryzyku wystąpienia chorób serca (obciążone genetycznie, palące tytoń, z nadwagą lub nadciśnieniem itd) powinny wspomagać profilaktykę poprzez zwiększone spożycie ryb morskich lub regularną suplementację olejem bogatym w kwasy tłuszczowe omega-3. ------->> dział doping;)
Cena oleju lnianego : ok 10zł za 500ml.
Jest 2014. Nadal trenuję.