im dluzej czytam forum tym bardziej sie pogubilem przy projektowaniu diety.
Co znaczy dieta o malej zawartosci tluszczy przez wiekszosc tu niby nie polecana? procentowo?
powiedzmy ze dzienne zapotrzebowanie 2800kcal. redukcja do 2200.
Uśredniajac podpowiedzi zaczalem od 55% weglowodanow 30% bialka i 15% tłuszczy (wyczytalem ze nie nalezy schodzic ponizej 15%)
i teraz jest to stosunek w kaloriach czy gramach? i jaki jest ten najwlasciwszy przy redukcji?
zakladajac dzienne zapotrzebowanie powiedzmy 2200kcal z obliczen wyszlo mi wiec 161g bialka 295g-weglowodanow i 36g tluszczy. cos malo tych tluszczy, a duzo wegli, ale przeciez przeliczajac je na kalorie mnozymy przez 9,2 a przy reszcie 4,1. wiec sam juz nie wiem..
teraz idac od drugiej strony (wedlug innego przepisu)
minimum bialka (2gr) wegli (3gr) i tluszczy (od 0,5-1g) na kilogram masy ciala. Obierajac te 2200 kalorii juz prawie w ogole nie starczalo mi ich na tluszcze (przy moich 100 kg). (a jeszcze jakby trzeba bylo teoretycznie kiedys od dziennego zapotrzebowania zaczac wiecej kcal odejmowac...to juz nie wiem jak mam te proporcje liczyc). a moze to jest razy masa ciala ale bez nadmiaru tluszczu???
czy ktos mi moze jasno wytlumaczyc (wszystkie proponowane artykuly z forum juz przeczytalem jakis czas temu) jak rozdzielic te kalorie miedzy wegle, bialka i tluszcze?
jak to rozpracuje to zamieszcze diete do oceny.. tylko nie ma sensy się nad nia meczyc skoro nawet nie jestem pewien czy bedzie dobrze.
a cha.. te obliczone 2800kcal dziennego zapotrzebowania to przy zerowych cwiczeniach, co oczywiscie nie bedzie zgodne z prawda, ale tak zalozylem sobie do obliczen.
pozdrawiam.
reszte parametrow z formularza podam juz po opracowaniu diety pod konkretna ilosc cwiczen.