SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Czynniki Wpływające Na Przyswajalność Aminokwasów

temat działu:

Odżywki i suplementy

Ilość wyświetleń tematu: 2119

Nowy temat Wyślij odpowiedź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 6 Napisanych postów 179 Wiek 40 lat Na forum 17 lat Przeczytanych tematów 2532
Istniejekilka czynników , które wpływaja na to, jak szypko
po spożyciu danego źródła białkowego trawione sa aminokwasy
i udostępnione organizmowi.
Do najważnijeszych wśród nich zaliczamy :
Gotowanie
aminokwasy są w mnijeszym lub większym stopniu
czułe na wysoka temperature. Przykładowo - arginina wykazuje wyjątkową odporność na ciepło i ulega rozpadowi w temp.powyżej 243 stopni Celsjusza.
Karnityna zaś rozpada sie w temp. powyżej 140stopni. Gotowanie nie tylko zabija mikroorganizmy ale także powoduje wyprostowanie sie długich łancuchów polipeptydowych, co sprawia ze aminokwasy staja sie mniej trwałe gdy docieraja do ukłądu pokarmowego.

Fizyczne własciwosci pokarmu
- takie czynniki jak stan stały/ciekły , postac sproszkowana bądź tabletki to, czy pokarm został poddany procesowi wstępnego trawienia oraz w jakim stopniu a także rodzaje i ilość spoiwa, wypełniaczy i innych substancji odżywczych i nieodżywczych.

Stan ukłądu pokarmowego
-Uwarunkowania genetyczne, wiek, ogólny stan zdrowia i poszczególne choroby.
Metabolizm - lub wykorzystanie aminokwasu w jelicie przed absorpcja - Tak się bowiem zdarza np.z glutamina.
Metabolizm - lub wyykorzystanie aminokwasu w wątrobie przed przedostaniem sie do obiegu - Aby skutecznije skierowac aminokwasy do poszczególnych tkanek, powinno sie je stosowac na czczo i w dawkach umożliwiajacych dotarcie znacznych ich ilości do miejsca przeznaczenia

"Niech Masa Bedzie Z Wami "

Ekspert SFD
Pochwały Postów 686 Wiek 32 Na forum 11 Płeć Mężczyzna Przeczytanych tematów 13120

PRZYSPIESZ SPALANIE TŁUSZCZU!

Nowa ulepszona formuła, zawierająca szereg specjalnie dobranych ekstraktów roślinnych, magnez oraz chrom oraz opatentowany związek CAPSIMAX®.

Sprawdź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 11 Napisanych postów 365 Wiek 47 lat Na forum 17 lat Przeczytanych tematów 5652
czyli gotowanie przyspiesza trawienie mięsa?
myślałem, że jest odwrotnie...
pozdr

pomogłem?
to nakarm dziecko www.pajacyk.pl 

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 6 Napisanych postów 179 Wiek 40 lat Na forum 17 lat Przeczytanych tematów 2532
Dokłandie..gotowane aminy sie rozkładja i wiec sa szybcije trawione i wydalane:>

"Niech Masa Bedzie Z Wami "

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
miętki JASZCZOMP
Ekspert
Szacuny 119 Napisanych postów 21724 Wiek 44 lat Na forum 21 lat Przeczytanych tematów 92660
czemu ma służyć ten post?Bo jest banalny.
nie kumam.

zdr.

"nie znam sie na niczym co czytałem na temat ćwiczeń"

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 6 Napisanych postów 179 Wiek 40 lat Na forum 17 lat Przeczytanych tematów 2532
Np. temu ze niekórzy nei widza nic o aminach :>

"Niech Masa Bedzie Z Wami "

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
miętki JASZCZOMP
Ekspert
Szacuny 119 Napisanych postów 21724 Wiek 44 lat Na forum 21 lat Przeczytanych tematów 92660
od tego jest wyszukwiarka na forum by się dowiedzieli o ile musza, bo i po co.
zdr.

"nie znam sie na niczym co czytałem na temat ćwiczeń"

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 1 Napisanych postów 74 Na forum 18 lat Przeczytanych tematów 1811
A mi się bardzo przydał ten post. W wyszukiwarce nie znalazłem nic ciekawego o przyswajalności białka z wyjątkiem tego.
Nowy temat Wyślij odpowiedź
Poprzedni temat

Przewodnik Po Aminokwasach

Następny temat

NADH

WHEY premium