Szacuny
2
Napisanych postów
178
Na forum
20 lat
Przeczytanych tematów
28567
Witam.
Czy przy jedzeniu surowego lnu złotego też trzeba uważać na glikozydy cyjanogenne?
Oprócz tego szukam kogoś, kto byłby w stanie pomóc mi przy doborze suplementów...
Jak na razie mam białko ON, ZMA i Kre-Alkalyn. Do tego 75+, złoty len i Sylimaron.
Z góry dziękuję za pomoc.
Szacuny
10
Napisanych postów
1587
Na forum
19 lat
Przeczytanych tematów
56426
Zmielony len jak juz kupisz jest juz oczyszczony z tego. Ale jak np sam mielisz to fakt są tam Glikozydy cyjanogenne . Na szczęście tak się składa, że uwalniają one cyjanowodór w śladowych ilościach. A w niewielkich ilościach nawet cyjanowodór może okazać się lekarstwem. Glikozydy cyjanogenne zawarte w ziołach wraz z innymi składnikami wykazują synergizm i działają uspokajająco, lekko oszałamiająco, rozluźniająco, żółciopędnie, rozkurczowo, przeciwzapalnie, przeciwkaszlowo i odkażająco, pobudzają ośrodek oddechowy; oczywiście wszystko to w dawkach leczniczych.
Szacuny
119
Napisanych postów
5388
Na forum
19 lat
Przeczytanych tematów
111118
W większości nasion i orzechów są, szczególnie w migdałach. A w owocach i warzyw metanol. Jakby to było niebezpieczne, to by nie było sprzedawane w spożywczaku.