SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Wszystko, co chcielibyście wiedzieć o tłuszczach

temat działu:

Odżywianie i Odchudzanie

słowa kluczowe: , , ,

Ilość wyświetleń tematu: 4409

Nowy temat Wyślij odpowiedź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 1 Napisanych postów 104 Na forum 17 lat Przeczytanych tematów 381
Wszystko, co chcielibyście wiedzieć o tłuszczach


To, co jemy każdego dnia - nawet w bardzo małej ilości - ma w dłuższym okresie znaczący wpływ na nasze zdrowie i samopoczucie. Jedną z takich „małych" rzeczy w codziennej diecie są tzw. smarowacze, czyli to, czym smarujemy pieczywo.
W zależności od tego, ile i jakiego rodzaju tłuszczu zjadamy, jego wpływ na zdrowie może być korzystny albo szkodliwy. Niekorzystne dla zdrowia są spożywane w nadmiarze kwasy tłuszczowe nasycone (smalec, masło) i tzw. izomery trans (twarde margaryny, miksy), gdyż podnoszą poziom cholesterolu we krwi. Spożywanie dużej ilości tłuszczu nasyconego (zwierzęcego) może także prowadzić do otyłości.


Specjalista żywienia, dr Anna Stolarczyk, z Centrum Zdrowia Dziecka ostrzega, że większość tłuszczów zwierzęcych występuje w naszym pożywieniu jako tłuszcze ukryte (niewidoczne). Mogą stanowić naturalny składnik produktu albo być dodane w trakcie jego przetwarzania. Najwięcej tłuszczu ukrytego znajduje się w mięsie i wędlinach (nawet w chudej szynce), mleku i serze, produktach cukierniczych i orzechach.
Najbardziej korzystne dla zdrowia są tłuszcze roślinne, zawarte w olejach i wysokiej jakości margarynach, do których produkcji nie stosuje się olejów utwardzanych. Tłuszcze roślinne mają szczególne znaczenie dla zdrowia i prawidłowego funkcjonowania organizmu, gdyż są najlepszym źródłem wielonienasyconych kwasów tłuszczowych. Zawierają także niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe (NNKT), które muszą być dostarczane z pożywieniem, bo organizm nie potrafi ich samodzielnie wytwarzać. Kwasy te znajdują się w oleju sojowym, słonecznikowym, rzepakowym, oliwie z oliwek, ale również w dobrych jakościowo margarynach miękkich, np. w margarynie Rama Classic.
Naukowcy ze Szkoły Zdrowia Publicznego Uniwersytetu Harvarda w USA pod kierunkiem prof. Waltera Willetta opracowali nową piramidę zdrowego żywienia, uznając tłuszcze roślinne za bardzo korzystne dla zdrowia - bogate źródło niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych. Dlatego też umieścili je na pierwszym poziomie piramidy jako element codziennej diety.
Zdaniem gastroenterologa, dr Jerzego Mroza, w profilaktyce wielu schorzeń powinniśmy szukać tzw. zdrowych zamienników. Na przykład tłuszcze zwierzęce należy zastąpić miękkimi margarynami i olejami. Z kolei białka zwierzęce(wieprzowina, tłustsza wołowina), którym z reguły towarzyszą tłuszcze nasycone (często ukryte), najlepiej zastąpić białkiem z ryb morskich oraz z roślin strączkowych (groch, fasola), soi i kasz. Pamiętajmy, by przygotowując dania z tych ostatnich wzbogacić je w tłuszcze (najlepiej roślinne), po to aby nasz organizm mógł dobrze przyswoić zawarte w produktach witaminy A, D, E (rozpuszczalne w tłuszczach). Osoby odchudzające się powinny pamiętać, że w ich diecie nie może zbraknąć niezbędnych organizmowi składników: białek, węglowodanów i tłuszczów pochodzenia roślinnego.


Tłuszcze a dieta


W diecie tzw. redukcyjnej, czyli odchudzającej, której celem jest pozbycie się zbędnych kilogramów, nie wolno całkowicie rezygnować z tłuszczów! Należy jednak ograniczyć ilość tłuszczów zwierzęcych na rzecz tłuszczów roślinnych.
W diecie ograniczającej tłuszcze, zalecanej np. w miażdżycy czy zaburzeniach gospodarki lipidowej, również należy ograniczyć jedynie tłuszcze zwierzęce na korzyść roślinnych.
W diecie lekkostrawnej zazwyczaj przyrządzamy potrawy gotowane, a unikamy smażonych. Jeśli chcemy i możemy sobie pozwolić na danie smażone, to powinniśmy je przyrządzić wyłącznie na tłuszczu roślinnym: oleju, oliwie lub margarynie. Stosując taką dietę należy używać - jako tzw. tłuszczu dodanego do potraw - tylko tłuszczu pochodzenia roślinnego.
Żródło: http://www.dieta.twoja.org/index.php?option=com_content&task=view&id=40&Itemid=1


Zmieniony przez - Lasowiacze w dniu 2007-01-01 18:25:06

" W kulturystyce nie jest ważne ile podnosisz tylko jak to podnosisz."

Ekspert SFD
Pochwały Postów 686 Wiek 32 Na forum 11 Płeć Mężczyzna Przeczytanych tematów 13120

PRZYSPIESZ SPALANIE TŁUSZCZU!

Nowa ulepszona formuła, zawierająca szereg specjalnie dobranych ekstraktów roślinnych, magnez oraz chrom oraz opatentowany związek CAPSIMAX®.

Sprawdź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Znawca
Szacuny 31 Napisanych postów 3215 Wiek 37 lat Na forum 19 lat Przeczytanych tematów 20315
Trochę kontrowersyjne

Ile do... czyli liczniki do wydarzeń http://ile-do.pl.pl
oraz
Kuchnia wietnamska na http://pyzamadeinpoland.pl 

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
ellis ZASŁUŻONY
Ekspert
Szacuny 126 Napisanych postów 4616 Na forum 18 lat Przeczytanych tematów 53303
Nie nazywałby nasyconych tłuszczy `złymi`, złe jest uwzględnianie dużej ich ilości w wysokowęglowodanowej diecie w której mamy jednocześnie w dużej ilości tłuszcze trans, które są naprawdę `złe` i cukry proste...

Nie wrzucałbym nasyconych tłuszczy do jednego worka, mamy kilkanaście różnych nasyconych kwasów tłusczowych, niektóre są zdrowe dla serca.

Margaryny, oleje sojowe itp. to zdecydowanie nie jest dobra alternatywa, według tego artykułu powinniśmy jeść chyba same wielonienasycone kwasy tłuszczowe... krótko mówiąc zacofane spojrzenie.

Zmieniony przez - ellis w dniu 2007-01-01 19:22:06
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Znawca
Szacuny 31 Napisanych postów 3215 Wiek 37 lat Na forum 19 lat Przeczytanych tematów 20315
"Niekorzystne dla zdrowia są spożywane w nadmiarze kwasy tłuszczowe nasycone (smalec, masło)(...), gdyż podnoszą poziom cholesterolu we krwi. Spożywanie dużej ilości tłuszczu nasyconego (zwierzęcego) może także prowadzić do otyłości."

"Zdaniem gastroenterologa, dr Jerzego Mroza, w profilaktyce wielu schorzeń powinniśmy szukać tzw. zdrowych zamienników. Na przykład tłuszcze zwierzęce należy zastąpić miękkimi margarynami i olejami."

" Jeśli chcemy i możemy sobie pozwolić na danie smażone, to powinniśmy je przyrządzić wyłącznie na tłuszczu roślinnym: oleju, oliwie lub margarynie."

Ile do... czyli liczniki do wydarzeń http://ile-do.pl.pl
oraz
Kuchnia wietnamska na http://pyzamadeinpoland.pl 

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
ellis ZASŁUŻONY
Ekspert
Szacuny 126 Napisanych postów 4616 Na forum 18 lat Przeczytanych tematów 53303
Czy napisałem coś żle?
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 1 Napisanych postów 104 Na forum 17 lat Przeczytanych tematów 381
Widze, że nie wszystko jest wporządku. Dobrze, że skorygowaliście błędy.

" W kulturystyce nie jest ważne ile podnosisz tylko jak to podnosisz."

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Znawca
Szacuny 31 Napisanych postów 3215 Wiek 37 lat Na forum 19 lat Przeczytanych tematów 20315
Ellis, wszystko w jak największym porządku

Ile do... czyli liczniki do wydarzeń http://ile-do.pl.pl
oraz
Kuchnia wietnamska na http://pyzamadeinpoland.pl 

Nowy temat Wyślij odpowiedź
Poprzedni temat

pytanie dotyczące carbo

Następny temat

proszę o ocenę diety

WHEY premium