Ryż to przede wszystkim węglowodany złożone, które są wolno trawione przez organizm i przez długi czas dostarczają mu energii. Jest więc idealnym pokarmem dla tych wszystkich, którzy regularnie uprawiają sport, np. jeżdżą na rowerze, pływają lub biegają.
Ryż mogą jeść także ci, którzy stosują dietę odchudzającą i ci, którzy spędzają dużo czasu na siłowni. Wszyscy oni powinni zjadać codziennie ryż, ponieważ:
-ryż dostarcza energii pracującym mięśniom, wzmacnia je i zapobiega ich rozpadowi
-ryż dostarcza witamin z grupy B i składników mineralnych, zwłaszcza fosforu, wapnia i magnezu
-zwiększa przyswajanie aminokwasów, które uczestniczą w budowie mięśni.
Diety odchudzające z udziałem ryżu są niezbyt uciążliwedla układu trawienia; błonnik znajdujący się w dużych ilościach w brązowym ryżu przyspiesza też usuwanie tłuszczu z organizmu
-dieta niskotłuszczowa i niskosodowa na bazie ryżu eliminuje z pożywienia zbędny tłuszcz, cholesterol i sód, dzięki czemu zapobiega chorobom serca i układu krwionośnego; dostarcza też witamin z grupy B, które są niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego
-ryż nie ma właściwości uczulających, nie zawiera też glutenu, dlatego może stanowić podstawę diety dla wszystkich chorych na celiaklię
-kleik ryżowy to znakomity posiłek po wszelkich zatruciach pokarmowych; biegunka i wymioty mogą powodować niedobór potasu w organizmie; kleik ryżowy uzupełni ten niedobór, doda energii i jest na tyle lekki, że można go jeść nawet wtedy, gdy twój układ pokarmowy jest w nie najlepszym stanie.