W jej skład wchodzą:
Magnez- będący budulcem zębów i kości, wspomagający przewodnictwo komórek nerwowych i procesy trawienne.
Tłuszcze roślinne- obniżające poziom "złego cholesterolu".
Żelazo- będące niezbędnym czynnikiem produkcji czerwonych krwinek, rozprowadzających tlen po całym organizmie.
Cynk i selen- wpływający na podniesienie poziomu endorfin, substancji redukujących poziom stresu.
Teobromina- działająca pobudzająco na pracę nerek, stymulująca ośrodkowy układ nerwowy.
Fenyloetyloamina- będąca jedną z endorfin.
Wapń i białko- stanowiące budulec kości, wzmacniające układ odpornościowy.
Flawonoidy- powodujące zwiększenie odporności na infekcje, regulujące właściwe napięcie mięśni i naczyń krwionośnych.
Poza tym, czekolada zawiera witaminy B6, B2, A, E, B3, B12, kwas foliowy i kofeinę.
Co o tym myslicie? Sadze ze nawet jedna DOBRA gorzka czekolada tygodniowo nie zaszkodzi, jesli oczywiscie bedzie utrzymany odpowiedni bilans w Diecie.