SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

tluste mieso

temat działu:

Odżywianie i Odchudzanie

słowa kluczowe: ,

Ilość wyświetleń tematu: 3931

Nowy temat Wyślij odpowiedź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 255 Napisanych postów 13305 Wiek 36 lat Na forum 19 lat Przeczytanych tematów 45257
z mącznymi też nie

Ja swoje poglądy mam, ale teraz czasy takie, że na wszelki wypadek się z nimi nie zgadzam.

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 2 Napisanych postów 773 Na forum 17 lat Przeczytanych tematów 12430
za bardzo rozmyślasz.

żyje jak inni śnią.

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 11148 Napisanych postów 51563 Wiek 30 lat Na forum 24 lat Przeczytanych tematów 57816
czyli jest taka opcja ze komorki miesniowe moga zawierac tluszcz czy nie?
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Charon ZASŁUŻONY
Ekspert
Szacuny 119 Napisanych postów 5388 Na forum 19 lat Przeczytanych tematów 111118
Czytaj uważnie: to nie musi być tłuszcz. to mogą być wstrzyknięte w mięso dodatki; solanka, papier toaletowy itd. nie przytyjesz od tego, więc spokojnie możesz jeść
zdr


Poza tym najlepiej sprawdzić w tabelach, czy i ile dane mięso zawiera tłuszczu.

Odpowiadając jednak na Twoje pytanie: czyli jest taka opcja ze komorki miesniowe moga zawierac tluszcz czy nie?

Tak, mogą.

Beatus, qui prodest, quibus potest

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 11148 Napisanych postów 51563 Wiek 30 lat Na forum 24 lat Przeczytanych tematów 57816


charon - sprawdzanie w tabelach ile % tluszczu ma wedlina jest conajmniej smieszne jesli nie d****ne

jesli nawet znajdziemy wyrob o tej samej nazwie to kazdy producent moze robic to na wlasny sposob

to nie ryz i piersi z kurczaka...

co do papieru itd - nie sadze aby moglo sie to w ten sposob rozejsc


i dodaje zdjecie dla zobrazowanai sytuacji o ktorej mowie

czy mieso w miejscu nr 1 i nr 2 zawieta tyle samo tluszczu?

Zmieniony przez - rsx-r w dniu 2007-01-18 01:42:12
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Charon ZASŁUŻONY
Ekspert
Szacuny 119 Napisanych postów 5388 Na forum 19 lat Przeczytanych tematów 111118
Ja pisałem o "normalnym" mięsie. Wędlin w ogóle bym nie ruszał - polecam przeczytać posty o ich wyrobie (w wybranych postach działu). Z jednego kilograma mięsa można zrobić 2kg wysokogatunkowej szynki.

Ok, już wiem o co Ci chodzi. Włókna mięśniowe mogą mieć różny kolor ze względu na różny ich rodzaj i zawartość mioglobiny (przykład noga kurczaka vs pierś).
W przypadku wędliny o różnicy koloru stanowi różna zawartość mioglobiny i jej form. Na zewnątrz, gdzie jest więcej tlenu oraz pod wpływem czynników redukujących występujących w mięsie (naturalnie lub dodanych sztucznie) mioglobina łączy się z tlenem i przybiera kolor jasny, wewnątrz natomiast zostaje mioglobina (kolor czerwony). Gdy wspomniane czynniki redukujące zaczynają zanikać, rozkładają się, mioglobina pod wpływem tlenu ulega przemianie do metmioglobiny nadającej mięsu kolor brunatny. Mam nadzieję, że wszystko jest już jasne.

Beatus, qui prodest, quibus potest

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 11148 Napisanych postów 51563 Wiek 30 lat Na forum 24 lat Przeczytanych tematów 57816
dzieki za odpowiedz - o cos takiego mi chodzilo

piszesz zeby nie jesc wedlin - jak wiec wyobrazasz sobie chocby troche zroznicowana diete dla czlowieka ktory nie moze spedzic calego dnia w domu i sklepie?

biorac do siebie wszystkie rady z tego dzialu do jedzenia zostaje jedynie ryz piersi z kurczaka tunczyk i oliva z oliwek

chore...
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
ellis ZASŁUŻONY
Ekspert
Szacuny 126 Napisanych postów 4616 Na forum 18 lat Przeczytanych tematów 53303
Nadinterpretacja - tak jednym słowem można opisać to co napisałeś wyżej.

Nikt Ci nie każe jeść tylko piersi kurczaka. Możesz jeść różne rodzaje mięsa przyrządzone na różne sposoby. Charon poradził Ci jedynie byś unikał wędlin, których produkcja pozostawia wiele do życzenia.
Nowy temat Wyślij odpowiedź
Poprzedni temat

dzieki za rady, opinie, sugestie

Następny temat

Czy to prawda ?

WHEY premium