SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Cholesterol

temat działu:

Odżywianie i Odchudzanie

słowa kluczowe:

Ilość wyświetleń tematu: 4420

Nowy temat Wyślij odpowiedź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 91 Napisanych postów 4613 Wiek 39 lat Na forum 17 lat Przeczytanych tematów 19327
Panowie wiem ze mamy tu paru specjalistow <wazelinka>

nie no powazniej

chodzi mi o zbijanie cholesterolu

Jeden ze znajomych pisze ze duzo dobrego czytal o stanolach ktyrych zrodlem jest benecol - ktorym mozna zastepowac maslo margaryne itd

Jesli ktos cos wie to prosze pisac

Ps ja w takich sprrawach stosuje tauryne i omege 3
Ekspert SFD
Pochwały Postów 686 Wiek 32 Na forum 11 Płeć Mężczyzna Przeczytanych tematów 13120

PRZYSPIESZ SPALANIE TŁUSZCZU!

Nowa ulepszona formuła, zawierająca szereg specjalnie dobranych ekstraktów roślinnych, magnez oraz chrom oraz opatentowany związek CAPSIMAX®.

Sprawdź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Specjalista
Szacuny 53 Napisanych postów 5239 Wiek 41 lat Na forum 18 lat Przeczytanych tematów 75867
Tutaj masz artykuł ze strony www.przychodnia.pl
Czego cholesterol nie lubi?

Według wielu autorytetów poziom tzw. złego cholesterolu LDL powinien być niższy niz. 135 mg%. Jeśli tak nie jest, przekłada się to na brutalna prawdę głosząca, ze każdy punkt procentowy wzrostu poziomu cholesterolu we krwi powyżej umownego progu może być obarczony konkretna liczba zawałów serca. Oczywista zasada profilaktyki cholesterolowej staje się wiec dieta oszczędna w tłuszcze zwierzęce, a ponadto zdrowy tryb życia polegający m.in. na uprawianiu sportu, zażywaniu ruchu (np. spacery, turystyka), unikaniu stresów itp. Są jednak ludzie, którzy maja zakłócony metabolizm wchłaniania cholesterolu, lub po prostu tacy, którzy nie są w stanie zracjonalizować diety czy stylu życia we wspomnianym duchu. Czy dla nich nie ma innych sposobów obrony przed zezłośliwionym cholesterolem LDL?

Błogosławiony błonnik

Po pierwsze, cholesterol nie lubi rozpuszczalnego błonnika roślinnego, który wchodzi w reakcje z kwasami żółciowymi wytwarzanymi z cholesterolu i pozbawia ich własności kwasowych. Im więcej kwasu żółciowego lub rozpuszczalnego błonnika roślinnego, zobojętniania wchodzi w się zbędnym kwasami żółciowymi wytwarzanymi z cholesterolu więcej pozbawia ich wątroba wyprodukować. Im wiecej kwasu żółciowego wejdzie w wyławiany reakcje wątrobę i stanie sie zbednym balastem wydalanym całego organizmu,
Jakie pokarmy zawierają rozpuszczalny błonnik?
Absolutnym rekordzista są dostępne w sklepach zdrowej żywności otręby owsiane. Blisko 10 proc. ich masy to rozpuszczalny błonnik neutralizujący kwasy żółciowe i zmuszający wątrobę do roli filtru wysysającego cholesterol z krwi. Dużo błonnika zawierają łupiny plesznika, niewiele mniej fasola, groch, soczewica, sporo niektóre kasze, np. jęczmienna, płatki owsiane. Można go tez znaleźć w owocach, a zwłaszcza w suszonych śliwkach, rodzynkach i jabłkach. Liczne badania kliniczne potwierdzają skuteczność rozpuszczalnego błonnika. Okazuje się, ze każdy gram a wiec ilość powoduje spadek cholesterolu we krwi.

Olej rybny omega-3

Badania przeprowadzone wśród Eskimosów z Grenlandii dostarczyły zadziwiających danych. Eskimosi spożywają dużo bardzo tłustych ryb, ale poziom cholesterolu i trój glicerydów w ich krwi jest niski. Tajemnica tkwi w tłuszczu wielonienasyconym z szeregu omega-3 obficie występującym w białym mięsie tych ryb. Jest to witamina F, która jest antyutleniaczem zapobiegającym zezlosliwieniu cholesterolu i miażdżycy oraz czynnikiem antyzakrzepowym chroniącym przed zawałem i udarem.

Lecytyna

i cholesterol to urodzeni bliźniacy antagoniści. W naszym organizmie na przemian to współdziałają ze sobą, to konkurują. Jeśli w diecie dostarczymy dużo lecytyny tego naturalnego tłuszczu, np. z soi, gdzie jest jej najwięcej to przeważa jej korzystna rola w organizmie. Wzrastająca obecność lecytyny w układzie trawiennym, zwłaszcza w żółci, chroni przed nadmiernym gromadzeniem się cholesterolu we krwi i zapobiega kumulacji dużych ilości tłuszczu w wątrobie. Powinno wiec jej być dużo w naszym organizmie, a jednak często cierpimy na jej niedobó Lecytyna.

Antyutleniacze

Pierwszym etapem miażdżycy, jak pamiętamy, jest zezlosliwienie cholesterolu. W ostatnich latach odkryto, że jeśli chcemy uniemożliwić jego utlenienie do toksycznego nadtlenku i w konsekwencji do powstaniu komórek piankowatych inicjujących miażdżyce, to powinniśmy użyć naturalnych antyutleniaczy, jakimi Są witaminy E, A (w postaci beta karotenu) oraz C. Okazalo sie bowiem, ze blaszka miazdzycowa osadza sie glównie u osób z niskim poziomem tych witamin we krwi. Tymczasem beta karoten i witamina E wiaza sie ze zwiazkami lipidowymi, chroniac je przed utlenieniem. Oprócz dzialania antyoksydacyjnego, polegajacego na neutralizacji rodnika tlenowego w tluszczach, poszczególne witaminy maja swe dodatkowe dzialanie. Witamina E rozkurcza naczynia krwionosne i zmniejsza krzepliwosc krwi. Zmniejsza to zdolnosci osadzania sie cholesterolu na sciankach tetnic oraz ryzyko zakrzepów i zawalu. Witamina C uszczelniajac scianki tetnic zapobiega przyleganiu lipidózezlosliwienie" cholesterolu. W ostatnich latach odkryto,

Kwas nikotynowy niacyna

Poskromicielem nadmiaru cholesterolu jest równiez niepozorna witamina kwas nikotynowy, zwany niacyna. Badania naukowe wykazuja, ze 1,5 g dziennie niacyny o przedluzonym dzialaniu powoduje obnizenie sie poziomu cholesterolu o 2030 proc. Przeciwwskazaniami dla tak duzych dawek niacyny jest chora watroba, choroba wrzodowa, cukrzyca, arytmia, podagra, alkoholizm. Nie ma tych przeciwwskazań przy małych dawkach, któwniez niepozorna mogą obniżać kwas nikotynowy, zwłaszcza jeśli działają jednocześnie wykazuja, ze środkami g.

lek. med. KRZYSZTOF PIETRASZKIEWICZ

"Wszystkie rzeczy są trujące i nic nie jest bez trucizny,
Jedzenie i picie ponad miarę jest również trujące." - Paracelsus
http://www.sfd.pl/TŁUSZCZE-t369407.html
http://www.sfd.pl/JAJO-t429538.html

Nowy temat Wyślij odpowiedź
Poprzedni temat

redukcja!!

Następny temat

Tłuszcz w "zdrowej redukcji"

WHEY premium