SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Zwiększone wydalanie wapnia ....

temat działu:

Iron Horse Series

słowa kluczowe: , ,

Ilość wyświetleń tematu: 7067

Nowy temat Wyślij odpowiedź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 1 Napisanych postów 209 Na forum 18 lat Przeczytanych tematów 2944
Wapń jest jednym z makroelementów, na który osoby uprawiający kulturystykę powinni zwrócić szczególną uwagę ponieważ zaliczają się do grupy osób narażonych na zwiększone wydalanie tego składnika mineralnego, poprzez specyfikę diet. Wapń o wzorze chemicznym Ca, w przyrodzie występują w postaci związków chemicznych lub jonów. Występujący w organizmie człowieka w 99,85% w kościach, jako składnik blaszek kostnych 1% w zębach, a pozostały 0,05% płynie poza komórkowym. Gdzie pełni ważne dla organizmu funkcje, takie jak wpływ na prawidłową pracę mięśnia sercowego, bierze udział w prawidłowej przepustowości błon komórkowych, w procesie krzepnięcia krwi oraz w prawidłowym przewodzeniu bodźców nerwowych. Poza tym jony wapnia są aktywatorami wielu enzymów np: enzymów trawiennych - lipazy (enzym trzustkowy, powodujący rozkład tłuszczów), podpuszczki (żołądkowy enzym trawienny ścinający białko mleka). Organizm ludzki w momencie niedoborów, może pobierać wapń z kości do celów funkcjonalnych organizmu, co nie jest wskazane gdyż może prowadzić do odwapnienia. Spadek zawartości wapnia we krwi poniżej określonego poziomu może doprowadzić do wystąpienia objawów tzw. tężyczki, u dzieci do powstania krzywicy i zahamowania tempa wzrostu, a u osób dorosłych do osteoporozy i łamliwości kości. Wapń odgrywa znaczną rolę w przypadku nadciśnienia tętniczego krwi, którego chroniczny niedobór może prowadzić do zwiększenia ciśnienia tętniczego krwi (niektóre suplementy (np. kreatyna) powodują zatrzymanie wody w organizmie poprzez co podnoszą ciśnienie, co w efekcie może się potęgować z niedoborem wapnia) A nadmierny wzrost wapnia do zaburzeń pracy serca i oddychania, zaparci, wzrost kwasu solnego w żołądku oraz zaburzenia wchłaniania innych składników mineralnych głównie żelaza, cynku i magnezu. Długotrwałe spożywanie nadmiernych ilości wapnia może doprowadzić także, do ciężkich uszkodzeń nerek, hiperkalcemi i hiperkalciuri. U osób z kamicą nerkową duża podaż wapnia może zwiększyć wydalanie wapnia z moczem i tym samym nasilać tworzenie się złogów nerkowych.. Wchłanianie wapnia zależne jest głównie od zapotrzebowania organizmu. A dobywa się to w sposób ściśle określony, zależny od mechanizmu adaptacyjnego. Tak więc przy niskiej zawartości wapnia w organizmie jego wchłanianie jest wyższe, a przy wysokiej zawartości wchłanianie jest niższe. Na poprawę wchłaniania wapnia maja także duży wpływ, substancje odżywcze jak np: aminokwasy (lizyna, arginina), cukier mleczny (laktoza) oraz witamina (D). Ale są też związki, które upośledzają jego wchłanianie jak np: nadmierna ilość kwasu szczawiowego oraz kwasu fitynowego w racji pokarmowej. Trudniej wchłaniany jest też wapń z warzyw, gdzie utrudnia ten proces błonnik, także tłuszcze upośledzają wchłanianie wapnia, ponieważ może on tworzyć z kasami tłuszczowymi trudno rozpuszczalne mydła. Do ujemnego bilansu wapniowego może doprowadzić dieta zawierająca wysoko oczyszczone białko (aminokwasy, preparaty białkowe). Taki rodzaj diety powoduje zwiększone wydalanie wapnia z moczem i kałem, co może doprowadzić do absorpcji wapnia z tkanki kostnej. Kofeina powoduje zwiększone wydalanie wapnia z moczem i upośledza wchłanianie z pożywienia. Długotrwałe stosowanie środków alkalizujących, zawierające glin powoduje ujemny bilans wapnia oraz demineralizacje kośćca (jaki środek alkalizujący zawarty jest w KREALKALYN®). Na prawidłową gospodarkę wapnia w organizmie ma też wpływ odpowiedni stosunek wapnia do fosforu w racji pokarmowej. Wysoka konsumpcja mięsa i produktów zbożowych staje się powodem nadmiernej podaży fosforu, który wyraźnie ogranicza przyswajanie wapnia oraz powoduje silne zakwaszenie organizmu.Za najbardziej korzystny dla ludzi dorosłych uznano stosunek wapnia do fosforu jak 1:1, dla dzieci 1,2:1 do 2.2 : 1 a dla niemowląt 1,5:1. Obecnie uważa się, że stosunek wapnia do fosforu w racji pokarmowej może mieścić się w szerszym zakresie, o ile racja zawiera dostateczną ilość witaminy D.
Dzienna zalecana norma spożycia wapnia wynosi, dla młodzieży i dorosłych(11-24lata) 1200-1500mg. Mężczyźni (25-65<lat) 1000-1500mg. Kobiety (25-50lat) 1000mg. Około 50% zalecanego spożycia wapnia powinno pochodzić z mleka i serów. Preparaty wapnia najlepiej przyjmować ok. 1 - 1,5 godz. po posiłkach, wypijając przy tym pełna szklankę wody lub soku. Przyjmuje się, że wchłanianie wapnia z mieszanego pożywienia wynosi 20-40%.
Ekspert SFD
Pochwały Postów 686 Wiek 32 Na forum 11 Płeć Mężczyzna Przeczytanych tematów 13120

PRZYSPIESZ SPALANIE TŁUSZCZU!

Nowa ulepszona formuła, zawierająca szereg specjalnie dobranych ekstraktów roślinnych, magnez oraz chrom oraz opatentowany związek CAPSIMAX®.

Sprawdź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
ellis ZASŁUŻONY
Ekspert
Szacuny 126 Napisanych postów 4616 Na forum 18 lat Przeczytanych tematów 53303
Dosyć ciekawy temat to: kości = system buforujący i tutaj w roli głównej wapń. Ostatnio trochę czytałem o tym. Np: interesujące podejście do sprawy ma Dr. Loren Cordain propagujący dietę naszych przodków z okresu paleolitu: nie zaleca spożywania nabiału. Ilość wapnia dostarczanego z dietą jest, więc niska, w zamian jednak sugeruje uwzględnienie bardzo dużej ilości produktów o właściwościach alkalizujących(warzyw i owoców). Mimo, że mocno respektuje wpływ statusu kwasowo-zasadowego diety to nie jest za tym by ilość białka np: z mięsa była niska, rozwiązaniem jest odpowiednio duża ilość neutralizujących zakwaszenie warzyw i owoców. Niektórzy `eksperci` mają tutaj inne zdanie: zalecają znaczne(przesadnie) ograniczenie wysokobiałkowych produktów zwierzęcych, propagują dietę wysokowęglowodanową z dużą ilością produktów zbożowych... to raczej nie jest najlepsza rada - zapominają, że liczy się status kwasowo-zasadowy diety, a nie ilość białka zwierzęcego.

Zmieniony przez - ellis w dniu 2007-01-28 23:51:45
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 6 Napisanych postów 1561 Wiek 34 lat Na forum 18 lat Przeczytanych tematów 24166
Czemu można radykalnie ograniczyć białka w diecie? Niedobór białka, budulca, raczej ma negatywny wpływ na organizm więc czemu takie rozwiązanie jest ok?

liczy się status kwasowo-zasadowy diety, a nie ilość białka zwierzęcego. Wyjaśnisz? Ilość napewno też, choć jak mi się wydaje (zero wiedzy na ten temat) status kw-zas reguluje ilość możliwego wchłaniania białka... dobrze kombinuje?
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
ellis ZASŁUŻONY
Ekspert
Szacuny 126 Napisanych postów 4616 Na forum 18 lat Przeczytanych tematów 53303
Inaczej niektórzy `eksperci` nie rozumieją co jest powodem negatywnych skutków związanych z przewlekłym łagodnym zakwaszeniem(o takim tu mówię). Ich rada sprowadza się do ograniczenia wysokobiałkowych produktów zwierzęcych. Trudno powiedzieć z czego wynika ich ignorancja faktu, że wysokowęglowodanowe produkty zbożowe jakie zalecają również mają silnie zakwaszające właściwości. Dodatkowo możemy powiedzieć, że produkty wysokobiałkowe w pewnym stopniu zwiększają nasz potencjał usuwania jonów wodorowych... Bardziej rozsądnym rozwiązaniem będzie, więc zadbanie w diecie o właściwą ilość przede wszystkim warzyw/układanie jadłospisu mając na uwadze tabele z wskażnikiem potencjału obciążenia nerek kwasami(PRAL - na 100 g produktu), np: z tej strony:
http://www.thepaleodiet.com/nutritional_tools/acid.shtml 
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 5 Napisanych postów 269 Wiek 51 lat Na forum 17 lat Przeczytanych tematów 4122
Ellis: w medycynie chińskiej za tzw stan zakwaszenia organizmu odpowiada zdolność śledziony i trzustki do produkcji płynów wewnętrznych.

W dużym skrócie: spożywając duże ilości mięsa, ale określonych rodzajów, odpowiednio przyprawionych i poddanych obróbce termicznej, w określonych połączeniach z innymi produktami roślinnymi nie musisz w rozumieniu medycyny klinicznej znajdować się w stanie zakwaszenia.

Czy w ogóle kiedykolwiek miałeś okazję/interesowałeś się podstawami medycyny chińskiej i ich zasad odżywiania?
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
ellis ZASŁUŻONY
Ekspert
Szacuny 126 Napisanych postów 4616 Na forum 18 lat Przeczytanych tematów 53303
Neutralizacja zakwaszenia zachodzi przede wszystkim poprzez systemy buforów krwi i tkanek, procesy zachodzące w płucach i nerkach.

Spożycie dużych ilości mięsa nie musi prowadzić do zakwaszenia, jeśli będziemy dbali o odpowiedni status kwasowo-zasadowy reszty diety według wskażnika PRAL.

Nie interesowałem się tym o co pytasz.
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 5 Napisanych postów 269 Wiek 51 lat Na forum 17 lat Przeczytanych tematów 4122
Procesy zachodzące w płucach i nerkach są wg med. chińskiej konsekwencją tego o czym napisałem wyżej.
Wg żółtych znacznie większe negatywne konsekwencje dla organizmu ma konsekwentne spożywanie duzych ilości zbóż, zwłaszcza "nie obrobionych" z kwasu fitynowego, niż większych ilości protein zwierzęcych.

Czyli pełen consensus w tym temacie.
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
ellis ZASŁUŻONY
Ekspert
Szacuny 126 Napisanych postów 4616 Na forum 18 lat Przeczytanych tematów 53303
W opracowaniach jakich autorami są przede wszystkim T. Remer, F. Manz(od dawna intensywnie zajmują się tym tematem), również na wykładach z biochemii żywienia odnośnie wpływu spożycia białka na homeostazę wapniową nie spotkałem się z tego typu jednoznacznym podłożem tych skomplikowanych procesów

Produkty mniej `oczyszczone` są gorsze pod tym względem, np: płatki owsiane mają bardzo mocne zdolności zakwaszające. Czy powinniśmy wybierać te bardziej `oczyszczone`, byle nie mięso?

Akurat teraz w weekend wypożyczyłem książkę: Gospodarka wodno-elektrolitowa i kwasowo-zasadowa w stanach fizjologii i patologii - to chyba najlepsza pozycja w tym temacie w księgozbiorze SGGW, także mam nadzieję, że dowiem się jeszcze czegoś na ten niebłahy temat...

Zmieniony przez - ellis w dniu 2007-01-30 09:19:45
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 89 Napisanych postów 6889 Wiek 40 lat Na forum 19 lat Przeczytanych tematów 100566
przeczytałem i jednym słowem przeje....


czyli jak za mało to źle jak za dużo jeszcze gorzej

a jak ropoznać czy brakuje/jest za dużo wapnia (badania krwi :- ? )
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 1 Napisanych postów 209 Na forum 18 lat Przeczytanych tematów 2944
Wystarczy przeliczyć dietkę pod tym względem. W diecie urozmaiconej raczej rzadko te braki występują, częściej w dietach specjalistycznych ze względu na odrzucanie niektórych produktów lub ich nadmiar. Wiec trzeba zrobić rachunek sumienia diecie i rozpatrzeć czy dorzucić suplementacje wapniem czy nie. Jeśli w samym jedzeniu będzie go nieco za dużo to niema stresu bo organizm w takim przypadku zmniejszy samoczynnie jego wchłanianie, tylko pilnować aby nie zakłócał wchłaniania innych substancji.
Nowy temat Wyślij odpowiedź
Poprzedni temat

Magnez mineral niezbędny

Następny temat

strona www

WHEY premium