SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

WEGLOWODANY-CUKROWCE(ODZYWKI I NATURALNE PRODUKTY)

temat działu:

Odżywianie i Odchudzanie

słowa kluczowe: , , , ,

Ilość wyświetleń tematu: 5521

Nowy temat Wyślij odpowiedź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Znawca
Szacuny 36 Napisanych postów 3542 Na forum 18 lat Przeczytanych tematów 11507
Weglowodany(cukrowce) sa wynikiem fotosyntezy w roslinach zwiazkow energetycznych i budulcowych. Dzieje sie tak za sprawa kwantow swiatla i chlorofilu(zielonego barwnika roslin). Autotrofy wykorzystuja je do asymilacji dwutlenku wegla, dzieki czemu powstaje nowe zycie.
Oczywiscie do zaistnienia tych reakcji potrzebne sa rowniez zwiazki nieorganiczne i woda ktore to rosliny czerpia z ziemi poprzez system tzw korzeni.
Heterotrofy (takie jak czlowiek)wykorzystuja rosliny do uzyskania materialu energetycznego i budulcowego.
Weglowodany dzielimy na proste i zlozone (wielocukry).
Cukrowce proste to takie ktore nie daja sie juz hydrolizowac na zwiazki prostsze, nalerza do nich: glukoza i fruktoza.
Sa to cukry ktore posiadaja 6atomow wegla i wystepuja w naturze w slodkich owocach i miodzie.
U czlowieka wystepuje we krwi i jej stezenie to (u zdrowego czlowieka)60-110mg% .
Cukrowce zlozone sa wynikiem laczenia jednej czasteczki cukru z grupa alkocholowa nastepnej.
Polaczenie od dwoch do osmiu reszt cukrowych to oligosacharydy. Naleza do nich miedzy innymi takie cukry jak:
-Laktoza;cukier mleczny, skladajacy sie z glukozy i galaktozy
-maltoza, cukier slodowy ktory jest wynikiem niepelnej hydrolizy skrobi w zborzach
-sacharoza, cukier buraczany lub trzcinowy(najpopularniejszy na naszych stolach), sklada sie z glukozy i fruktozy

Polisacharydy to z koleji biopolimery glukozy skladajace sie z x czasteczek oligosacharydow a te z koleji z glukozy.
Zaliczamy do nich :
-glikogen miesniowy i watrobowy
-skrobie
-blonnik
Glikogen miesniowy to x czasteczek glukozy bedacej magazynem miesniowej badz watrobowej energii. W naszych miesniach nagromadzone jest przewarznie do 300g tegoz cukru a u osob wytrenowanych(adaptacja)do 600g.
W watrobie zmagazynowane jest przewaznie 100g glikogenu.
Glikogen jest wykorzystywany do spalania w mitochondriach dzieki czemu powstaja reszty fosorowe a te z koleji sluza do resyntezy fosfokreatyny i ATP. A wiec ten magazyn cukru wykorzystywany jest do pobierania energii dla pracujacych miesni.

Skrobia pochodzi glownie z takich roslin jak ziemniaki i zborza. Jest magazynem energii roslin. Przez czlowieka wykorzystywana do odnawiania zapasow wlasnego glikogenu.

Blonnik(celuloza, ligniny, hemiceluloza, pektyny) stanowia element budulcowy roslin i sa praktycznie nie trawione przez czlowieka co jednak nie znaczy ze nie sa porzyteczne i nie wykorzystywane przez nasz organizm.
Blonnik pokarmowy spowalnia wchlanianie innych makroskladnikow, przyspiesza perystaltyke jelit (draznienie)usowa cholesterol(wiaze)i uttrzymuje rownowage bakteryjna przewodu pokarmowego(to tak pokrotce).

Oczywiscie w naszych organizmach wystepuja jeszcze inne weglowodany , to jest roznego rodzaju kwasy np askorbinowy, nukleinowy, dezoksyrybonukleinowy. Ponadto mukopolisacharydy tworza takze strukrure naszych cial tj elementy laczne itp np glukozamina.
Oczywiscie cukry wieloczasteczkowe trawione sa juz w naszych ustach przez amylaze , po czym proces ten kontynuowany jest w jelitach, dzieki czemu mamy staly doplyw glukozy do krwi i miesni.
A wiec ogolnie przyjmuje sie ze w naszej diecie powinno znajdowac sie do 60%weglowodanow aby zaopatrzyc nasze miesnie w energie do budowy i regeneracje uszkodzonych tkanek. Wychodzi wiec na to ze przy budowie masy miesniowej i checi poprawy wynikow w sporcie (nie tylko kulturystyce)nalezy przyjmowac od 4 do 8g cukrowcow na kg masy ciala. Oczywiscie z uwzglednieniem genetycznych predyspozycji.
Jakie cukry w takim wypadku przyjmowac?
Odpoweidz nie jest jednoznaczna, ale ogolnie uwaza sie ze najlepiej te ktore maja niski IG(indeks glikemiczny)dzieki czemu nie bedziemy powodowac powstawanie hustawki glikemicznej.
I tak wiec do tego celu najlepiej nadawac sie beda takie produkty jak: platki owsiane,ryz ciemny, kasze, warzywa, niktore owoce.
Oczywiscie weglowodany o wysokim IG tez sa potrzebne, ale tylko i wylacznie po treningu. Dzieki takiemu zastosowaniu tychze szybko przyswajalnych cukrowcow zapewnimy szybka restytucje powysilkowa.Inie doprowadzimy do niekorzystnych zmian worganizmie i zapoczatkowania lipogenezy.
W praktyce sportowej,w tym celu stosuje sie produkty typu carbo lub tzw gainery(odzywki weglowodanowo bialkowe). Po czym w przeciagu 0,5h -1h od sporzycia takiej odrzywki przyjmuje sie posilek zawierajacy rowniez cukry o szybkiej wchlanialnosci(oczywiscie w posilku takim uwzglednione sa rowniez bialka dobrej jakosci)np ryz bialy +whey(serwatka)lub piers z kurczaka.
Generalnie cukrowce pelnia wiele funkcji w naszym organizmie, oprocz wspomnianych nalezaloby dodac ze powoduja wydzielanie insuliny. A wiec jednego z najardziej anabolicznych hormonow. Dzieki temu do komorek miesniowych wprowadzane sa aminokwasy,mineraly, gromadzona jest woda.
Jeden gram wegli gromadzi 3gramy wody w komorce.
Oczywiscie cukrowce o niskim IG wnosza z soba do organizmu mineraly i witaminy(produkty nie poddane obrobce).

W praktyce zawodniczej(sportowej)niemala role w zaspokojeniu naszych potrzeb energetycznych beda pelnic odzywki. Badz to weglowodanowe, badz weglowodanowo bialkowe.
Takie preparaty skladaja sie glownie z maltodextryn(sredniej dlugosci lancuchy), do tego dodane sa fruktoza i glukoza.
Takie zestawienie spowoduje szybkie odnowienie nadwatlonych rezerw glikogenu miesniowego.
Firma Kaizen sporzadzila suplement ktory swoim skladem przypomina naturalny posilek a przy tym jest lekko strawny i nie obciaza przewodu pokarmowego. Gainer taki rozni sie od dotychczas stosowanych tym ze posiada w swoim skladzie cukry i proteiny o zroznicowanej kinetyce wchlaniania.
I nadaje sie znakomicie po trenigu lub dla sportowcow zwanych Hard Gainerowcami jako zastapienie normalnego posilku(podniesienie poziomu kalorii w diecie).
Oczywiscie przy redukcji tkanki tluszczowej praktyki takie nie powinny miec miejsca i nalezy bazowac na naturalnych cukrach z duza iloscia blonnika. Zreszta sama ilosc cukrow tez ulegnie zmianie.

Wal śmiało - odpowiem na każde pytanie

TRENING OSOBISTY 604 971 921

Ekspert SFD
Pochwały Postów 686 Wiek 32 Na forum 11 Płeć Mężczyzna Przeczytanych tematów 13120

PRZYSPIESZ SPALANIE TŁUSZCZU!

Nowa ulepszona formuła, zawierająca szereg specjalnie dobranych ekstraktów roślinnych, magnez oraz chrom oraz opatentowany związek CAPSIMAX®.

Sprawdź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 3 Napisanych postów 540 Wiek 32 lat Na forum 18 lat Przeczytanych tematów 52620
pierwsza
sog nie wchodzi

jeden z nielicznych artykułów na forum który mówi o tym, że węgle wcale nie są takie złe...
licze na ciekawą dyskusje ekspertów w temacie

Powyższe słowa wyrażają jedynie opinie autorki w dniu dzisiejszym. Nie mogą one służyć przeciwko niej w dniu jutrzejszym. Ponadto autorka zastrzega sobie prawo zmiany poglądów bez podawania przyczyny.

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 15 Napisanych postów 898 Na forum 18 lat Przeczytanych tematów 24602
A kto twierdzi, że są złe? Zły to jest dodatni bilans kaloryczny na redukcji i ujemny na masie... Poza tym węgle są podstawową jednostką budulcową przy robieniu masy i stoja najwyżej w rankingach kulturystycznych (przed bialkiem i tluszczami).
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Znawca
Szacuny 36 Napisanych postów 3542 Na forum 18 lat Przeczytanych tematów 11507
Dobrze prawi -dajcie Mu proteinki.
Dzieki i powodzenia.

Wal śmiało - odpowiem na każde pytanie

TRENING OSOBISTY 604 971 921

Nowy temat Wyślij odpowiedź
Poprzedni temat

GRUBAS cries for help

Następny temat

Miód na redukcji? Czy mogę?

WHEY premium