Wniosek ten jest wynikiem badań, których celem było obalenie powszechnej opinii, że soki są mniej korzystne dla zdrowia niż nieprzetworzone owoce i warzywa. Naukowcy dowiedli w nich, że 100-procentowe soki mają właściwości bardzo zbliżone do jedzonych w całości owoców i warzyw. Tak samo jak one, zawierają bowiem dobroczynne dla organizmu antyoksydanty i błonnik.
"Uznanie soków za gorszy rodzaj pożywienia jest całkowicie nieuzasadnione - mówi dr Sue Taylor z Juice Products Association. - Nasze badania dowodzą, że soki odgrywają ważną rolę w obniżaniu ryzyka rozmaitych schorzeń, zwłaszcza nowotworów i chorób układu sercowo-naczyniowego. Uważamy, że powinny stać się nieodzowną częścią codziennej diety każdego z nas - zarówno dorosłego, jaki i dziecka". Taylor przypomina, że we wrześniu ubiegłego roku w "Journal of Medicine" opublikowano wyniki badań, które sugerowały, że soki owocowe i warzywne potrafią również zapobiegać zachorowaniu na Alzheimera. Ich autorzy dowiedli, że osoby wypijające tygodniowo minimum trzy kartony soku są o 76 proc. mniej zagrożeni chorobą Alzheimera niż ci, którzy w ciągu tygodnia spożywali niecały jeden karton.
Pijmy wszyscy soki !!! :)
Źródło : onet.pl