Szacuny
3
Napisanych postów
793
Wiek
32 lat
Na forum
17 lat
Przeczytanych tematów
34176
Ograniczenie liczby spożywanych kalorii pozwala zmniejszyć obciążenie organizmu i przedłuża życie - informuje serwis "EurekAlert".
Wcześniejsze prace wykazały, że mniej kaloryczne odżywiane myszy żyły dłużej i starzały się wolniej - prawdopodobnie stres oksydacyjny związany z koniecznością spalenia wysokokaloryczengo pokarmu sprzyja starzeniu.
Mniejszym uszkodzeniom ulegały u nich zarówno DNA, jak i białka czy lipidy organizmu. Rzadziej występowały również związane z wiekiem choroby przewlekłe - nowotwory, choroby serca czy udar mózgu. Niskokaloryczna dieta zmniejsza też ryzyko zaburzeń metabolicznych, na przykład cukrzycy.
Zdaniem naukowców także ludzie, których dieta jest niskokaloryczna, mogą żyć dłużej od tych, którzy się objadają.
Specjaliści z Pennington Biomedical Research Center przeprowadzili badania na 36 osobach z nadwagą, ale jeszcze nie otyłych. Badanych podzielono na trzy grupy - pierwsza otrzymywała 100 procent należnych kalorii, druga - tylko 75 procent, ostatnia - o 12,5 procenta mniej kalorii niż pierwsza przy czym jednocześnie należące do niej osoby musiały wydatkować o 12,5 procenta więcej energii na ćwiczenia.
Okazało się, że ograniczenie kalorii zarówno samo, jak i w połączeniu z wysiłkiem, zmniejszyło w ciągu 6 miesięcy całkowite zapotrzebowanie na energię, co sugeruje lepsze funkcjonowanie wytwarzających energię mitochondriów.
Szacuny
3
Napisanych postów
793
Wiek
32 lat
Na forum
17 lat
Przeczytanych tematów
34176
Mam jeszcze takie coś :
Dieta niskokaloryczna, ale bogata we wszystkie potrzebne składniki, może skuteczniej spowalniać starzenie się niż aktywność fizyczna. Artykuł na ten temat zamieszcza pismo "Journal of Clinical Endocrinology and Metabolism".
Z wielu dotychczasowych badań wynika, że zarówno ograniczenie kalorii w diecie, jak i wysiłek fizyczny mogą chronić przed wieloma przewlekłymi schorzeniami skracającymi życie, np. przed otyłością, chorobami serca, cukrzycą typu II i niektórymi rodzajami raka. Jednak doświadczenia na zwierzętach sugerują, że tylko mniej kaloryczna dieta może wydłużać życie aż o 50 proc.
Aby zweryfikować te obserwacje naukowcy z Uniwersytetu Waszyngtońskiego w St. Louis przebadali trzy grupy osób. W jednej znalazło się 28 osób, które od 6 lat były na diecie zubożonej w kalorie, tj. 1800 kKal (kilokalorii) na dzień, ale zapewniającej 100 proc. normy białka, witamin i minerałów. Druga grupa prowadziła siedzący tryb życia i była na pełnokalorycznej diecie - tj. 2700 kKal na dzień. Trzecia stosowała podobna dietę, ale brała też udział w treningach wytrzymałościowych.
Okazało się, że osoby na mniej kalorycznej diecie miały obniżony poziom hormonu tarczycy o nazwie trójjodotyronina (T3), który kontroluje metabolizm komórek oraz wpływa na temperaturę ciała.
Jak wykazały wcześniejsze badania na zwierzętach, niskie stężenie tego hormonu ma związek z wolniejszą przemianą materii i opóźnia procesy starzenia.
Badacze zaznaczają, że poziom innego hormonu tarczycy - tyroksyny (T4), jak również wydzielanego przez przysadkę hormonu tyreotropowego stymulującego pracę tarczycy, był prawidłowy. To oznacza, że osoby na diecie mniej kalorycznej nie cierpiały na niedoczynność tarczycy.
Z kolei obydwie grupy na diecie pełnokalorycznej, zarówno ćwicząca, jak i nieaktywna, miały podobne stężenia