SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Wapń!!!

temat działu:

Odżywianie i Odchudzanie

słowa kluczowe:

Ilość wyświetleń tematu: 2231

Nowy temat Wyślij odpowiedź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 9 Napisanych postów 1250 Na forum 17 lat Przeczytanych tematów 12689
Wapń jest jednym z makroelementów, na który osoby uprawiający kulturystykę powinni zwrócić szczególną uwagę ponieważ zaliczają się do grupy osób narażonych na zwiększone wydalanie tego składnika mineralnego, poprzez specyfikę diet. Wapń o wzorze chemicznym Ca, w przyrodzie występują w postaci związków chemicznych lub jonów. Występujący w organizmie człowieka w 99,85% w kościach, jako składnik blaszek kostnych 1% w zębach, a pozostały 0,05% płynie poza komórkowym. Gdzie pełni ważne dla organizmu funkcje, takie jak wpływ na prawidłową pracę mięśnia sercowego, bierze udział w prawidłowej przepustowości błon komórkowych, w procesie krzepnięcia krwi oraz w prawidłowym przewodzeniu bodźców nerwowych. Poza tym jony wapnia są aktywatorami wielu enzymów np: enzymów trawiennych - lipazy (enzym trzustkowy, powodujący rozkład tłuszczów), podpuszczki (żołądkowy enzym trawienny ścinający białko mleka). Organizm ludzki w momencie niedoborów, może pobierać wapń z kości do celów funkcjonalnych organizmu, co nie jest wskazane gdyż może prowadzić do odwapnienia. Spadek zawartości wapnia we krwi poniżej określonego poziomu może doprowadzić do wystąpienia objawów tzw. tężyczki, u dzieci do powstania krzywicy i zahamowania tempa wzrostu, a u osób dorosłych do osteoporozy i łamliwości kości. Wapń odgrywa znaczną rolę w przypadku nadciśnienia tętniczego krwi, którego chroniczny niedobór może prowadzić do zwiększenia ciśnienia tętniczego krwi (niektóre suplementy (np. kreatyna) powodują zatrzymanie wody w organizmie poprzez co podnoszą ciśnienie, co w efekcie może się potęgować z niedoborem wapnia) A nadmierny wzrost wapnia do zaburzeń pracy serca i oddychania, zaparci, wzrost kwasu solnego w żołądku oraz zaburzenia wchłaniania innych składników mineralnych głównie żelaza, cynku i magnezu. Długotrwałe spożywanie nadmiernych ilości wapnia może doprowadzić także, do ciężkich uszkodzeń nerek, hiperkalcemi i hiperkalciuri. U osób z kamicą nerkową duża podaż wapnia może zwiększyć wydalanie wapnia z moczem i tym samym nasilać tworzenie się złogów nerkowych.. Wchłanianie wapnia zależne jest głównie od zapotrzebowania organizmu. A dobywa się to w sposób ściśle określony, zależny od mechanizmu adaptacyjnego. Tak więc przy niskiej zawartości wapnia w organizmie jego wchłanianie jest wyższe, a przy wysokiej zawartości wchłanianie jest niższe. Na poprawę wchłaniania wapnia maja także duży wpływ, substancje odżywcze jak np: aminokwasy (lizyna, arginina), cukier mleczny (laktoza) oraz witamina (D). Ale są też związki, które upośledzają jego wchłanianie jak np: nadmierna ilość kwasu szczawiowego oraz kwasu fitynowego w racji pokarmowej. Trudniej wchłaniany jest też wapń z warzyw, gdzie utrudnia ten proces błonnik, także tłuszcze upośledzają wchłanianie wapnia, ponieważ może on tworzyć z kasami tłuszczowymi trudno rozpuszczalne mydła. Do ujemnego bilansu wapniowego może doprowadzić dieta zawierająca wysoko oczyszczone białko (aminokwasy, preparaty białkowe). Taki rodzaj diety powoduje zwiększone wydalanie wapnia z moczem i kałem, co może doprowadzić do absorpcji wapnia z tkanki kostnej. Kofeina powoduje zwiększone wydalanie wapnia z moczem i upośledza wchłanianie z pożywienia. Długotrwałe stosowanie środków alkalizujących, zawierające glin powoduje ujemny bilans wapnia oraz demineralizacje kośćca (jaki środek alkalizujący zawarty jest w KREALKALYN®?). Na prawidłową gospodarkę wapnia w organizmie ma też wpływ odpowiedni stosunek wapnia do fosforu w racji pokarmowej. Wysoka konsumpcja mięsa i produktów zbożowych staje się powodem nadmiernej podaży fosforu, który wyraźnie ogranicza przyswajanie wapnia oraz powoduje silne zakwaszenie organizmu.Za najbardziej korzystny dla ludzi dorosłych uznano stosunek wapnia do fosforu jak 1:1, dla dzieci 1,2:1 do 2.2 : 1 a dla niemowląt 1,5:1. Obecnie uważa się, że stosunek wapnia do fosforu w racji pokarmowej może mieścić się w szerszym zakresie, o ile racja zawiera dostateczną ilość witaminy D.
Dzienna zalecana norma spożycia wapnia wynosi, dla młodzieży i dorosłych(11-24lata) 1200-1500mg. Mężczyźni (25-65

źrudło : Zdrowie
Ekspert SFD
Pochwały Postów 686 Wiek 32 Na forum 11 Płeć Mężczyzna Przeczytanych tematów 13120
Witaj, przygotowaliśmy kilka tematów które mogą Cię zainteresować:

PRZYSPIESZ SPALANIE TŁUSZCZU!

Nowa ulepszona formuła, zawierająca szereg specjalnie dobranych ekstraktów roślinnych, magnez oraz chrom oraz opatentowany związek CAPSIMAX®.

Sprawdź
Nowy temat Wyślij odpowiedź
Poprzedni temat

DIETA NA MASE DO POPRAWY [ moja waga 66 kg ]

Następny temat

PANGA - Przestroga - art.

WHEY premium