SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Musztarda dla smaku i zdrowia

temat działu:

Odżywianie i Odchudzanie

słowa kluczowe: , ,

Ilość wyświetleń tematu: 9079

Nowy temat Wyślij odpowiedź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 17 Napisanych postów 302 Na forum 17 lat Przeczytanych tematów 7343
Na co dzień praktycznie jej nie zauważamy - tak jest oczywista. Gdy robimy inspekcję pustej lodówki (z niejaką nadzieją na cud) - jedno, co z całą pewnością zobaczymy, to słoik musztardy, i nie wiedzieć czemu, widok ten budzi w nas lekką irytację.

Nieco odsunięta od niegdysiejszej popularności przez ketchup i inne sosy, ciągle jednak obecna w każdym domu, niezastąpiona w turystyczno-plenerowych sytuacjach. Taki mamy zakodowany schemat: kiełbaska z różna, chleb i musztarda.

Więc może poszerzmy nieco wiedzę na jej temat. Uprawiana od tak dawna w Europie, że najstarsi Rzymianie nie pamiętali początków jej stosowania. A ponieważ nie odżywiali sie najbardziej dietetycznie, gorczyca zmielona i doprawiana na różne sposoby pomagała uporać się żołądkowi z pochłoniętym posiłkiem. W czasach, gdy nie było tak wielu smaków ostrych, a dania niejednokrotnie wymagały lekkiego "zagłuszenia" swego nienajbardziej przekonywującego smaku, ukrycia niepierwszej świeżości, musztarda była niezbędnym dodatkiem.

Dzięki tanim i powszechnie dostępnym surowcom, łatwemu sposobowi przyrządzania, mogła urozmaicać smak zwykłym zjadaczom chleba - gościła zatem na stołach wszystkich stanów.

Dodajmy tutaj, że gorczyca była wykorzystywana na wiele sposobów, świeże liście dodawano do sałat, ziarna do musztard i sosów konserwujących, a także do wyrobu różnego rodzaju medykamentów, jak np. plastry rozgrzewające.

Na szczęście coraz rzadziej musimy tuszować wredne smaki i przełamywać nadzwyczajną tłustość. Możemy wybierać musztardy delikatne o subtelnych smakach. Od takich, które trafiają w gusta masowe, po musztardy wyrafinowane, wyrabiane ręcznie. Słynne i kosztowne musztardy z Dijon, do dzisiaj cenione przez smakoszy, niedocaniane musztardy rosyjskie, które zniknęły z naszych sklepów i które najprościej przywieźć, będąc w tamtych stronach.

Jedząc musztardę, nic o tym na ogół nie wiedząc, służymy naszemu organizmowi. Nie zapominajmy, że musztarda poza walorami smakowymi, ma wiele innych dobroczynnych właściwości: reguluje układ trawienny, działa antybakteryjnie oraz obniża ciśnienie krwi.

Musztarda - z pożytkiem dla smaku i zdrowia.

Źródło: o2.pl

Zmieniony przez - vandetta w dniu 2007-03-12 00:21:06

"Nie wystarczy mieć sprawny umysł, trzeba go jeszcze dobrze używać."
Kartezjusz

Ekspert SFD
Pochwały Postów 686 Wiek 32 Na forum 11 Płeć Mężczyzna Przeczytanych tematów 13120

PRZYSPIESZ SPALANIE TŁUSZCZU!

Nowa ulepszona formuła, zawierająca szereg specjalnie dobranych ekstraktów roślinnych, magnez oraz chrom oraz opatentowany związek CAPSIMAX®.

Sprawdź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 0 Napisanych postów 109 Na forum 17 lat Przeczytanych tematów 4868
musztarda 4ever ^^

...It Gets More Painfull Every Time I Die..

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 9 Napisanych postów 166 Wiek 33 lat Na forum 18 lat Przeczytanych tematów 10146
Dobry jest też krem z gorczycy z miodem
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 1 Napisanych postów 120 Na forum 16 lat Przeczytanych tematów 717
w składzie musztardy występuje 10 % ocet jabczanowy czy to jest zdrowe chyba ocet -> spiritus -> alkohol ??

http://www.youtube.com/watch?v=iMjG2s6UOaw  <---- i wszystko jasne :D

Nowy temat Wyślij odpowiedź
Poprzedni temat

Twaróg!!!!!!!!!

Następny temat

dieta na mase myślę że dobra ale oceńcie

WHEY premium