SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Rownowaga kwasowo - zasadowa a warzywa

temat działu:

Odżywianie i Odchudzanie

słowa kluczowe: , , ,

Ilość wyświetleń tematu: 8019

Nowy temat Wyślij odpowiedź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 2 Napisanych postów 373 Na forum 18 lat Przeczytanych tematów 10057
Wiadomo iz odpowiednia ilosc spozywanych warzyw w posilkach pomaga nam utrzymac rownowage kwasowo - zasadowa. Zastanowilo mnie ostatnio natomiast co takiego sprawia, iz nasze kochane warzywka w tym nam pomagaja. Czy jest to woda strukturowana w nich zawarta, bioflawonoidy, czy moze witaminy?? No wiec zadaje wlasnie to pytanko do osob posiadajacych wiedze w tym temacie. Pozdrawiam
Ekspert SFD
Pochwały Postów 686 Wiek 32 Na forum 11 Płeć Mężczyzna Przeczytanych tematów 13120

PRZYSPIESZ SPALANIE TŁUSZCZU!

Nowa ulepszona formuła, zawierająca szereg specjalnie dobranych ekstraktów roślinnych, magnez oraz chrom oraz opatentowany związek CAPSIMAX®.

Sprawdź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 25 Napisanych postów 1977 Na forum 17 lat Przeczytanych tematów 27200
myślę, że głównie dzięki dostarczaniu organizmowi znacznych ilości pierwiastków zasadotwórczych (np. wapnia, sodu, potasu)

www.pajacyk.pl
-----------------------------



----------------------------

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 2 Napisanych postów 373 Na forum 18 lat Przeczytanych tematów 10057
Szczerze mowiac watpie iz to wlasnie dzieki temu no ale dzieki za odpowiedz. Licze tutaj przede wszystkim na glos Ellisa, Charona, Domera, Qazara, itp. czyli osob ktore nie beda mialy watpliowsci co do udzielonej odpowiedzi
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Znawca
Szacuny 41 Napisanych postów 1869 Wiek 38 lat Na forum 17 lat Przeczytanych tematów 6274
Produkty spożywcze zawierają różne składniki mineralne. Składniki te można podzielić na dwie grupy. Pierwsza grupa utleniając się w organiźmie tworzy związki o charakterze zasadowym, druga grupa o charakterze kwaśnym.
Produkty zawierające takie pierwiastki jak wapń, potas, żelazo to produkty odkwaszające organizm. Pierwiastki te mają charakter zasadowy. Wszystkie warzywa i owoce to produkty silnie odkwaszające. Podobne właściwości mają również mleko i sery.
Do produktów zakwaszających należą takie produkty, które zawierają pierwiastki: fosfor, siarka, chlor. Generalnie są to produkty zwierzęce, czyli mięso, jaja, ryby. Produkty zbożowe również zaliczamy do produktów zakwaszających.

Praktyk nie teoretyk, f***'ty nie bzdety

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 90 Napisanych postów 15094 Wiek 36 lat Na forum 19 lat Przeczytanych tematów 101723
mleko i sery tez zakwaszają raczej

"Jak kraść, to miliony.
Jak ruchać, to księżniczki"

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Znawca
Szacuny 41 Napisanych postów 1869 Wiek 38 lat Na forum 17 lat Przeczytanych tematów 6274
W sumie racja:) ale nie zbyt mocno...

Praktyk nie teoretyk, f***'ty nie bzdety

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 255 Napisanych postów 13305 Wiek 36 lat Na forum 19 lat Przeczytanych tematów 45257
Wylli , nie raczej ale zakwaszają napewno i to większość wcale nie mało


http://www.thepaleodiet.com/nutritional_tools/acid.shtml

http://www.johnberardi.com/articles/nutrition/bases.htm



macie dwie ciekawe stronki ze współczynnikiem PRAL (stopniem zakwaszenia)
jeśli liczba jest na + zakwasza , jeśli na - , odkwasza , straszne jest to że należy utrzymywać bilans na 0 co jest wręcz nie możliwe


warto też dodać że neutralny dla współczynnika PRAL jest tłuszcz (wynosi 0)

Ja swoje poglądy mam, ale teraz czasy takie, że na wszelki wypadek się z nimi nie zgadzam.

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 90 Napisanych postów 15094 Wiek 36 lat Na forum 19 lat Przeczytanych tematów 101723
raczej było z
zakwaszają

"Jak kraść, to miliony.
Jak ruchać, to księżniczki"

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 9 Napisanych postów 265 Na forum 17 lat Przeczytanych tematów 1288
nofatuknapisał:
Produkty zawierające takie pierwiastki jak wapń, potas, żelazo to produkty odkwaszające organizm. Pierwiastki te mają charakter zasadowy. Wszystkie warzywa i owoce to produkty silnie odkwaszające.
No to wapń, potas i żelazo znajdują się jak najbardziej w produktach mięsnych i to wcale w nie tak małych ilościach. Czyli wg tej teorii mięso odkwasza. Ok, przejdźmy dalej -
Do produktów zakwaszających należą takie produkty, które zawierają pierwiastki: fosfor, siarka, chlor. Generalnie są to produkty zwierzęce, czyli mięso, jaja, ryby.
Mięso, ryby i jaja zawierają fosfor, ale siarki i chloru już raczej nie, chyba że zostaną tam te pierwiastki "zaszczepione". Natomiast fosfor zawierają również warzywa - wystarczy spojrzeć na tabele.
Wniosek może być tylko jeden - ta teoria jest fałszywa. Dr Ellis rzeczywiście miał rację.

All the good things for those who wait

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 90 Napisanych postów 15094 Wiek 36 lat Na forum 19 lat Przeczytanych tematów 101723
albo zakwaszanie/odkwaszanie nie zalezy tylko od tych pierw

"Jak kraść, to miliony.
Jak ruchać, to księżniczki"

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Znawca
Szacuny 41 Napisanych postów 1869 Wiek 38 lat Na forum 17 lat Przeczytanych tematów 6274
j.w.

Praktyk nie teoretyk, f***'ty nie bzdety

Nowy temat Wyślij odpowiedź
Poprzedni temat

Dieta do oceny/poprawki.

Następny temat

Dietka

WHEY premium