Miseczka gorącej owsianki na śniadanie jest najbardziej znaczącym wkładem kulinarnym Szkotów do kuchni europejskiej. Choć roślina znana jest od tysięcy lat, to na początku była wykorzystywana wyłącznie jako pasza dla zwierząt. Dopiero oszczędni Szkoci odkryli, że można z niej przyrządzać smaczną zupę.
Należy do potraw bogatych w błonnik, co przyspiesza wypróżnianie i zapobiega wielu chorobom, np. hemoroidom. Błonnik pochodzący z owsa odznacza się dodatkowo innymi cennymi właściwościami. Zawarte w nim beta-glukany pod wpływem gotowania zamieniają się w gęsty kleik chroniący błonę śluzową jelit, co ma istotne znaczenie dla osób cierpiących na dolegliwości układu pokarmowego. Owies ma ponadto 2-3 razy więcej tłuszczu w porównaniu z innymi zbożami. Korzystna jest też jego struktura: w 40% składa się on z kwasu linolowego, przeciwdziałającego sklerozie, a więc bardzo polecanego osobom starszym oraz cierpiącym na dolegliwości sercowe.
Owies, zboże ziem ubogich, dostarcza także dużo krzemu, wspierającego regenerację układu kostnego oraz tkanki łącznej i przeciwdziałającego wiotczeniu oraz starzeniu się skóry. Na dobry początek dnia warto więc zjeść miseczkę owsianki, bo dzięki wysokiej wartości energetycznej pozwoli ona na długo zachować uczucie sytości. Najlepiej ugotować ją na wodzie, ponieważ płatki owsiane o wiele lepiej się rozklejają w wodzie, a dopiero potem dolać mleka, lub do wystudzonych płatków - jogurtu oraz trochę rodzynek czy innych suszonych owoców. To idealne śniadanie dla pań dbających o smukłą sylwetkę.
Osoby zagrożone miażdżycą powinny codziennie zjadać na śniadanie 3-4 łyżki otrąb owsianych (w postaci naturalnej, a nie przetworzonej), które wystarczy zaparzyć na chwilę wrzącą wodą, by zmiękły, potem zalać mlekiem lub maślanką, wsypać trochę płatków kukurydzianych i doprawić do smaku. Dlaczego? Substancje zawarte w otrębach owsianych oczyszczają tętnice, w szczególności tętnice serca, ze złogów miażdżycowych. Znane są przypadki, że trzymiesięczna dieta, polegająca na spożywaniu 2-3 razy dziennie otrąb owsianych, bogata w warzywa i owoce, zapobiegała operacji by-pasów.
W lecznictwie wykorzystuje sie ziele młodych roślin, a także słomę owsianą. Odwar z ziela owsa działa przeciwbólowo w schorzeniach reumatycznych, w kamicy moczowej i chorobach nerek. Kąpiel w wywarze ze słomy owsianej stosuje się w artretyzmie, reumatyzmie i chorobach skórnych.
Źródło: Tele-Tydzień
Zmieniony przez - vandetta w dniu 2007-04-06 14:54:55
Zmieniony przez - vandetta w dniu 2007-04-06 14:56:13
"Nie wystarczy mieć sprawny umysł, trzeba go jeszcze dobrze używać."
Kartezjusz