SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Proces tłoczenia oliwy z oliwek.

temat działu:

Odżywianie i Odchudzanie

słowa kluczowe: , , ,

Ilość wyświetleń tematu: 9357

Nowy temat Wyślij odpowiedź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Znawca
Szacuny 41 Napisanych postów 1869 Wiek 38 lat Na forum 17 lat Przeczytanych tematów 6274
Witam.
Jako, że wielu zadaje pytanie czy moznaby zastapic oliwe z oliwek jedząc curowe(marynowane) oliwki postanowiłem wrzucic troche info. na ten temat.
źródło: Oliwazoliwek.pl
Produkcja oliwy jest wieloetapowa, ważne jednak, aby cały proces produkcji odbył się w krótkim czasie. Zapobiega się w ten sposób fermentacji zebranych owoców.

Drzewa oliwne kwitną na wiosnę, a zbiory oliwek odbywają się w okresie jesienno - zimowym: od października do lutego, w zależności od klimatu.

Stopień dojrzałości oliwek wpływa bezpośrednio na smak oliwy. Z oliwek nie do końca dojrzałych otrzymuje się oliwę o intensywnym smaku, niezwykle bogatą w polifenole - super antyutleniacze.

Z oliwek zebranych później, a więc bardziej dojrzałych, można uzyskać więcej oliwy o łagodniejszym smaku.

Oliwki powinny być zrywane prosto z drzewa, a nie zbierane po spadnięciu na ziemię. Owoce nie mogą być przechowywane dłużej niż 24 godziny, koniecznie w skrzynkach z dostępem powietrza.

Do otrzymania 20 kg oliwy trzeba zmiażdżyć ok. 100 kg oliwek.

Przed rozpoczęciem procesu miażdżenia specjalna maszyna usuwa liście i gałązki przy pomocy silnych wibracji. Oddzielone w ten sposób oliwki są następnie płukane w wodzie.

Oliwki wraz z pestkami są miażdżone przy użyciu mechanicznych pras. Uzyskana masa przechodzi do wirówki, która najpierw oddziela ciecz od części stałych (sansy, czyli tzw. wytłoków), a następnie separuje oliwę od wody.

Otrzymana oliwa jest najczęściej filtrowana, a o jej klasyfikacji decydują cechy organoleptyczne, badane podczas tzw. panel testu oraz kwasowość określana w specjalnym laboratorium. Tylko oliwa, której kwasowość nie przekracza 0,8% oraz nie posiadająca znaczących wad smakowych może zostać sklasyfikowana jako extra vergine (ekstra z pierwszego tłoczenia). Oliwę vergine, która nie jest sprzedawana, używa się jako dodatek do oliwy rafinowanej.

Oliwy gorszej jakości (lampante), nie nadające się do bezpośredniej konsumpcji, poddawane są procesowi rafinacji, to znaczy pozbawiane smaku i woni. Na końcu procesu dodaje się nieznaczną ilość oliwy vergine. W ten sposób powstaje oliwa z oliwek rafinowana, często nazywana pure.

Świeża oliwa z pierwszego tłoczenia (extra vergine) jest gotowa do spożycia. Aby otrzymać oliwę o konkretnym, niepowtarzalnym smaku i aromacie oliwy są mieszane. Oliwy tłoczone z jednego gatunku oliwek posiadają często bardzo specyficzne cechy smakowe i zapachowe. Z tego powodu większość oliw na rynku to mieszanki (blendy) oliw.

Selekcja oliw do mieszanki wymaga ogromnego doświadczenia i przypomina trochę powstawanie luksusowych perfum. Najpierw podejmowana jest decyzja, jaki smak i zapach ma mieć oliwa, a dopiero później przygotowuje się recepturę i łączy składniki w odpowiednich proporcjach. Do osiągnięcia zamierzonego celu prowadzi żmudna procedura smakowania setek próbek. Dodatkowo, muszą być sprawdzane właściwości chemiczne poszczególnych składników, aby końcowy produkt odpowiadał opisanym powyżej normom. Smak oliwy ulega w ciągu roku zmianom, więc prawdziwą sztuką i wyzwaniem dla producenta jest utrzymanie niezmiennych walorów smakowych niezależnie od zmieniających się pór roku.

Zmieniony przez - nofatuk w dniu 2007-05-02 11:26:58

Praktyk nie teoretyk, f***'ty nie bzdety

Ekspert SFD
Pochwały Postów 686 Wiek 32 Na forum 11 Płeć Mężczyzna Przeczytanych tematów 13120

PRZYSPIESZ SPALANIE TŁUSZCZU!

Nowa ulepszona formuła, zawierająca szereg specjalnie dobranych ekstraktów roślinnych, magnez oraz chrom oraz opatentowany związek CAPSIMAX®.

Sprawdź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 1 Napisanych postów 334 Wiek 42 lat Na forum 18 lat Przeczytanych tematów 10673
ba. bylo tak odrazu dziex

w zyciu 3 zeczy nie da sie zrobic
wódy przepic
roboty przerobic
baby przeruchac

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Znawca
Szacuny 41 Napisanych postów 1869 Wiek 38 lat Na forum 17 lat Przeczytanych tematów 6274
spox

Praktyk nie teoretyk, f***'ty nie bzdety

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Znawca
Szacuny 50 Napisanych postów 10140 Wiek 34 lat Na forum 18 lat Przeczytanych tematów 38697
dość ciekawe...

"Do otrzymania 20 kg oliwy trzeba zmiażdżyć ok. 100 kg oliwek."


podawaj źródło
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Znawca
Szacuny 32 Napisanych postów 2643 Wiek 36 lat Na forum 17 lat Przeczytanych tematów 24308
ciekawy art
źródło przeciez podane

Wojownicza dusza, więc po swoje ruszaj
na ławę nie zejdę nawet gdy dostanę karę, rezerwowy ze mnie żaden, ja rasowym napastnikiem !! Czuję w sobie straszną parę, widzisz mnie na piedestale? I słusznie się chwalę, cudze znam lecz swoje walę.

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Znawca
Szacuny 50 Napisanych postów 10140 Wiek 34 lat Na forum 18 lat Przeczytanych tematów 38697
No rzeczywiscie jest, przyzywczajony jestem, że zawsze na końcu się daje

W artach zawsze pomijam przywitania i tego typu rzeczy, więc umknęło pzdr.
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Znawca
Szacuny 41 Napisanych postów 1869 Wiek 38 lat Na forum 17 lat Przeczytanych tematów 6274
no wiesz co...Chaczyk...)

Praktyk nie teoretyk, f***'ty nie bzdety

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 15 Napisanych postów 566 Wiek 33 lat Na forum 15 lat Przeczytanych tematów 4434
Z góry przepraszam za odswieżenie starego tematu, ale nie wiedziałem gdzie zapytać,a w sumie temat pasuje . (Czytam już sfd od 1h i nie znalazłem odpowiedzi). Chodzi o to, że mam mały deficyt związany z oliwą z oliwek i z pieniędzmi do diety.W domu zawsze sa oliwki ( takie marynowane ) Czy jest jakos możliwość aby zastąpić oliwe z oliwek samymi oliwkami? W jakim temacie napisane było, że to dobra alternatywa i dodane " ale w wiadomo jakich ilosciach " nie rozumiem za bardzo ? Kolejne pytanie to czy oliwki po czasie , gdy poleżą(nadal mowa o marynowanych) dłuzej to bardzo zmieniaja swój skład (B,T,W )?Bo z tego tematu wnioskuje, że nie uda mi się z moich oliwek zrobić oliwy hehe no i raczej było by to chyba nieoplacalne ;) .Tak dodatkowo tłuszcz dla kogo kto sie orientuje to minutka , czy tłuszcz z pasztetu jest zdrowy , też jest on raczej bardzo dostepny i tani,a juz sam nie wiem czy oplaca sie go jesc czy zastapic czyms innym.
Ps. Cięzkie jest życie studenta .
Nowy temat Wyślij odpowiedź
Poprzedni temat

oliwki z biedronki

Następny temat

Nie umiem tego ułożyć..

WHEY premium