SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

weglowodany vs cukry - o co biega?

temat działu:

Odżywianie i Odchudzanie

słowa kluczowe: , ,

Ilość wyświetleń tematu: 30287

Nowy temat Wyślij odpowiedź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 11148 Napisanych postów 51567 Wiek 31 lat Na forum 24 lat Przeczytanych tematów 57816
jaka jest różnica między produktem, w którym większość węglowodanów jest podana jako cukry, a tym, w którym ilość węglowodanów podana jako cukry jest bardzo mała (ale gdy w obu produktach jest taka sama ilość węglowodanów)? Jaka jest różnica dla organizmu? I jaka jest różnica dla osoby z candida?

Zmieniony przez - kamil____ w dniu 2009-02-21 13:22:33
1
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 9 Napisanych postów 9041 Na forum 16 lat Przeczytanych tematów 98000
odpowiedź masz kilka postów wyżej.

Lepiej unikać cukrów prostych.
2

Quod medicina aliis, aliis est acre venenum

Trzecia Rzeczpospolita, Polska Ludowa
To samo od nowa, to samo od nowa...

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 11148 Napisanych postów 51567 Wiek 31 lat Na forum 24 lat Przeczytanych tematów 57816
Wawelski ale nie rozumiem, np. w rodzynkach mam:
carbohydrates 65.4g
of which sugar 65.4g

a mowi sie, ze najlepiej jeść owoce i suszone owoce...
dalej nie rozumiem i nie mam zadnej odpowiedzi kilka postów wyzej. Nie wiem dalej jaki procent z cukrów po zjedzeniu zabierają grzyby na swoj "rozrost" i jaki cukier najlepiej jeść, zeby przyswoic go najwiecej a zeby byl trudno przyswajalny dla grzybów.

A pytając chce takiej odpowiedzi np. zeby jeść te produkty w ktorych wartosc "w tym cukry" bedzie jak najmniejsza (chodzi mi o weglowodany jkak najmniej szkodliwe dla osob z candida, ale nie chodzi mi tutaj o blonnik). Czy tak jest czy nie? Dostajac taka odpowiedz bede juz wiedzial wszystko co chce wiedziec. Ale moze to jest jeszcze bardziej skomplikowane niz mi sie wydaje...

znalazlem takie cos w artykule o candida:
Należy ograniczyć też proste węglowodany, które są momentalnie zamieniane w cukier.
czy te węglowodany, które nie są uwzględnione pod pojęciem "w tym cukry" to nie są proste węglowodany i wlasnie one nie są momentalnie zamieniane w cukier? Czy zle rozumiem i jest jeszcze inaczej niz mysle...

Chyba jest tak jak mysle. Bo pogarsza mi się po owocach, rodzynkach, suszonych morelach, słodyczach, zwykłym cukrze, a wlasnie te produkty mają najwięcej tego cukru wyszczególnionego jako "cukry", a niby po chlebie, makaronach, ziemniakach nic mi nie jest (i jest bardzo malo cukrów zapisanych jako "w tym cukry"), a pisze się w artykułach o candida, zeby tego unikać. Jeśli ktoś się zna na candida to niech napisze i rozwieje moje wątpliwosci...

Zmieniony przez - kamil____ w dniu 2009-02-21 14:14:57

Zmieniony przez - kamil____ w dniu 2009-02-21 14:16:01
Nowy temat Wyślij odpowiedź
Poprzedni temat

TSE/Thyrotherm/Scorch Remix V3

Następny temat

Bakalie

WHEY premium