SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Dlaczego warto suplementować l-karnitynę

temat działu:

Odżywianie i Odchudzanie

słowa kluczowe: , , ,

Ilość wyświetleń tematu: 4289

Nowy temat Wyślij odpowiedź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 125 Napisanych postów 6135 Na forum 22 lat Przeczytanych tematów 30354
An acute increase in skeletal muscle carnitine content alters fuel metabolism
in resting human skeletal muscle.

J Clin Endocrinol Metab. 2006; 91(12):5013-8 (ISSN: 0021-972X)
Stephens FB; Constantin-Teodosiu D; Laithwaite D; Simpson EJ; Greenhaff PL
Centre for Integrated Systems Biology and Medicine, University of Nottingham
Medical School, Queen's Medical Centre, Nottingham NG7 2UH, United Kingdom.
[email protected]

CONTEXT: Carnitine plays an essential role in the integration of fat and
carbohydrate oxidation in skeletal muscle, which is impaired in obesity and
type 2 diabetes. OBJECTIVE: The aim of the present study was to investigate the
effect of an increase in skeletal muscle total carnitine (TC) content on muscle
fuel metabolism. DESIGN: A 5-h iv infusion of saline (control) or l-carnitine
was administered while serum insulin was maintained at a physiologically high
concentration during two randomized visits. PARTICIPANTS: Seven healthy,
nonvegetarian young men (body mass index, 26.1 +/- 1.6 kg/m2) participated in
the present study at the University of Nottingham. MAIN OUTCOME MEASURES:
Skeletal muscle pyruvate dehydrogenase complex (PDC) activity and associated
muscle metabolites were measured. RESULTS: The combination of hypercarnitinemia
(600 micromol/liter) and hyperinsulinemia (160 mU/liter) increased muscle TC
content by 15% (P < 0.01) and was associated with decreased pyruvate
dehydrogenase complex activity (P < 0.05) and muscle lactate content (P < 0.05)
by 30 and 40%, respectively, and an overnight increase in muscle glycogen (P <
0.01) and long-chain acyl-coenzyme A content (P < 0.05) by 30 and 40%,
respectively, compared with control. CONCLUSIONS: These results suggest that an
acute increase in human skeletal muscle TC content results in an inhibition of
carbohydrate oxidation in conditions of high carbohydrate availability,
possibly due to a carnitine-mediated increase in fat oxidation. These novel
findings may have important implications for our understanding of the
regulation of muscle fat oxidation, particularly during exercise, when
carnitine availability may limit fat oxidation, and in obesity and type 2
diabetes where it is known to be impaired.

"Wszystko jedno gdzie się żyje,
Raz się chudnie, raz się tyje..."

Ekspert SFD
Pochwały Postów 686 Wiek 32 Na forum 11 Płeć Mężczyzna Przeczytanych tematów 13120

PRZYSPIESZ SPALANIE TŁUSZCZU!

Nowa ulepszona formuła, zawierająca szereg specjalnie dobranych ekstraktów roślinnych, magnez oraz chrom oraz opatentowany związek CAPSIMAX®.

Sprawdź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 125 Napisanych postów 6135 Na forum 22 lat Przeczytanych tematów 30354
Znaczne zwiększenie zawartości karnityny w mięśniach szkieletowych zmienia metabolizm paliw w ludzkich mięśniach.
Blokowane jest utlenianie węglowodanów nawet w warunkach ich dużej dostępności, w wyniku spowodowanego przez karnitynę zwiększonego utleniania tłuszczu. To nowe odkrycie może mieć duże znaczenie dla
zrozumienia regulacji uleniania tłuszczu w mięśniach; w szczególności podczas ćwiczeń, gdy (mała) dostępność karnityny może ograniczać spalanie tłuszczu; oraz przy otyłości i cukrzycy typu II, przy których jest ono(spalanie tłuszczu) upośledzone.

"Wszystko jedno gdzie się żyje,
Raz się chudnie, raz się tyje..."

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 11149 Napisanych postów 51567 Wiek 31 lat Na forum 24 lat Przeczytanych tematów 57816
jogger, jesteś na tym forum wielkim autorytetem, dobrze by bylo żebyś przynajmniej przyznał że ten suplement jest akurat co by o nim nie mówić kontrowersyjny i że jest też masa badań które wykazały coś dokładnie odwrotnego tzn kompletną bezcelowość jakiejkolwiek sumplementacji l-karnityny z zewnątrz.

(dla przykładu wklejam pierwsze z brzegu które wsparte jest bibliografią 8 innych naukowych opracowań)


Suplementacja L-karnityny
Karnityna odgrywa istotną rolę w metabolizmie kwasów tłuszczowych, przenosząc je z cytozolu do macierzy mitochondrialnej, gdzie przechodzą beta-oksydację. We wszystkich tkankach utlenianie długołańcuchowych kwasów tłuszczowych zależy od karnityny dlatego uwarunkowany dziedzicznie lub nabyty niedobór karnityny prowadzi do akumulacji triglicerydów w mięśniach szkieletowych, upośledza wykorzystanie kwasów tłuszczowych i zmniejsza wydolność wysiłkową. Zaburzeniom tym można na ogół przeciwdziałać stosując suplementację karnityny. [10]
Przypuszczano, że u zdrowych ludzi suplementacja karnityny zwiększa transport kwasów tłuszczowych do mitochondriów i nasila zachodzące potem utlenianie. Gdyby to była prawda, suplementacja byłaby szczególnie korzystna dla uprawiających sport wytrzymałościowy i dla osób pragnących schudnąć.
Zawartość karnityny w ustroju zdrowej osoby dorosłej ważącej 70 kg wynosi około 100 mmol, z czego ponad 98% znajduje się w mięśniach szkie1etowych i w mięśniu sercowym, 1,6% w wątrobie i nerkach, a tylko 0,4% w płynie zewnątrzkomórkowym.[11] Ponad 50% dziennego zapotrzebowania na karnitynę pochodzi z mięsa, drobiu, ryb i niektórych innych produktów spożywczych, pozostała jej część powstaje na drodze endogennej biosyntezy z metioniny i lizyny W moczu dobowym wydala się zwykle mnicj niż 2% karnityny zawartej w ustroju.
Wpływ karnityny na metabolizm i wydolność fizyczną osób umiarkowanie sprawnych [12,13] i wytrenowanych sportowców [14,15] oceniano w wielu dobrze kontrolowanych badaniach. W badaniach tych stosowano dawki dobowe 2-6 g, a czas suplementacji wynosił od 5 dni do 4 tygodni. Wyniki tych i wielu innych obserwacji [16] przekonują o braku wpływu suplementacji karnityny na wykorzystanie surowców energetycznych w spoczynku i podczas wysiłku fizycznego. [12,14]
Suplementacja karnityny nie wpływa na przemianę tłuszczów podczas wysiłku, nic więc dziwnego, że nie zmienia się również wykorzystanie zawartego w mięśniach glikogenu.[l5] Nie zmniejsza się metabolizm mleczanów, [14] nie zmienia się też pH krwi podczas submaksymalnego [15] i maksymalnego [14] wysiłku fizycznego. Nawet gdy dostępność węglowodanów przed wysiłkiem została zmniejszona przez zubożenie zasobów glikogenu w mięśniach, suplementacja karnityny nadal nie zmieniała metabolizmu związków tłuszczowych podczas wysiłku submaksymalnego.[17]
Wiedza o roli karnityny w przemianach kwasów tłuszczowych uzasadniała próby wykorzystania jej jako substancji sprzyjającej eliminacji tłuszczów. Jest oferowana osobom uprawiającym sporty wymagające regulacji lub utrzymywania niskiej masy ciała (zapasy, wioślarstwo, gimnastyka, kulturystyka). Zadne dowody naukowe nie wskazują jednak, aby zwiększała ona utlenianie kwasów tłuszczowych, wspomagała utratę nadmiarowej tkanki tłuszczowej lub pomagała sportowcom trzymać wagę.
W wielu badaniach stwierdzono, że zarówno mało intensywnemu, jak i bardzo intensywnemu wysiłkowi fizycznemu nie towarzyszy utrata karnityny z mięśni szkieletowych.[16] Wyniki te sugerują, że trening nie powoduje istotnego obniżenia jej poziomu w tkance mięśniowej u zdrowych sportowców pozostających na zwykłej diecie. Przyjmowanie bardzo dużych dawek karnityny powoduje zaledwie 1-2-procentowe zwiększenie jej stężenia w mięśniach.[l8] Nie ma więc powodu, aby umiarkowanie lub intensywnie trenujący sportowcy stosowali suplementację karnityny.


10. Stanley CA: New genetic defects in mitochondrial fatty acid oxidation and carnitine deficiency. Adv Pediatr 1987;34:59-88
11. Engel AG, Rebouche CJ: Carnitine metabolism and inborn errors. J Inherit Metab Dis 1984;7(suppl 1):38-43
12. Greig C, Findh KM, Jones DA, et al: The effect of oral supplementation with L-carnitine on maximum and submaximum exercise capacity. Eur J Appl Physiol 1987;56(4):457-461
13. Soop M, Bjtirkman O, Cederblad G, et al: Influence of carnitine supplementation on muscle substrate and carnitine metabolism during exercise. J Appl Physiol 1988;64(6):2394-2399
14. Frappe SW, Costill DL, Goodpaster B, et al: The effects of L-carnitine supplementation on performance during interval swimming. Int J Sports Med 1994;15(4):181-185
15. Vukovich MD, Costill DL, Fink WJ: Carnitine supplementation: effect on muscle carnitine and glycogen content during exercise. Med Sci Sports Exerc 1994;26(9):1122-1129
16. Heinonen OJ: Carnitine and physical exercise. Sports Med 1996;22(2):109-132
17. Decombaz J, Deriaz O, Acheson K, et al: Effect of L-carnitine on submaximal exercise metabolism after depletion of muscle glycogen. Med Sci Sports Exerc 1993;25(6):733-740
18. Hultman E, Cederblad G, Harper P: Carnitine administtation as a tool to modify energy metabolism during exercise, letter. Eur J Appl Physiol 1991;62(6):450
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 6 Napisanych postów 1234 Wiek 36 lat Na forum 18 lat Przeczytanych tematów 13825
a ja powiem tak jak masz kase kupuj wcinaj 2-3 g prozdrowotnie jezeli biegasz to moze tez dac jakis pozytyw. Raczej sugerowałbym stosowanie pro zdrowotne

za Ruch za HKS pojdziemy az po życia kRes :)

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 11149 Napisanych postów 51567 Wiek 31 lat Na forum 24 lat Przeczytanych tematów 57816
no tak z tym że to jest Twoja prywatna opinia .

może warto się zastanowić dlaczego akurat w przypadku l-karnityny są tak olbrzymie rozbieżności w badaniach?

Dla porównania, żaden poważny żywieniowiec nie kwestionuje działania kreatyny ani BCAA. Czemu więc akurat l-karnityna??? Odpowiedź moim zdaniem jest prosta. Z substancją tą koncerny produkujące suplementy wiązały OLBRZYMIE nadzieje. I słusznie, w końcu przecięż udało im się wyizolować substancję która gra główne skrzypce przy spalaniu Tłuszczu! Wpompowano miliony w marketing l-karnityny. Zasypano ludzi tysiącami artykułów w pismach sportowych. Wszyscy eksperci polecali z czystym sumieniem l-karnityne. I dopiero wtedy okazało się że coś jest nie tak. Po co sumplementacja l-karnityny z zewnątrz , skoro nawet przy superinensywnym wysiłku jej ilość w organizmie błyskawicznie sama się uzupełnia? JAki sens sumplementacji, skoro nawet przyjmowanie giga-dawek powoduje jej wzrost w ustroju o maksymalnie o 1-2% ? To ma taki sam sens jak np gdyby Wioletta Villas chciała sobie przeszczepić troche włosów na głowe. L-ka faktycznie pełni kluczową role w spalaniu tłuszczy ALE wszystko wskazuje na to że podawanie jej z zewnątrz jest kompletnie bezcelowe!

Jak koncerny odżywkowe mogą teraz wyjść z tej sytuacji z twarzą? Nie mogą! Jeżeli przyznają że zrobili taki falstart to będzie to dla nich, ich 'laboratoriów' i 'ekspertów' po prostu blamaż. Więc ciągną sprawę dalej, a pomaga im w tym nieszczęsne podejście użytkowników którzy są przekonani że na nich akurat to działa. I z czymś takim bardzo trudno jest dyskutować, ludzie naprawdę myślą że na swoim przykładzie są w stanie udowodnić że to co kupili jest skuteczne (jest logiczne że chcą w to bardzo mocno wierzyć - ponieważ wydali na to pieniądze! i bardzo by się zmartwili gdyby wykazać im że było to marnotrawstwo - więc nie pozwolą sobie tego za nic wmówić)

sorry za megadługie posty ale temat ten leży mi na sercu. nie lubie patrzeć obojętnie jak z ludzi dla paru groszy robi sie jeleni
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 125 Napisanych postów 6135 Na forum 22 lat Przeczytanych tematów 30354
W kółko te starocie... Inaczej się robiło badania 15 lat temu, inaczej dziś. BCAA czy kreatynę testowano na pacjentach szpitalnych żeby blokować utratę mięśni, l-karnitynę na studentach w ramach łapania punktów na zaliczenia, bo sadło to nie była choroba. Wiadomo, że bez izolacji delikwentów wiarygodnych wyników (piwko, pizza wieczorkiem ) się nie osiągnie.

"Wszystko jedno gdzie się żyje,
Raz się chudnie, raz się tyje..."

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 11149 Napisanych postów 51567 Wiek 31 lat Na forum 24 lat Przeczytanych tematów 57816
>Inaczej się robiło badania 15 lat temu, inaczej dziś.

nie zgodze sie z tym. nie mówimy o średniowieczu tylko o zwykłych testach sprzed paru lat, ich metodologia jest identyczna jak była; bierze się grupę, dzieli się ją na połowy, jednej się podaje dany suplement, a drugiej placebo - żeby wyeliminować efekt sugestii , no i przeprowadza się porównania. Taki test jest wart więcej niż milion wypowiedzi pojedynczych użytkowników którzy mogą być szczerze przekonani o czymś z uwagi na reklamy ,opinie 'ekspertów', no i fakt że sami wyłożyli kase.

>Wiadomo, że bez izolacji delikwentów wiarygodnych wyników (piwko, pizza wieczorkiem ) się nie osiągnie

no i tutaj dochodzimy do sedna sprawy. w testach klinicznych nie było przecież tak że ci co brali l-karnityne jedli pizze i popijali browarem , a ci co placebo grejpfruta i tuńczyka.

w rzeczywistości z reguły jest tak że ktoś kto kupił l-karnityne jest na tyle rozsądny że już zainwestował to ćwiczy solidniej i nie objada sie frytkami. to potęguje 'efekt' l-karnityny (a moim zdaniem go po prostu tworzy)

zgadzamy się co do tego że piwo i pizzę należy eliminować
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 125 Napisanych postów 6135 Na forum 22 lat Przeczytanych tematów 30354
Sprzed kilku lat? 1984-1994 sporej ilości forumowiczów na świecie jeszcze nie było . Przy obecnych technikach scyntylacyjnych z wykrzystaniem izotopów ksenonu i innych cudach mierzy się bezpośrednio procesy metaboliczne (patrz notkę o lokalnym spalaniu ). Placebo wyszło z mody. Tu akurat nie było mowy o spalaniu tłuszczu jako sposobie utraty wagi, tylko o ograniczeniu metabolizmu węgli na rzecz tłuszczu na poziomie komórkowym, przez co spada (o 40%) wydzielanie kwasu mlekowego, co samo w sobie wydaje się OK .

"Wszystko jedno gdzie się żyje,
Raz się chudnie, raz się tyje..."

Nowy temat Wyślij odpowiedź
Poprzedni temat

Baaardzo ładnie proszę o sprawdzenie diety :)

Następny temat

Czy ktoś zna tę fitneski?

WHEY premium