1.żelaza-niezbędnego do budowy czerwnoych ciałek krwi
2.potasu-odpowiadającego za prawidłowy rozwój mięśni w tym serca
3.fosforu-wspomagającego pracę komórek nerwowych oraz mózgu
oraz w mniejszych ilościach:
1.witaminy A -odpowiedzialnej za dobry wzrok,zdrową skórę i silny układ odpornościowy
2.witamin z grupy B-odpowiadających za prawidłowy wygląd skóry,funkcjonowanie ukłądu krwionośnego,mięśni oraz ukłądu pokarmowego
Co warto jeść?
1.Kurczak-jest bogaty w białko,potas,fosfor,magnez,witaminy z grupy B,głownie B6,ma mało cholesterolu.Jeśli możliwe kupować kurczaki wiejskie-ich mięso wymaga co prawda dłużeszgo gotowania<jest twardsze>ale jest zdrowsze.100 g to około 180 kcal
2.Indyk-zawiera dobrze przyswajalne białko,potas,fosfor,witaminy E i B6.Najzdrowsze są piesi i udka<najbardziej lekkostrawne i najmniej kaloryczne> 100g to około 160 kcal
3.Wołowina-bogata w witaminy z grupy B,fosfor,żelazo,białko,niewielkie ilości kreatyny.Ma mało cholesterolu.Najlepsze mięso ma jasnoczerwoną barwę,jest kruche i soczyste.
4.Wieprzowina-zawiera dużo witaminy A,D,oraz z grupy B,fosfor,potas,żelazo.Jest niestety ciężkostrawna i zwykle tłusta.Najzdrowsza jest młoda wieprzowina.Mięso wieprzowe jest zwykle dość kaloryczne-100g zawiera średnio ok 300 kcal
5.Kaczka-jej mięso zawiera takie składniki mineralne jak:potas,fosfor,magnez,witamina B6.Niestety jest dość tłuste,więc najlepiej jeść kaczke z rusztu.100 g to około 300 kcal
6.Strusie-mięso to smaczne i pożywne,smakiem przypominająca wołowine.Zawiera dobroczynne nienasycone kwasy tłuszczowe,żelazo,managan,miedż,fosfor,ma mało cholesterolu i sodu.100 g to około 80 kcal
Warto wiedzieć że drób zawiera karnitynę-substancje,która pomaga wiązać tłuszcz i spalać go.
z małego chłopca w nieco większego->
http://www.sfd.pl/Test_-_xp,cm3,inne_czyli_atak_na_masę_by_pati_pods.str.63/64-t351093.html