SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Chili pomaga spalać tkankę tłuszczową!

temat działu:

Odżywianie i Odchudzanie

słowa kluczowe: , , , ,

Ilość wyświetleń tematu: 14603

Nowy temat Wyślij odpowiedź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 1 Napisanych postów 89 Na forum 16 lat Przeczytanych tematów 2882
Chili prawdopodobnie nie tylko hamuje wzrost komórek nowotworowych w trzustce i posiada znane dietetykom właściwości pomagające spalać tkankę tłuszczową. Ostatnio australijscy uczeni odkryli kolejne dobroczynne działanie pikantnej przyprawy: regularne spożywanie papryki chili może pomóc osobom otyłym oraz cierpiącym na cukrzycę kontrolować poziom insuliny we krwi - nawet niewielka ilość przyprawy regularnie dodawana do posiłków może ułatwić tę kontrolę nawet o 60 procent.

Badaniom poddano 36 osób (w tym 22 kobiet o średnim indeksie masy ciała 26,3), które przez 4 tygodnie pozostawały na swej zwykłej, codziennej diecie, a przez 4 kolejne otrzymywały mieszankę zawierającą chili, dostarczoną przez australijskiego producenta żywności MasterFoods.

Pobrano próbki krwi uczestników, by zbadać poziom glukozy, insuliny oraz peptydu C, używanego także jako marker poziomu insuliny, ponieważ jego stężenie we krwi odpowiada stężeniu wydzielanej insuliny. Okazało się, że na skutek ostrej diety chili poziom glukozy we krwi był niższy niż przy „mdłym" jadłospisie: we krwi osób regularnie spożywających pikantną przyprawę insulina ustabilizowała na poziomie 69 mcIU/mL (micro-International Unite per millilitre), a w przypadku diety pozbawionej charakterystycznego smaku ostrej papryki - 109 mcIU/mL.

Stosunek peptydu C do insuliny także znacząco się poprawił i dla pierwszej grupy, ostrej, wyniósł 14,1, a dla drugiej, mdłej - 12.4. Jeden z autorów badań, Kiran Ah**a, przypuszcza, że chili powoduje obniżenie peptydu C, a tym samym - insuliny. Efekt ten jest zwiększony, jeśli przyprawa jest spożywana regularnie. Mechanizm tego zjawiska nie jest do końca poznany, a odkrycie australijskich naukowców musi być poparte dodatkowymi badaniami. Badacze sugerują jednak, że składniki chili mogą działać na receptory wątroby, które z kolei wpływają na produkcję insuliny.

Pomimo tak cennych właściwości - chili jest bogatym źródłem kapsaicyny (organiczny związek chemiczny, alkaloid "pikantności" - odpowiedzialny za ostry, piekący smak. Czystej kapsaicyny nie można jednak nabyć jako przyprawy ze względu na jej toksyczność w większych dawkach), antyutleniaczy, witaminy C oraz beta-karotenu - nie należy przesadzać z dawką chili, bowiem wysokie spożycie takich przypraw może także zwiększyć ryzyko nowotworów żołądka, często wykrywanych u mieszkańców Indii oraz Meksyku, słynących z upodobania do ostrych potraw.

Tekst nie został napisany przeze mnie, a jedynie skopiowany ze pewnej strony internetowej. Mam nadzieje, że komuś się przyda

Zmieniony przez - Gorenzo w dniu 2007-06-19 11:30:06
Ekspert SFD
Pochwały Postów 686 Wiek 32 Na forum 11 Płeć Mężczyzna Przeczytanych tematów 13120

PRZYSPIESZ SPALANIE TŁUSZCZU!

Nowa ulepszona formuła, zawierająca szereg specjalnie dobranych ekstraktów roślinnych, magnez oraz chrom oraz opatentowany związek CAPSIMAX®.

Sprawdź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 17 Napisanych postów 528 Na forum 16 lat Przeczytanych tematów 10185
W większości spalaczy jest ekstrakt z chili czyli zadnej nowości nie widze

Yo, yo mada faka bicz!

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 12 Napisanych postów 3064 Na forum 17 lat Przeczytanych tematów 26584
chili Chili a jak w mordzie piecze ja tam wole papryczki piri piri

By Animal...

...
Napisał(a)
Usunięty przez BULMASTIF za pkt 3 regulaminu
Początkujący
Szacuny 0 Napisanych postów 35 Na forum 16 lat Przeczytanych tematów 145
Nowy temat Wyślij odpowiedź
Poprzedni temat

Dietka na Redukcje! >>do sprawdzenia<<

Następny temat

uszkodzony kręgosłup a redukcja tkanki tłuszczowej?

WHEY premium