Ok, już znalazłem.
Co je różni? Jest 1 podstawowa różnica.
Aminokwasy endogenne mogą być "wytworzone" w organiźmie z innych aminokwasów. Natomiast aminokwasy egzogenne muszą być dostarczone z zewnątrz ( z pożywienia) gdyż organizm nie ma możliwości ich produkcji. A wspomnieć należy że potrzebujemy do prawidłowego funkcjonowania wszystkich 22 aminokwasów !
Po co wspomniałem o tym podziale ? Otóż dzieki tej wiedzy możemy podzielić spożywane pokarmy na te , które są pełnowartościowe pod względem składu aminokwasów (zawierają w sobie pełną pule aminokwasów egzogennych).
Do takich produktów należą głównie pokarmy zwierzęce :
mięso
mleko
ryby
jaja
Hmmm, z tego co czytałem/pytałem trenera, to są różne podejścia do tematu. Trener radził mi 60% energii z węgli, czytałem artykuł Piotra Szymca, który poleca takie same podejście. Co do białek będę stosował 2g/kg, żeby nie obciążać nerek. A tłuszcz - 1,3g/kg, chyba wystarczy. Mam specyficzną sytuację, bo ważę tylko 78kg i mam 191cm, i NIE jestem ektomorfikiem, więc aby spożywać niezbędną ilość kalorii do budowania masy (3500kcal) dołożyłem węgli.