Okazuje sie ze ze wzgledow metabolicznych, wszelkich zwiazanych z produkcja NO, trawieniem i skladem bialek WPC czyli serwatkowe jest najlepsze do treningu silowego i szybkosciowego natomiast sojowe dla tych co lubia aeroby.
Wyglada to tak ze WPC ma wlasciowosc pozadana zarowno dla treningu anaerobowego jak typowa silka powodujaca glownie straty i pekniecia wlokien miesiowych oraz szybkosciowym co czesto wiaze sie z najwyzszym przedzialem tetna 85-95% bpm max.
Soja jak wynika z badan moze z powodu tradycyjnie uwazanego za gorszy skladu amiowych kwasow najlepiej regeneruje i buduje organizm po zmeczeniu tlenowym. Wtedy metabolizm jest wyzszy nawet przez cala dobe, to jakos tam tlumaczyloby ze musi powoli sie wchlaniac i nizsze BV tutaj okazuje sie plusem.
2. Nie ma czegos takiego jak optymalna ilosc jaka powinno sie spozyc w celu dobrego przetrawienia. Miedzy bajeczki trzeba wlozyc owe 40-50 gramow max. na porcje. Naukowcy stwierdzili ze niezaleznie od ilosci zawsze wchlania sie efektywnie 85-95% aminokwasow z odzyzwki bialkowej. Wyzsza ilosc przyjeta powoduje wydluzenie drogi i spowolnienie przesuwania przez uklad trawienny. Aminokwasy wchlaniane sa na bardzo dlugim odcinku. Mimo to przeliczyli odpowiednie dla optymalnego wchlaniania dawki w proporcji gramy/czas.
0.2 g na kilogram masy ciala na godzine - to jest ta proporcja
Wychodzi mi ze dla 80kg cialka to jest 16g czystego bialka na godzine wchlaniane i przyjmowane optymalnie. Naukowcy badalai w okresach 6 godzinych odpowienie porcje podajac co 30 min.
Czyli w te 6 h mozna strawic no problemo 100g bialka nie bedac wcale jakims bykiem.
3. Wazna sprawa: grupy aminokwasow
SZEroka NEUTRALNA: Tryptofan, Fenyloalanina, tyrozyna, Metiona i 3 x BCAA
Mała neutralna: Asparaginian, Glutamina, Prolina, Seryna
Kwasowa: Glutaminowy (kwas), Aspartic (kwas) po naszemu to jak ten drugi?
Podstawowa: Arginina, Ornityna, Lizyna
Aminokwasy z kazdej grupy rywalizuja o maksymalny wychwyt w zwiazku z tym podaja ze najefektywniej na wzrost HgH wplywa dobieranie spozycia wolnychaminokwasow z roznych grup. Wyjatkiem sa tu BCAA o jakims szczegolnym statusie dla naszego organizmu. Grupa szeroka neutralna zaiwera aminokwasy o mniejszym zaneczniu strategicznym - np. aromatyczne, bedace mowiac obrazowo bardziej wyszukanym stopniem rozwoju. Schodzac w dol ku grupie podstawowej tendencja jest odwrotna. Grupa podstawowa to zasadnicze dla rozwoju organizmu i form zycia cegielki nie bez powodu bardzo obfituja w nie jajka.
To takie wycisniete w kilku zdaniach wnioski z lektury opracowan i badan na lamach journal of endurance, zgromadzilem z kilku lat ich artykuly o bialeczkach i ostatnio nad tym siedzialem.
civic