Rozkład treningów w ciągu tygodnia masz dobry, jednak z odżywianiem jest źle, a ono głównie decyduje czy schudniesz.
Aby organizm zaczął czerpać z zapasów energii musi być
deficyt kaloryczny, to chyba wiesz. Jednak gdy deficyt jest zbyt duży efekt może być odwrotny. A dokładniej, szybko tracisz na wadzę, organizm próbuje nadążyć za wydatkami i spala duże ilości tłuszczu, dochodzisz do takiego stanu gdzie dostarczasz odpowiednią ilość kcal już, bądź przechodzisz na masowanie. Organizm nie zmienia swojego stanowiska i nadal jest ustawiony na pozycji "Obrona", więc gdy dostarczysz jaką kolwiek nadwyżkę kcal od razu zamienia ją w biologicznie dostępną energię (tkankę tłuszczową) aby w każdej chwili móc z niej skorzystać. Takie rozwiązanie ma jeden cel - obrona przed kolejnym takim wyskokiem Twoim, bardzo dużym deficytem kalorycznym. Efekt taki nazywa się efektem jojo - szybkie schudnięcie, a po pewnym czasie powrót do wagi, czasem nawet z kilkoma kg więcej. Więc to jaka będzie dieta, ma kluczowe znaczenie i myślę, że w tej chwili dobrze zrozumiałeś jaki błąd popełniasz.
Więc pomyślisz teraz, mam zapotrzebowanie x kcal, ile kcal musze odjąc, aby efektu jojo nie było. Odpowiedź nie jest prosta, i różnie z tym będzie u różnych ludzi. Najważniejsze jest to aby odpowiednio dobrze dobrać składniki diety.
Co się najszybciej odkłada w tkance?
A co najoporniej?
Najchętniej w tłuszcz zapasowy przemieniany jest cukier (węglowodany/sacharydy). Więc na redukcji ilość cukru zmniejszamy kosztem szczególnie białka.
Dlaczego białka?
Białko najoporniej odkłada się w tkance, trawienie białka wzmaga termogenezę ciała poprzez spalanie kwasów tłuszczowych z adipocytów a nadmiar go jest przeważnie wydalany.
Jak się opcja trzyma z tłuszczem?
Tłuszcz stoi pomiedzy, tak można to stwierdzić. Większość początkujących myśli że to on jest głównym winowajcą szpecącej sylwetki. Otóż nie, tłuszcz odpowiada za wiele funkcji w organizmie, a nawet jest potrzebny do redukcji.
Jak więc powinien wyglądać Twój jadłospis?
Zwiększone ilości białka, mniejsze ilości węglowodanów, i tłuszcz w normie (oliwa z oliwek, tran, olej lniany).
Poczytaj jeszcze psoty podwieszone w dziale Odżywianie i w owym dziale, spróbuj dać szkic diety, a zobaczymy jakie błędy robisz