Szacuny
0
Napisanych postów
8
Wiek
43 lat
Na forum
16 lat
Przeczytanych tematów
1074
Temat interesujący. Mam wobec tego pytania:
Jakie zaleca się spożycie kefiru (w ml) dziennie by dostarczyć bakterie i w jakich porach najlepiej??
Czy dodając kefir do twarogu spożywanego na noc poprawimy jego wchłanialność i efektywność pozyskania białka z niego?? Wiem że twaróg nie jest podstawowym żródłem dla pakera ale jako jeden posiłek np. na noc dla kogos kto nie ma problemów z trawieniem mlecznych produków może chyba być?
Szacuny
1417
Napisanych postów
35562
Wiek
41 lat
Na forum
17 lat
Przeczytanych tematów
150829
NIe ma zlaecanej dawki kefiru, gdyż sam kefir dla jednych bedzie zalecany dla inncy nie. To jest kwestia scisle indywidualna. Jelsi chodzi o same kultury bakterii, to jedek kefir bedzie mial ich mniej inny wiecej, trudno oszacowac czy popicie kefirem twarogu poprawi w jaki kolwiek sposob "wchlanialnosc" tego posilku. Nie wiem tez na czym by miala ta lepsza wchlanialnosc polegac.
Szacuny
207
Napisanych postów
3300
Wiek
58 lat
Na forum
18 lat
Przeczytanych tematów
28036
no koledzy jesli to ma byc trudne pytanie to juz minie wprawioacie w smiech i samozadowolenie.
informacje tu zawarte posiada karzdy student 2 i wiecej roku nauk o zywieniu
kefir jest napojem poch kaukazkiego.
obecnie produkuje sie go z mloeka pasteryzowanego dodajac tzw grzybki kefirowe , sa to symbiotycznie dzaiajace bakterie , paleczki fermentacji mlekowej lactococcus, luconostoc oraz drozdze saccharomyces i candida. dzięki symbiotycznemu działaniu tych bakterii dokonujacych fermentacji mlakowej i alkohholowej ( w jogurcie zachodzi tylko fermentacja mlekowa) otrzymujemy napój o charakterystycznych cechach sensorycznych, majacy orzezwiajacy smak i zapach. w sklad kefiru poza kwasem mlekowym typu L+ jak tez aminokwasów L+ ( uwagsa w jogurcie wystepuje tez forma prawoskrętna nie tolerowana przez organizm człowieka D-)zawira sie dwotlenek wegla, alkohol etylowy (w małej ilosci, ale w jogurcie alkohol nie występuje wcale), oraz aldehydy.
laktoza zostaje cześciowo nadtrawiopna wszak jest to cukier dziuaki któremu mogło dojsc do fermentacji alkoholowej, zatem smialo mozna spozywac kefir bez obaw o nietolorancje laktozy.
kefiry zawirajac bakterie szczepu bifidobactrium i lactobacilus acidophilus, dziaki czemu niszcxza one bakterie gnilne i fekalne w jelicie czlowieka , co zapobiego tzw zmianom kancerogennym czyli nowotworowym.
uwaga
obecnie produkuje sie tez kefir nie zao pomovca tradycyjnych grzybkow ale za pomoca hodowanych kultur bakteryjnych co daje niecoi inny produkt (jak kefir danon) o innych niz tradycyjne cechach sensorycznych)
jogurt
w przeciwienstwie do kefiru produkuje sie z zageszczonego mleka (dod mleka w proszku) doajac tylko bakterie fermentacji mlekowej lactobacilus bulgaricuc i streptococus thermophilus.
uzyskane sa dwa rodzaje jorurtu pitny i gesty deserowy ( nie pamietam jak sie je uzyskuje ale chyba dzieki roznic temperaturowych )
oczywiscie jogurt tez awiera bakterie dzialajace antykancerogennie.
jednak zawiera tez kwas mlekowy D- ktory nie jest tolerowany przez organizm czlowieka (w wiekszosci oczywiscie zawiera L+), daltego tez nie moze byc spozywanew w nadmiarze. sa normy ktore okreslaja ile kwasu mlekowego D+ mozna spozyc na kg wagi ciala i o ile pamietam dziecie do wazace do 10kg nie powinni pic wcale jogurtow , natomiast osoby doproslewazace do 80kg moga pic do 0,5 litra dziennie.
dodatkowo jogurty sa wzbogazane w cukry proste i kawl;aki owocoew co ma imitowac ich owocowe pochodzienie.
jak widac kefir goruje na jogurtem.
pozdr
mc
ps
padlo w tym dziale tylko jedno trudne pytanie
ad laczen aminokwasow w estry i akg.
Szacuny
207
Napisanych postów
3300
Wiek
58 lat
Na forum
18 lat
Przeczytanych tematów
28036
jak widzisz inne bakterie zawieraja kefir a inne zawarte sa w jogurtach, bedacych w porownaniu z kefirami produktem o wiele mlodszym. do dzis trawaja spory w temacie ktore bakterie sa w stania przetrwac kwasny odczym soku zoladkowego a ktore nie. ja tez mam nieco sprzeczne info.
pozdr
mc