SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

probiotyki?

temat działu:

Iron Horse Series

słowa kluczowe:

Ilość wyświetleń tematu: 4012

Nowy temat Wyślij odpowiedź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 0 Napisanych postów 8 Wiek 43 lat Na forum 16 lat Przeczytanych tematów 1074
Temat interesujący. Mam wobec tego pytania:
Jakie zaleca się spożycie kefiru (w ml) dziennie by dostarczyć bakterie i w jakich porach najlepiej??
Czy dodając kefir do twarogu spożywanego na noc poprawimy jego wchłanialność i efektywność pozyskania białka z niego?? Wiem że twaróg nie jest podstawowym żródłem dla pakera ale jako jeden posiłek np. na noc dla kogos kto nie ma problemów z trawieniem mlecznych produków może chyba być?
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
faftaq Dietetyk-SFD
Ekspert
Szacuny 1417 Napisanych postów 35562 Wiek 41 lat Na forum 17 lat Przeczytanych tematów 150829
NIe ma zlaecanej dawki kefiru, gdyż sam kefir dla jednych bedzie zalecany dla inncy nie. To jest kwestia scisle indywidualna. Jelsi chodzi o same kultury bakterii, to jedek kefir bedzie mial ich mniej inny wiecej, trudno oszacowac czy popicie kefirem twarogu poprawi w jaki kolwiek sposob "wchlanialnosc" tego posilku. Nie wiem tez na czym by miala ta lepsza wchlanialnosc polegac.
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 115 Napisanych postów 11455 Wiek 41 lat Na forum 21 lat Przeczytanych tematów 83143
dibo
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
marek.c I.H.S. TEAM
Ekspert
Szacuny 207 Napisanych postów 3300 Wiek 58 lat Na forum 18 lat Przeczytanych tematów 28036
no koledzy jesli to ma byc trudne pytanie to juz minie wprawioacie w smiech i samozadowolenie.

informacje tu zawarte posiada karzdy student 2 i wiecej roku nauk o zywieniu

kefir jest napojem poch kaukazkiego.
obecnie produkuje sie go z mloeka pasteryzowanego dodajac tzw grzybki kefirowe , sa to symbiotycznie dzaiajace bakterie , paleczki fermentacji mlekowej lactococcus, luconostoc oraz drozdze saccharomyces i candida. dzięki symbiotycznemu działaniu tych bakterii dokonujacych fermentacji mlakowej i alkohholowej ( w jogurcie zachodzi tylko fermentacja mlekowa) otrzymujemy napój o charakterystycznych cechach sensorycznych, majacy orzezwiajacy smak i zapach. w sklad kefiru poza kwasem mlekowym typu L+ jak tez aminokwasów L+ ( uwagsa w jogurcie wystepuje tez forma prawoskrętna nie tolerowana przez organizm człowieka D-)zawira sie dwotlenek wegla, alkohol etylowy (w małej ilosci, ale w jogurcie alkohol nie występuje wcale), oraz aldehydy.
laktoza zostaje cześciowo nadtrawiopna wszak jest to cukier dziuaki któremu mogło dojsc do fermentacji alkoholowej, zatem smialo mozna spozywac kefir bez obaw o nietolorancje laktozy.
kefiry zawirajac bakterie szczepu bifidobactrium i lactobacilus acidophilus, dziaki czemu niszcxza one bakterie gnilne i fekalne w jelicie czlowieka , co zapobiego tzw zmianom kancerogennym czyli nowotworowym.
uwaga
obecnie produkuje sie tez kefir nie zao pomovca tradycyjnych grzybkow ale za pomoca hodowanych kultur bakteryjnych co daje niecoi inny produkt (jak kefir danon) o innych niz tradycyjne cechach sensorycznych)
jogurt
w przeciwienstwie do kefiru produkuje sie z zageszczonego mleka (dod mleka w proszku) doajac tylko bakterie fermentacji mlekowej lactobacilus bulgaricuc i streptococus thermophilus.
uzyskane sa dwa rodzaje jorurtu pitny i gesty deserowy ( nie pamietam jak sie je uzyskuje ale chyba dzieki roznic temperaturowych )
oczywiscie jogurt tez awiera bakterie dzialajace antykancerogennie.
jednak zawiera tez kwas mlekowy D- ktory nie jest tolerowany przez organizm czlowieka (w wiekszosci oczywiscie zawiera L+), daltego tez nie moze byc spozywanew w nadmiarze. sa normy ktore okreslaja ile kwasu mlekowego D+ mozna spozyc na kg wagi ciala i o ile pamietam dziecie do wazace do 10kg nie powinni pic wcale jogurtow , natomiast osoby doproslewazace do 80kg moga pic do 0,5 litra dziennie.
dodatkowo jogurty sa wzbogazane w cukry proste i kawl;aki owocoew co ma imitowac ich owocowe pochodzienie.

jak widac kefir goruje na jogurtem.
pozdr
mc

ps
padlo w tym dziale tylko jedno trudne pytanie
ad laczen aminokwasow w estry i akg.

IHS TEAM

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Dibo22 V-Mistrz SFD
Znawca
Szacuny 30 Napisanych postów 4502 Wiek 41 lat Na forum 19 lat Przeczytanych tematów 71758
Marku a bakterie z kefiru nie zostaną zniszczone przez żołądek tak jak sugerowaleś to przy stosowaniu niektórych preparatów z prebiotykami?

Zmieniony przez - Dibo22 w dniu 2007-12-06 18:22:21
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
marek.c I.H.S. TEAM
Ekspert
Szacuny 207 Napisanych postów 3300 Wiek 58 lat Na forum 18 lat Przeczytanych tematów 28036
jak widzisz inne bakterie zawieraja kefir a inne zawarte sa w jogurtach, bedacych w porownaniu z kefirami produktem o wiele mlodszym. do dzis trawaja spory w temacie ktore bakterie sa w stania przetrwac kwasny odczym soku zoladkowego a ktore nie. ja tez mam nieco sprzeczne info.
pozdr
mc

IHS TEAM

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 5 Napisanych postów 481 Wiek 39 lat Na forum 17 lat Przeczytanych tematów 9932
a jak sie ma sprawa tych bakterii do maslanki naturalnej ??
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
marek.c I.H.S. TEAM
Ekspert
Szacuny 207 Napisanych postów 3300 Wiek 58 lat Na forum 18 lat Przeczytanych tematów 28036
chyba nijak. z tego co pamietam są też rodzaje maślaniki do których sie dodaje specjalnie bakterie acidofilne.
pozdr
mc

IHS TEAM

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 80 Napisanych postów 4196 Wiek 44 lat Na forum 16 lat Przeczytanych tematów 53586
Panie Marku, niestety dzisiaj zaczełem brać antybiotyk (angina) czy oprócz Trilacu poleca Pan jeszcze jakiś probiotyk?
Pozdrawiam

Życie jest za krótkie aby brać ciągle te same suplementy :)

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 11148 Napisanych postów 51564 Wiek 30 lat Na forum 24 lat Przeczytanych tematów 57816
a czy spożywanie dużej ilości kefirów może być przyczyną zbytniego się w jelitach bakterii candida?
Nowy temat Wyślij odpowiedź
Poprzedni temat

Późny trening-jaki posiłek?

Następny temat

proteina sojowa i whey

WHEY premium