Tabela 1.
Zawartośc błonnika w produktach
-brzoskwinie suszone bez pestek - 24g ( wszędzie na 100g)
-otręby - 15 g
suszone śliwki - 14g
-migdały - 14g
-rodzynki - 7g
-graham - 7g ( co to jest ten graham? )
-szpinak gotowany - 7g
-groch - 7g
-kukurydza - 6g
-seler - 5 g
-por lub brokuły - 3,5g
-jabłka,banany,truskawki - 2g
Tabela 2.
ZAWARTOŚĆ BIAŁKA W NIEKTÓRYCH PROD. ŻYWIENIOWYCH
(wg. Instytutu Żywienia i Żywności)
Białko zwierzęce
produkt i białko w 100g
*ser edamski tłusty - 27,9 g
*mleko w proszku pełne - 27 g
*ser twarogowy chudy - 21,2 g
*wołowina(pieczeń) - 20,9 g
*kiełbasa rakowska - 20,1 g
*cielęcia - 19,9 g
*wątroba - 19,7 g
*kurczak - 18,6 g
*jaja - 12,5 g
*kaszanka - 9,1 g
*mleko krowie 2% tł. - 3 g
Białko roślinne
produkt i białko w 100g
soja - 34,9 g
groch - 23,8 g
fasola - 21,4 g
kasza gryczana - 12,6 g
kasza jęczmienna - 8,8 g
chleb żytni - 3,2 g
szpinak -2,6 g
kalafior - 2,4 g
kapusta - 1,7 g
ziemniaki - 1,7 g
ogórki - 0,7 g
Tabela 3.
WITAMINY I ICH ŹRÓDŁA
witamina źródło
A - tran,jaja,pomidory,marchew,brukselka,koperek,rzeżucha, mleko i prod. mleczne
B1 - chleb ciemny,kiełki i zarodniki pszenicy,drożdże,rośliny strączkowe,orzechy,asza gryczana,rodzynki,koperek,mleko,mięso,wątroba
B2 - drożdże,ser biały,mleko,wątroba,jaja,kiełki przenicy,pieczarki
B6 - iełki przenicy,ryż,chleb ciemny, jabłka,maliny,drożdże,orzechy,kasza gryczana,fasola
B12 - wątroba, mięso, drożdże, ryby, mleko, żółtka jaj
C - owoce róż, porzeczki,maliny,truskawki.natka pietruszki,koperek,papryka,chrzan,kapusta,owoce cytrusowe,ziemniaki
D - tran,jaja,ryby(śledź,łosoś), masło,grzyby, mleko
To tyyyle narazie:) Jeszcze jest jedna tabela wartośc energetyczna różnych porcji produktów takich co najczęściej jemy ale już nie mam czasu na przepisywanie, moze kiedyś dopisze :P
Pooozdro :)