Nie jest zadna tajemnica, ze fermentowane produkty mleczne maja bardzo korzystny wplyw na nasze zdrowie (podnosza nasza odpornosc, zapobiegaja biegunkom i zaparciom, odgrywaja pewna role w leczeniu/zapobieganiu alergiom, hipercholesterolemii, prawdopodobie maja rowniez wplyw antykancerogenny, lagodza objawy zespolu jelita nadwrazliwego, obnizaja cisnienie krwi...). Ostatnio na rynku robia furore produkty probiotyczne: jogurty, kefiry, serki, nazwa
L.casei czy bifidobacter brzmi niemal magicznie. Wiele osob zastanawia sie, czy warto placic wiecej za takie "specjalne" produkty mleczne. Ich przewaga nad tradycyjnymi fermentowanymi produktami mlecznymi polega na tym, ze zawieraja wyselekcjonowane kultury bakteryjne w duzej ilosci, ktore dodatkowo sa zdolne przetrwac w ludzkim przewodzie pokarmowym. Z tego powodu sa drozsze.
Ale czy warto je kupowac? Niby tak (maja ta przewage, ze bakterie uzyte do procesu fermentacji przezyja i zaczna kolonizowac nasze jelita, dzieki czemu odniesiemy wiecej korzysci), ale... przeciez prozdrowotne dzialanie fermentowanych produktow mlecznych wykazal juz Miecznikow w poczatkach XX w. Wtedy nikt nie mial pojecia o kulturach probiotycznych. Wszyscy wiemy, ze np. Bulgarzy czy mieszkancy Kaukazu dozywaja poznej starosci w zdrowiu dzieki jogurtom, ktore sami produkuja, choc nie sa one probiotyczne.
Wiec jak to jest? Meyer AL, Elmadfa I, Herbacek I, Micksche M. (Probiotic, as well as conventional yogurt, can enhance the stimulated production of proinflammatory cytokines. J Hum Nutr Diet. 2007 Dec;20(6):590-8) wykazali, ze zarowno jogurty probiotyczne jak i zwykle stymuluja nasz uklad odpornisciowy:
Background: Lactic acid bacteria have been shown to stimulate the secretion of cytokines by lymphocytes and monocytes in a strain-dependent manner. Therefore, in this study, the effect of a daily intake of probiotic yogurt on cytokine production in young healthy women was compared with that of a conventional product (...) Conclusion: Both conventional and probiotic yogurt enhanced the stimulated production of pro-inflammatory cytokines.
Nastepnie badacze ci wykazali, ze oba rodzaje produktow tak samo podnosza odpornosc komorkowa (Daily intake of probiotic as well as conventional yogurt has a stimulating effect on cellular immunity in young healthy women. Ann Nutr Metab. 2006;50(3):282-9. Epub 2006 Feb 23.):
BACKGROUND/AIMS: The aim of this work was to study the effects of daily yogurt consumption on the cellular immunity of young healthy women and to compare a conventional with a probiotic product (...)CONCLUSION: Daily yogurt intake has a stimulating effect on cellular immune functions, but in this study the probiotic product did not perform better than the traditional one.
Z kolei Fabian E. i Elmadfa I. (Influence of daily consumption of probiotic and conventional yoghurt on the plasma lipid profile in young healthy women. Ann Nutr Metab. 2006;50(4):387-93. Epub 2006 Jun 30.) doszli do wniosku, ze oba rodzaje produktow maja korzystny wplyw na polepszenie stosunku LDL do HDL w osoczu krwi:
BACKGROUND: A number of studies have found conflicting results concerning the modulation of plasma lipids induced by probiotics. Therefore, the aim of this study was to verify and compare the effects of probiotic and conventional yoghurt on the plasma lipid profile of normocholesterolemic women (...) CONCLUSION: Although several lipid parameters changed during the study in both the probiotic and the control group, no significant differences between the groups were observed. Therefore, it can be concluded that the regular consumption of both probiotic and conventional yoghurt for 4 weeks had a positive effect on the lipid profile in plasma of healthy women.
Ci sami badacze wykazali rowniez (The effect of daily consumption of probiotic and conventional yoghurt on oxidant and anti-oxidant parameters in plasma of young healthy women.Int J Vitam Nutr Res. 2007 Mar;77(2):79-88), ze nia ma znaczacej roznicy miedzy probiotycznym a zwyklym jogurtem jesli chodzi o wplyw na poziom antyoksydantow i oksydantow w osoczu krwi:
Although several parameters changed significantly during the study, no significant differences were observed between both investigated groups. Therefore, the results indicate a possible influence of both probiotic and conventional yoghurt on the plasma levels of antioxidant and oxidant parameters.
Nie ukrywam, ze produkty probiotyczne daja wiecej korzysci, chocby dlatego, ze np. dzieki ich spozywaniu mozemy odnowic nadwatlona w wyniku antybiotykoterapii, flore jelitowa, ale nie za bardzo widze sens w ich codziennym spozywaniu. Skoro te zwykle, tansze produkty maja rownie korzystne dzialanie... Trzeba jednak zwracac uwage na sklad jogurtow, czesc z nich zawiera w swoim skladzie zelatyne lub nawet make ziemniaczana nadajace porzadana konsystencje, ktora ma byc osiagnieta poprzez fermentacje mlekowa bakterii (ciekawe czy te bakterie w ogole tam sa?).
Zapominamy niestety o zwyczajnym, poczciwym zsiadlym mleku, w ktorym proces fermentacji zachodzi samoistnie. Ale pewnie ciezko samemu skwasic mleko, skoro chyba wszystkie sa juz pasteryzowane
Dobre sa tez maslanki, ktore swoja konsystencje zawdzieczaja homogenizacji i zaszczepieniu odpowiednimi kulturami bakteryjnymi
Co do jogurtu z mlek "roslinnych":
http://www.soya.be/how-to-make-soy-yogurt.php
http://www.veggieboards.com/boards/showthread.php?s=b38bb63d01d7c8e0ce6e9d8e0a8151d5&t=56468&page=2
Zmieniony przez - Martucca w dniu 2007-11-29 12:48:03