Jest to przepis z jakiejś babskiej gazety a wię
Składniki:(niby na 16 porcji ale to chyba dla przeczkolaków)
-1,5 kg wołowiny bez kości
-25 dag boczku wędzonego
-2 łyzki oliwy
-30 dag cebuli
-2łyżki masła
-3 ząbki czonsku
-łyżka mąki
-40 dag pieczarek
-50 ml czerwonego wina
-łyżka koncentratu pomidorowego
-dwa listki laurowe
-natka, sól i pieprz
Przyrządzenie:
Boczek i wołowinę pokrojić w kostkę. Boczek usmażyć na oliwie. Zdjąć z patelni, na tym samym tłuszczu usmażyć następnie pokrojone cebulki, pieczarki oraz mięso.
Mięso przełożyć do rondla, dodać ohbrany i przeciśnięty przez prasę czosnek.
Dodać również liście laurowe, tymianek oraz koncentrat pomidorowy rozpuszczony w pół szklanki wody.
Wlać czerwone wino, gotować dwie godziny na małym ogniu pod przykryciem.
Dołożyć usmażone cebulki, pieczarki i boczek. Dusić jeszcze przez około 40 min. Doprawić solą i pieprzem.
Mąkę przesmażyć na maśle, zalać kilkoma łyżkami wywaru z mięsa. Gotować aż sos zgęstnieje i połączyć go z mięsem. Wymieszać, mięso dusić jescze przez chwilę.
Danie jest pyszn, podawane odrazu lub nazajutrz(TAKŻE MOŻESZ SOBIE ZROBIĆ NA DWA DNI),gdy połączą się smaki wszystkich składników.
Teraz pokazuj przepis mamuśce i niech pichci
a i to nie są roladki tylko jakiś gulasz jak zdajde coś jescze to wrzuce
pozdro
Zmieniony przez - wysięgnik w dniu 2007-12-23 22:16:35
Nie wiedzieć i zapytać to wstyd na chwile. Nie wiedzieć i nie zapytać to wstyd na całe życie.