...
Napisał(a)
Powiem wam z doświadczenia. Nie jeden raz chodziłam do dietetyczki, bo zależało mi na tym aby coś nieco zgubić. Aby grillowanie było zdrowe i nierakotwórcze powinniśmy przede wszystkim starać się smażyć wszystko na jak najwyższym ruszcie na specjalnych tackach. W ogóle decydując się na grillowanie powinniśmy zdecydować się na jednorazowe sztućce i inne elementy jak na przykład tacki i talerze nie powinno się jeść przypalonych potraw, dlatego gdy pokaże się choć odrobina węgla jak najszybciej powinniśmy to usunąć z potrawy. Jeżeli chodzi o dobre przygotowanie mięsa czy warzyw - przede wszystkim nie kupować już gotowych mięs. Lepiej jest poświęcić 10 minut na zrobienie marynaty, ale jeść zdrowo, bez konserwantów. Moim hitem są marynaty, bowiem można w nie wsadzić wszystko zarówno warzywa, szaszłyki jak i karkówkę czy pierś z kurczaka, pałki, udka. Bazuje na oliwie z oliwek a także na ziołach. Gdy chcę, aby marynata była trochę bardziej na słodko decyduje się, aby do oliwy dodać miód i musztardę. Dodatkowo zawsze staram się uzupełnić to pikantną przyprawą, na przykład pieprzem cayenne czy papryką chili. Wszystko zależy od tego, co tak naprawdę lubią Twoje kubki smakowe. Należy jednak pamiętać, że marynata to pół sukcesu, a dobrze doprawiona to 75% musisz mieć jeszcze mięsko wysokiej jakości ;) Pozdrawiam.
...
Napisał(a)
AAA, zapomniałam dodać ! Mięso w marynacie najlepiej jest trzymać całą noc, ale dwie, trzy godzinki też wystarczą ;)
Poprzedni temat
nieprzetworzony koncentrat serwatki 75% białka - jaki smak?
Następny temat
Dieta i trening
Polecane artykuły