SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

TŁUSZCZ - ale jaki?

temat działu:

Odżywianie i Odchudzanie

słowa kluczowe: ,

Ilość wyświetleń tematu: 1804

Nowy temat Wyślij odpowiedź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 0 Napisanych postów 4 Na forum 16 lat Przeczytanych tematów 47
witam.

Ułożyłem sobie dietę wedle tego artykułu https://www.sfd.pl/Dieta_-_ułóż_sam_a_-t315296.html i wyszło mi, że powinienem dziennie zjeść 180g białka, 130g węglowodanów i 125g tłuszczów. O ile z białkiem i z węglowodanami nie ma większych problemów to jednak zastanawiam się w jakich produktach znajdę "dobry" tłuszcz, bo 125g na dzień to nie tak mało.. Jedni piszą, że masło jest OK inni, że nie, jedni piszą, że oliwa z oliwek jest super, natomiast z drugiej strony nie można na nim smażyć. Powedzcie jak najlepiej uzupełnić ten tłuszcz. Wiem, że jest to kluczowy element przy odchudzaniu, ponieważ tłuszcz można tylko spalić tłuszczem. Pozdrawiam i czekam na porady.

P.S. Jak myslicie ile g waży jedno żółtko?
Pomyślałem, że najlepiej byłoby uzupełnić tłuszcz jedząc powiedzmy 9 żółtek (przyjmując że 100g żółtka to 3 żółtka)i uzupełniając w ten sposób prawie 80% mojego zapotrzebowania na tłuszcz i 27% na białko? Co o tym myślicie?
Ekspert SFD
Pochwały Postów 686 Wiek 32 Na forum 11 Płeć Mężczyzna Przeczytanych tematów 13120

PRZYSPIESZ SPALANIE TŁUSZCZU!

Nowa ulepszona formuła, zawierająca szereg specjalnie dobranych ekstraktów roślinnych, magnez oraz chrom oraz opatentowany związek CAPSIMAX®.

Sprawdź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 255 Napisanych postów 13305 Wiek 36 lat Na forum 19 lat Przeczytanych tematów 45257
nie ma dobrych tłuszczów, są złe - transizomery.

Dalej liczą się proporcje. Nie ograniczaj podaży tłuszczu do żółtek. Owszem to bardzo dobre źródło tłuszczy aczkolwiek jak we wszystkim "co za dużo, to nie zdrowo".

oliwa z oliwek przedewszystkim obok żółtek, oliwa do krótkiego smażenia okej, do dłuższego nie ma sensu bo zwróć uwage jak się szybko utlenia, lada moment i nie ma, a co za tym jej prozdrowotne właściwości tracą swoje właściwości (nie ma to jak polskie zdanie :P).

powinna być równowaga między nasyconymi i nienasyconymi.

smaż na zwierzęcych (nasyconych) masło, smalec... druga sprawa to taka, że smażąc na teflonie obejdzie się bez tłuszczu. A trzecia sprawa to taka, że o wiele lepsze jest gotowanie, parowanie, grilowanie...


Dobre źródła tłuszczu ? jest ich troche... oprócz wspomnianych żółtek i oliwy z oliwek to orzechy laskowe/włoskie, tłuste ryby, tłuste sery (białe i żółte), pestki dyni, nasiona słonecznika, nieco masła nie zaszkodzi...

jak masz czymś uzupełniać braki tłuszczy jeśli takowe mimo wszystko będą to oliwa będzie najodpowiedniejsza.


zdr.

Ja swoje poglądy mam, ale teraz czasy takie, że na wszelki wypadek się z nimi nie zgadzam.

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 18 Napisanych postów 829 Wiek 37 lat Na forum 17 lat Przeczytanych tematów 12115
Orzechy Rothen Zapomniajes jeszcze o orzeszkach.
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Znawca
Szacuny 41 Napisanych postów 1869 Wiek 38 lat Na forum 17 lat Przeczytanych tematów 6274
https://www.sfd.pl/Jak_ukłądać_dietę_masa/redukcja-t374656.html 

Praktyk nie teoretyk, f***'ty nie bzdety

Nowy temat Wyślij odpowiedź
Poprzedni temat

co pić przy masówie?

Następny temat

Wielka prosba !! uzycie suny i basenu

WHEY premium