Dzieje się tak dlatego, że słodki smak przygotowuje organizm na przyswojenie dużej ilości kalorii (jak dzieje się przy jedzeniu naturalnego cukru). Kiedy jednak to nie następuje, ludzki organizm jest zdezorientowany i albo reaguje większym głodem, albo spala mniej kalorii niż zazwyczaj. To odbija się na naszej wadze.
"Wyniki wyraźnie pokazują zależność między jedzeniem słodzika a przybieraniem na wadze. Zastępowanie cukru słodzikiem może prowadzić do większego przyrostu masy ciała, niż jedzenie normalnego cukru", pisze Dail Mail powołując się na artykuł z American Psychological Association.
Specjaliści z Purdue University w Indianie przez jakiś kilka tygodni karmili podzielone na dwie grupy szczury laboratoryjne jogurtem słodzonym sacharyną oraz jogurtem z naturalnym cukrem. W szybkim czasie przekonali się, że szczury, które karmione były sztucznym słodzikiem znacznie przybrały na wadze.
Jak podkreśla "Daily Mail", odkrycie wywołało burzę wśród producentów żywności. Większość z firm, które produkują niskosłodzoną żywność poddaje w wątpliwość wyniki badań, twierdząc, że otyłość jest wynikiem wielu czynników i nie zależy wyłącznie od ilości zjadanego cukru.
czyli panowie słodzik do kosza ?
TRENINGI KATOWICE
IG
https://www.instagram.com/bestbodysebastianszmit/