SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

KONKURS DLA AMBITNYCH - LUTY 2008

temat działu:

NUTRIFARM&OLIMP

słowa kluczowe: , ,

Ilość wyświetleń tematu: 4950

Nowy temat Temat Zamknięty
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 11148 Napisanych postów 51562 Wiek 30 lat Na forum 24 lat Przeczytanych tematów 57816
Dlaczego połączenie CLA z zieloną herbatą plus L-KARNITYNA tak skutecznie wspomaga odchudzanie?

Redukujemy tkankę tłuszczową
Wiosna, lato to czas szczególny, pod wieloma względami. Najczęściej na lato planujemy odchudzanie, właśnie wtedy gdy robi się na dworze ciepło, zbliżają się wakacje i chcemy wyglądać młodo, zdrowo oraz szczuplej. Aby skutecznie wspomóc nasze wysiłki w celu zredukowania nadmiaru tkanki tłuszczowej stosujemy dietę, trening aerobowo-siłowy i stajemy przed dylematem wyboru suplementu, który mógłby nam pomóc w osiągnięciu zamierzonego celu. W zależności od naszych potrzeb, możemy sięgnąć po prozdrowotne środki o stopniowym działaniu odchudzającym.

Sprzężone dieny kwasu linolowego CLA (ang. Conjugated Linoleic Acid) zostały wykryte w 1985 r. przez Mike’a Pareza, kierownika Ford Resarch Institute przy University of Wisconsin, w mięsie wołowym oraz w serze i później w innych produktach mlecznych. W mięsie przeżuwaczy występuje w ilościach 3-6 mg na gram tłuszczu, przy czym mięso wołowe odznacza się szczególnie wysoką zawartością CLA. Przeżuwacze dzięki określonym bakteriom Pansena, są zdolne do syntezowania CLA poprzez izomeryzację kwasu linolowego, zawartego w dużych ilościach w roślinach. Bakteria Butyrivibrio fibrisolvens bytująca w przewodzie pokarmowym bydła produkuje enzym, potrzebny do reakcji i umożliwia syntezę CLA w mierzalnych ilościach. Poprzez gotowanie lub pieczenie zwiększa się koncentracja omawianej substancji w mięsie. Mięso z grilla ma nawet pięciokrotnie większą zawartość sprzężonego kwasu linolowego niż w stanie surowym.

W ludzkim przewodzie pokarmowym również są bakterie zdolne do syntezowania kwasu linolowego w CLA, jednak kwas linolowy zostaje niemalże w całości wchłonięty w jelicie cienkim, a do jelita grubego obszaru gdzie bytują bakterie dostaje się już tylko niewielka jego część. Dlatego też ilość wytwarzanego CLA w organizmie ludzkim jest tak mała, że nie bierze się jej pod uwagę. Te kwasy tłuszczowe są dla nas bardzo ważne, ponieważ odpowiadają za budowę błon komórkowych zapewniając ich prawidłowe funkcjonowanie, odpowiadają za transport lipidów, produkcję eikozanoidów, czyli substancji o charakterze hormonów tkankowych. Ponadto zapobiegają nadciśnieniu krwi poprzez zwiększenie wydzielania sodu z moczem.

Działanie sprzężonych dienów kwasu linolowego w organizmie człowieka jest wielokierunkowe. CLA zmniejsza zawartość tłuszczu, przy nie zmienionej ilości spożycia energii. Efekty te spowodowane są zmniejszeniem odkładania tłuszczu zapasowego i zwiększeniem rozpadu kwasów tłuszczowych w adipocytach (komórkach tłuszczowych).
Mechanizm działania CLA polega na zmniejszaniu rozmiarów komórek tłuszczowych, za efekt ten odpowiedzialny jest izomer CLA o konfiguracji trans-10, cis-12 jak również wpływa na ładny wygląd skóry, uelastycznia ją oraz likwiduje efekt tak zwanej pomarańczowej skórki - "celulitisem". Warto zauważyć że wraz ze zmniejszeniem zawartości tłuszczu zwiększa się udział tkanki mięśniowej przez syntezę białek w mięśniach, jednocześnie podnosząc termogenezę organizmu zużywa się na ten cel właśnie tkankę tłuszczową.

Zielona herbata i zawarta w niej kombinacja składników (garbniki - polifenole, kofeina, niewielkie ilości witamin, związków mineralnych i pierwiastków śladowych oraz olejki eteryczne) skutecznie zwalcza bakterie i wirusy. Herbata oczyszcza cerę i organizm z toksyn, będących jedną z przyczyn cellulitisu.

Zalecana przy intensywnym wysiłku umysłowym jak i fizycznym ma działanie pobudzające, wspomaga szybkość zapamiętywania i kojarzenia, poprawia koncentrację oraz koi nerwy. Zawarta w zielonej herbacie teina przyspiesza przemianę materii. Obecne w herbacie katechiny zmniejszają ryzyko zachorowania na raka, mutację komórek i proces utleniania, obniżają poziom cholesterolu we krwi, pomagają zredukować skutki wzrostu ciśnienia i poziomu cukru we krwi. Usuwają wolne rodniki, które są sprawcami starzenia się komórek w naszym organizmie.
Zielona herbata jest najzdrowszym i bezpiecznym termogenikiem. Co za tym idzie uruchamia termoregulację wysiłkową i spalanie tłuszczu tak jak intensywne ćwiczenie oraz zwiększa aktywność katecholamin. Katecholaminy to hormony wysiłkowe, które ułatwiają pozbywanie się nadwyżek energetycznych. Zielona herbata jest także dobrym środkiem moczopędnym oraz stymulującym pracę przewodu pokarmowego.

Karnityna to związek chemiczny pochodzenia organicznego który jest syntezowany w ludzkim organizmie (w nerkach i wątrobie) z dwóch niezbędnych aminokwasów budujących białka organizmu człowieka metioniny i lizyny, które nie są wytwarzane przez nasz organizm i muszą być dostarczane z pożywieniem. Do jej wytworzenia (oprócz metioniny i lizyny) potrzebne są także witaminy C, PP, B6 oraz żelazo. Źródłem karnityny jest też pokarm jaki spożywamy głównie mięso stąd nazwa karnityny pochodzi od łacińskiego słowa carnis, które znaczy mięso. Najwięcej jej znajduje się w baraninie, następnie w wołowinie, wieprzowinie, drobiu a w pokarmach roślinnych występuje w śladowych ilościach.
Karnityna u człowieka pochodzi z dwóch źródeł: jest syntetyzowana i dostarczana z pożywieniem, bywa nazywana substancją witaminopodobną. Początkowo nazywano ją witaminą BT (ze względu na podobieństwa w mechanizmach działania witamin z grupy B i karnityny), ochrania naczynia krwionośne zapobiegając miażdżycy, obniża poziom cholesterolu i trójglicerydów (frakcje tłuszczów) ma działanie przeciwrodnikowe, stabilizuje błony biologiczne. Jej istotną cechą jest zdolność chelatowania czyli wiązania pierwiastków metalicznych przez słabe kwasy organiczne dzięki czemu posiada zdolności odtruwające organizm z metali ciężkich.

Karnityna występuje w dwóch postaciach: L i D, przy czym aktywna biologicznie jest L-karnityna, która swoją popularność zawdzięcza wspomaganiu redukcji zbędnych kilogramów oraz odgrywa istotną rolę w metabolizmie kwasów tłuszczowych przez to że je wiąże i wprzęga w procesy energetyczne. Gdy nasze mięśnie potrzebują energii do wykonywania jakiegoś wysiłku fizycznego, cząsteczki karnityny mają za zadanie wyławiać cząsteczki tłuszczu z krwi i transportować je do wnętrza komórek organizmu, w których kwasy tłuszczowe zostaną przekształcone w energię.

Odchudzanie
Zdrowy tryb życia w ostatnim czasie stał się bardzo popularny wręcz modny, że trudno jest znaleźć osobę, która ani razu nie próbowała zrzucić zbędnych kilogramów. Niemal codziennie możemy przeczytać o nowym sposobie na odchudzanie. A sposobów na odchudzanie jest mnóstwo - diety, zdrowe odżywianie, trening aerobowo-siłowy, aktywny tryb życia jak również suplementy. Wyżej opisane substancje (CLA, zielona herbata i L-karnityna) zestawione w jednym preparacie współdziałają ze sobą przyśpieszając lipolizę, suplementowanie z dietą i aktywnością ruchową przy silnym samozaparciu i chęci walki o szczupłą sylwetkę skutecznie przyspiesza proces odchudzania.


Zmieniony przez - Sargas w dniu 2008-03-14 21:46:49
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Fuckmaster ZASŁUŻONY
Ekspert
Szacuny 202 Napisanych postów 31902 Wiek 37 lat Na forum 21 lat Przeczytanych tematów 94099
*** Dlaczego połączenie CLA z zieloną herbatą plus L-KARNITYNA tak skutecznie wspomaga odchudzanie?***

Aby poznać mechanizmy zachodzące podczas utraty tłuszczu, przez wiele lat naukowcy odkrywali, a następnie precyzyjnie badali procesy zachodzące w komórkach naszego ciała. Lata ich pracy odbywających się na poziomie mikroskopijnym, możemy dziś przenieść do kapsułki nowego produktu Olimpu, zawierającego Sprzężony kwas linolowy (CLA), L-karnitynę oraz ekstrakt z zielonej herbaty.
Na naszym rynku, pośród szerokiego zestawu suplementów odchudzających można znaleźć wiele zawierających zarówno CLA jak i zieloną herbatę. Mimo to, efekty ich stosowania nie są w pełni zadawalające. Wszystkim brakuje tego, jakże ważnego, transportera kwasów tłuszczowych jakim jest L-karnityna.
Karnityna czyli beta-hydroksy-gamma-trimetylomaślan, jest syntetyzowana przez nasz organizm z dwoch aminokwasów: lizyny i metioniny, po czym rozchodzi się niemalże po całym ciele. Najobfitsze jej „złoża” są w tkance mięśniowej. Jej obecność w naszym organizmie jest konieczna. Niedobór prowadzi do nagromadzenia lipidów i osłabienia mięśni, co przy okazji świadczyć może o konieczności jej stosowania niezależnie od kierunku naszych ćwiczeń. Karnityna pełni w komórce rolę „szofera”, który transportuje cząsteczki acylo-CoA o długim łańcuchu węglowym lub WKT czyli wolne kwasy tłuszczowe, przez błonę mitochondriów, które są centrum energetycznym każdej naszej komórki. Sam Acylo-CoA nie jest w stanie przekroczyć tej „granicy” utworzonej przez błonę mitochondrium, dlatego też łączy się z „Szoferem”- karnityną, dając acylokarnitynę, która dowozi go do miejsca docelowego (wnętrza mitochondrium), zostawia i wraca z powrotem po następne cząsteczki już jako Karnityna.

Rozwiązaliśmy sprawę jednego ze składników preparatu, jednakże każdy „szofer” może mieć i swoich współpracowników- tak tez jest i w tym wypadku. Dodatek ekstraktu zielonej herbaty nie jest przypadkiem. Jest to źródło najcenniejszej grupy polifenoli – katechin. Jedna z nich Galusan epigalokatechiny (w skrócie EGCG), którego zadaniem jest hamowanie aktywności enzymu niszczącego noradrenalinę, przez co wzmacniają i wydłużają jej działanie, którym jest po krótce mówiąc rozbijanie tłuszczu. Dodatkowo EGCG można śmiało nazwać antyoksydantem, gdyż posiada umiejętność unieszkodliwiania wolnych rodników.

Wyklarowała się nam świetna broń anty-tłuszczowa, po co więc jeszcze dodatek sprzężonego kwasu linolowego CLA ? Pomimo wielokrotnych badan, w których stwierdzono jego właściwości przeciwrakowe, ten dienowy kwas (zawierający 2 podwójne wiązania) znakomicie dopełnia naszą lipolityczną broń. Jest on niezbędnym składnikiem pożywienia, gdyż nie może zostać zsyntetyzowany przez organizm. Mimo spożywania produktów bogatych w CLA (olej kukurydziany, arachidowy, sojowy etc.) zapewnienie ilości nieodzownej do przeprowadzenia satysfakcjonującej utraty tłuszczu byłoby trudne, chociażby z tego względu że wiązałoby się ze znacznym podniesiem kaloryczności naszej diety, gdyż CLA jest obecne głownie w produktach wysokoenergetycznych tj. tłuszczowych. Działanie CLA ma nie tylko działanie odchudzające, które polega na niszczeniu komórek tkanki tłuszczowej, ale tez ma niemałą zasługę w budowie mięsni poprzez inicjowanie syntezy białek mięśniowych.

Reasumując, połączenie L-karnityny, zielonej herbaty i CLA w jednym produkcie dało bezwzględny dla tłuszczu i jednocześnie bezpieczny dla organizmu produkt, którego składowe elementy dopełniają swoje działanie, współpracują ze sobą w jednym celu- aby zniwelować zbędne kilogramy i zastąpić je tkanką mięśniową, w czego efekcie uzyskamy efekt smukłej i zdrowej sylwetki.


bibliografia:
'Patofizjologia' Maśliński, Ryżewski
'biochemia' Bańkowski
'biochemia' Harper
'Fizjologia' Traczyk

Zmieniony przez - f***master w dniu 2008-03-15 22:50:19
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 18 Napisanych postów 5229 Na forum 17 lat Przeczytanych tematów 55031
***Dlaczego połączenie CLA z zieloną herbatą plus L-KARNITYNA tak skutecznie wspomaga odchudzanie?***

1. Co to jest właściwie odchudzanie
Odchudzanie jest to ubytek tkanki tłuszczowej organizmu w skutek dostarczenia mu mniejszej ilości kalorii niż wynosi jego dzienne zapotrzebowanie. Definicja wydaje sie prosta ale niestety dla wielu ludzi osiągnięcie ujemnego bilansu energetycznego przy zachowaniu zdrowia i dobrego samopoczucia jest niemalże nie do wykonania. Prubują oni stosować różnego rodzaju diety przez jakiś okres czasu co zazwyczaj kończy się niepowodzeniem i wystąpieniem tzw. efektu jojo. Powrotu do nadwagi i zazwyczaj większej wagi niż przed stosowaniem diety.

By pomóc ludziom w rygorystycznej diecie i zwalczyć efekt jojo powstał nowy produkt firmy OLIMP – CLA z ZIELONĄ HERBATĄ plus L-KARNITYNA

2. Dlaczego akurat ten preparat?

Otóż, ów suplement zawiera w sobie 3 związki, które mają wpływ na wzmożoną redukcje podskórnej tkanki tłuszczowej! Poniżej wyjaśnię Wam, w jaki sposób unikalne połączenie CLA, ZIELONEJ HERBATY i L-KARNITYNY działa na naszą tkankę podskórną.

a. CLA

Jest to z angielskiego Conjugated Linoleic Acid, czyli sprzężone dieny kwasu linolowego. Kwas linolowy reprezentuje grupę tłuszczy Omega-6 jednak posiada on magiczne właściwości:

- Pomaga w redukcji tkanki tłuszczowej w ten sposób, iż hamuje działanie enzymu – lipazy lipoproteinowej – który jest odpowiedzialny za transport składników niezbędnych do syntezy tkanki tłuszczowej, czyli kwasów tłuszczowych i glicerolu. UWAGA! Z tego wniosek nasuwa się jeden: dzięki CLA nie może być gromadzona nowa tkanka tłuszczowa! Warto dodać również, że uwzględnienie tego suplementu w diecie redukcyjnej będzie chronić przed wystąpieniem efektu jo-jo.

- Nasila produkcję ciepła przez organizm, czyli TERMOGENEZE. Organizm do wytworzenia ciepła potrzebuje dużych nakładów energii do czego idealnie nadaje się zgromadzona w organizmie tkanka tłuszczowa. Pozwolę sobie zacytować „Wyobraź sobie, że w czasie treningu około 75% wytwarzanej energii jest zużywane na produkcję ciepła (dlatego, gdy trenujesz jest ci ciepło), pozostałe 25% jest wydatkowane na fizyczną pracę mięśni.” Do tego CLA utrzymuje tą samą termogeneze, która występuje podczas wysiłku nawet wtedy kiedy odpoczywasz! Dlatego reklamowe hasło „odpoczywaj i spalaj tłuszcz” przy kwasie linolowym nabiera nowego znaczenia.

- Każdy sportowiec przy redukcji obawia się o swoją masę mięśniową. Tutaj CLA również przychodzi nam z pomocą, gdyż ma działanie antykataboliczne! Działanie kwasu linolowego na ochronę mięśni polega na tym, iż aktywuje on enzym, który jest odpowiedzialny za transport kwasów tłuszczowych do mięśni, a dokładnie do mitochondriów komórek mięśniowych tym samym oszczędzając cenne mięśnie. W ten właśnie sposób możemy tracić tkankę tłuszczową i jednocześnie zyskiwać beztłuszczową masę mięśniową!

- Posiada również inne działania prozdrowotne takie jak: zwalczanie cellulitu, poprawia stan skóry, paznokci i włosów.

Poniżej przedstawiłem badania, które w najlepszy sposób obrazują działanie CLA na tkanką tłuszczową i beztłuszczową masę mięśniową:

- Grupa mężczyzn i kobiet z nadwagą(62 osoby) otrzymywała różne dawki CLA(1,7 g, 3,4 g, 5,1 g oraz 6,8 g - w trzech dawkach dziennie) lub placebo(9 g oliwy z oliwek). Po 12 tyg. część badanych osób otrzymująca CLA(3 podgrupy z dawkami 1,7 g, 3,4 g, 6,8 g) straciła znacznie więcej tkanki tłuszczowej. Grupa z dawką 3,4 g straciła prawie 4 funty tkanki tłuszczowej, natomiast grupa z dawką 6,8 g mniej - niecałe 3 funty. Grupa z dawką 6,8 g na dzień zwiększyła również beztłuszczową masę ciała o 2 funty. Wpływ na beztłuszczową masę ciała w poszczególnych podgrupach z suplementacją CLA nie był znacząco różny, jednakże najwięcej zyskała podgrupa z dawką 6,8 g i 1,7 g na dzień. W końcowych wnioskach uznano, że CLA ma korzystny wpływ na redukcję tkanki tłuszczowej, ale dzienna dawka przekraczająca 3,4 g zdaje się nie przynosić lepszych rezultatów w tym zakresie[1].

- W badaniu z roku 2004 prowadzonym przez rok na grupie otyłych mężczyzn i kobiet(180 osób) określono wpływ na kompozycję ciała dziennej dawki CLA - 3,6 g w porównaniu do placebo. Badane osoby podczas suplementacji nie były zobowiązane do zwiększenia aktywności fizycznej lub zmiany nawyków żywieniowych. Po upływie roku w grupie z suplementacją CLA zaobserwowano ubytek wagi 2,4 funta. Ubytek tkanki tłuszczowej był bardziej znaczący - 3,7 funta. Jednocześnie badane osoby zyskały 1.8 +/- 4.3% funta beztłuszczowej masy ciała. Pozytywny wpływ na kompozycję ciała przy suplementacji CLA u otyłych osób został podkreślony we wnioskach, co ciekawe stosunkowo najlepsze rezultaty uzyskały osoby zaczynające próbę z największą nadwagą[2].





----------------------------------------------------------------------------------------------------------
1) Blankson H, Stakkestad JA, Fagertun H, Thom E, Wadstein J, Gudmundsen O. Conjugated linoleic acid reduces body fat mass in overweight and obese humans. J Nutr. 2000 Dec;130(12):2943-8.
2) Gaullier JM, Halse J, Hoye K, Kristiansen K, Fagertun H, Vik H, Gudmundsen O. Conjugated linoleic acid supplementation for 1 y reduces body fat mass in healthy overweight humans. Am J Clin Nutr. 2004 Jun;79(6):1118-25.

b. L-KARNITYNA

Fizjologiczną funkcję karnityny w tkankach obwodowych człowieka poznano już blisko 40 lat temu. Ze względu na zdolności stymulacji utleniania kwasów tłuszczowych l-karnityna znalazła zastosowanie w sporcie wyczynowym, jako środek erogeniczny, czyli zwiększający wydajność fizyczną organizmu (Beltz i Goering 1993).

Dla ludzi odchudzających się zastosowanie L-KARNITYNY ma ogromne znaczenie, gdyż w przypadku długotrwałych ćwiczeń fizycznych (aeroby) źródłem energii jest proces utleniania kwasów tłuszczowych w mitochondriach, którego niezbędnym elementem jest karnityna. UWAGA! Synteza endogennej karnityny nie wystarcza na pokrycie zapotrzebowania organizmu intensywnie trenującego człowieka. Musi być ona dostarczona w diecie, a przede wszystkim w postaci syntetycznych preparatów.

Podsumowując: bez udziału l-karnityny nie występowałby metabolizm tłuszczów!


c. ZIELONA HERBATA

W połączeniu z CLA nasila jego termogeneze. Wpływa również na układ trawienny tłuszczy.
Zawiera cenne składniki takie jak:

- Teofilina, która wpływa na szereg przemian metabolicznych wewnątrzkomórkowych poprzez wzrost stężenia wewnątrzkomórkowego cAMP, współpracuje również z adrenaliną i substancjami naśladującymi jej działanie. Zawiera również polifenole (katechiny), które jeszcze bardziej stymulują wydzielanie adrenaliny „hormonu walki” – jednego z hormonów ciepłotwórczych (z tego względu zielonej herbacie przypisuje się moc stymulacyjną, większą nawet niż kawie). Ponadto obniżają napływ glukozy do komórek tłuszczowych dzięki czemu komórki tłuszczowe nie powiększają się!

3. Podsumowanie:
Zastosowanie CLA, L-Karnityny i Zielonej Herbaty działa synergistycznie na działanie każdej z osobna, dlatego preparat Olimpu jest prawdziwym reduktorem tłuszczu z jednoczesnym zachowaniem masy mięśniowej. Suplement ten jest alternatywą dla ludzi, którzy nie mogą używać popularnych ostatnio termogeników, gdyż preparat jest na tyle bezpieczny, że mogą go używać osoby z nadciśnieniem, chorobami układu krwionośnego czy pokarmowego.
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 0 Napisanych postów 153 Wiek 32 lat Na forum 16 lat Przeczytanych tematów 7142
*** Dlaczego połączenie CLA z zieloną herbatą plus L-KARNITYNA tak skutecznie wspomaga odchudzanie?***

Wstęp :
Zazwyczaj otyłość bierze się ze złych nawyków żywieniowych, niewiedzy oraz genów. Ciężki trening i odpowiednio zbilansowana dieta to podstawa, w połączeniu z produktem OLIMP CLA z zieloną herbatą plus L-KARNITYNĄ daje rewelacyjne efekty w walce z nadwagą.
Jeżeli chcesz zgubić kilka kilo, To Ten Produkt jest własnie dla Ciebie !





CLA - Kwas linolowy

CLA w czasie odchudzania korzystnie wpływa na samopoczucie, obniża poziom trójglicerydów,cholesterolu i cukru we krwi ponadto dobrze wpływa na układ immunologiczny zwiększając odporność na wirusy jak i tłumiąc reakcje alergiczne. Największą zaletą CLA (kwasu linolowego) jest zdolność do redukowania tkanki tłuszczowej, wzmaga ono aktywnie spalanie tłuszczu, hamuje jego odkładanie, likwiduje komórki tłuszczowe oraz zapobiega ich powstawaniu, zwiększa masę mięśniową dzięki czemu nasze ciało staje się jędrniejsze.

Zielona Herbata - Thea sinesis

Medycyna Chińska jak i Japońska wykorzystywała zielona herbatę już od wieków do nas trafiła jednak dużo później. Zielona Herbata zawiera m.in. witaminy A, B, B2, C oraz wiele minerałów i mikroelementów.
Zielona herbata odgrywa ważną rolę w procesie odchudzania obniżając poziom lipidów (tłuszczy) jak i cholesterolu, szczególnie LDL ("zły cholesterol"). Blokuje utlenianie LDL i w ten sposób zapobiega tworzeniu się blaszek miażdżycowych w naczyniach krwionośnych. Zielona herbata podwyższa HDL i obniża poziom cukru i trójglicerydów we krwi. Zielona herbata jest bogatym źródłem polifenoli, związków o szczególnym znaczeniu, wykazującym skuteczne działanie przeciwrakowe. Korzyści wynikające z zażywania zielonej herbaty to przede wszystkim spadek masy ciała ,pomaga spalać tłuszcze i ochraniać przed chorobami nowotworowymi.
Zielona herbata posiada w swym składzie witaminy i minerały, dlatego zażywanie jej uzupełnia ich niedobory w organizmie.

L-karnityna

L-karnityna wykazuje zdolność do obniżania poziomu cholesterolu i trójglicerydów, jest więc związkiem biorącym udział w regulacji poziomu lipidów (tłuszczów) w naszym organizmie.L-karnityna spełnia funkcje transportowe wobec kwasów tłuszczowych o długich łańcuchach, które przekazywane są do mitochondriów, gdzie ulegają przemianom, w wyniku których powstaje energia niezbędna do prawidłowego funkcjonowania komórek organizmu.
L-karnityna również bierze udział w usuwaniu z mitochondriów średnio- i krótkołańcuchowych kwasów tłuszczowych, mających w nadmiarze działanie toksyczne. Zdolność L-karnityny do przyłączania grup acylowych pozwala na wypełnianie roli w procesach detoksykacyjnych. Udowodniono naukowo, że L-karnityna zwiększa przemiany energetyczne tłuszczów nawet o 70%.

Podsumowanie :
Połączenie CLA, Zielonej herbaty i L-karnityny wspomaga w znacznym stopniu odchudzanie, zestawienie ich w jednym produkcie daje znakomity efekt którym w rezultacie jest zrzucenie zbędnych kilogramów tłuszczu oraz przybraniu masy mięśniowej dzięki czemu nasze ciało staje się jędrniejsze a wygląd naszej skóry się poprawia. Dodatkowym atutem tego preparatu jest bezpieczeństwo. Produkt ten nie podwyższa ciśnienia ani nie działa termogenicznie, dzięki czemu mogą go stosować osoby z chorobami układu krążenia.


Zmieniony przez - Veiron w dniu 2008-03-16 23:28:55
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 89 Napisanych postów 17398 Na forum 21 lat Przeczytanych tematów 79160
Zamykamy konkurs.
Ogłoszenie wyników do końca marca.
Pozdrawiam !
Nowy temat Temat Zamknięty
Poprzedni temat

podwyzka cen olimpa/bx?

Następny temat

Pytanie odnosnie punktów olimp

WHEY premium