Redukujemy tkankę tłuszczową
Wiosna, lato to czas szczególny, pod wieloma względami. Najczęściej na lato planujemy odchudzanie, właśnie wtedy gdy robi się na dworze ciepło, zbliżają się wakacje i chcemy wyglądać młodo, zdrowo oraz szczuplej. Aby skutecznie wspomóc nasze wysiłki w celu zredukowania nadmiaru tkanki tłuszczowej stosujemy dietę, trening aerobowo-siłowy i stajemy przed dylematem wyboru suplementu, który mógłby nam pomóc w osiągnięciu zamierzonego celu. W zależności od naszych potrzeb, możemy sięgnąć po prozdrowotne środki o stopniowym działaniu odchudzającym.
Sprzężone dieny kwasu linolowego CLA (ang. Conjugated Linoleic Acid) zostały wykryte w 1985 r. przez Mike’a Pareza, kierownika Ford Resarch Institute przy University of Wisconsin, w mięsie wołowym oraz w serze i później w innych produktach mlecznych. W mięsie przeżuwaczy występuje w ilościach 3-6 mg na gram tłuszczu, przy czym mięso wołowe odznacza się szczególnie wysoką zawartością CLA. Przeżuwacze dzięki określonym bakteriom Pansena, są zdolne do syntezowania CLA poprzez izomeryzację kwasu linolowego, zawartego w dużych ilościach w roślinach. Bakteria Butyrivibrio fibrisolvens bytująca w przewodzie pokarmowym bydła produkuje enzym, potrzebny do reakcji i umożliwia syntezę CLA w mierzalnych ilościach. Poprzez gotowanie lub pieczenie zwiększa się koncentracja omawianej substancji w mięsie. Mięso z grilla ma nawet pięciokrotnie większą zawartość sprzężonego kwasu linolowego niż w stanie surowym.
W ludzkim przewodzie pokarmowym również są bakterie zdolne do syntezowania kwasu linolowego w CLA, jednak kwas linolowy zostaje niemalże w całości wchłonięty w jelicie cienkim, a do jelita grubego obszaru gdzie bytują bakterie dostaje się już tylko niewielka jego część. Dlatego też ilość wytwarzanego CLA w organizmie ludzkim jest tak mała, że nie bierze się jej pod uwagę. Te kwasy tłuszczowe są dla nas bardzo ważne, ponieważ odpowiadają za budowę błon komórkowych zapewniając ich prawidłowe funkcjonowanie, odpowiadają za transport lipidów, produkcję eikozanoidów, czyli substancji o charakterze hormonów tkankowych. Ponadto zapobiegają nadciśnieniu krwi poprzez zwiększenie wydzielania sodu z moczem.
Działanie sprzężonych dienów kwasu linolowego w organizmie człowieka jest wielokierunkowe. CLA zmniejsza zawartość tłuszczu, przy nie zmienionej ilości spożycia energii. Efekty te spowodowane są zmniejszeniem odkładania tłuszczu zapasowego i zwiększeniem rozpadu kwasów tłuszczowych w adipocytach (komórkach tłuszczowych).
Mechanizm działania CLA polega na zmniejszaniu rozmiarów komórek tłuszczowych, za efekt ten odpowiedzialny jest izomer CLA o konfiguracji trans-10, cis-12 jak również wpływa na ładny wygląd skóry, uelastycznia ją oraz likwiduje efekt tak zwanej pomarańczowej skórki - "celulitisem". Warto zauważyć że wraz ze zmniejszeniem zawartości tłuszczu zwiększa się udział tkanki mięśniowej przez syntezę białek w mięśniach, jednocześnie podnosząc termogenezę organizmu zużywa się na ten cel właśnie tkankę tłuszczową.
Zielona herbata i zawarta w niej kombinacja składników (garbniki - polifenole, kofeina, niewielkie ilości witamin, związków mineralnych i pierwiastków śladowych oraz olejki eteryczne) skutecznie zwalcza bakterie i wirusy. Herbata oczyszcza cerę i organizm z toksyn, będących jedną z przyczyn cellulitisu.
Zalecana przy intensywnym wysiłku umysłowym jak i fizycznym ma działanie pobudzające, wspomaga szybkość zapamiętywania i kojarzenia, poprawia koncentrację oraz koi nerwy. Zawarta w zielonej herbacie teina przyspiesza przemianę materii. Obecne w herbacie katechiny zmniejszają ryzyko zachorowania na raka, mutację komórek i proces utleniania, obniżają poziom cholesterolu we krwi, pomagają zredukować skutki wzrostu ciśnienia i poziomu cukru we krwi. Usuwają wolne rodniki, które są sprawcami starzenia się komórek w naszym organizmie.
Zielona herbata jest najzdrowszym i bezpiecznym termogenikiem. Co za tym idzie uruchamia termoregulację wysiłkową i spalanie tłuszczu tak jak intensywne ćwiczenie oraz zwiększa aktywność katecholamin. Katecholaminy to hormony wysiłkowe, które ułatwiają pozbywanie się nadwyżek energetycznych. Zielona herbata jest także dobrym środkiem moczopędnym oraz stymulującym pracę przewodu pokarmowego.
Karnityna to związek chemiczny pochodzenia organicznego który jest syntezowany w ludzkim organizmie (w nerkach i wątrobie) z dwóch niezbędnych aminokwasów budujących białka organizmu człowieka metioniny i lizyny, które nie są wytwarzane przez nasz organizm i muszą być dostarczane z pożywieniem. Do jej wytworzenia (oprócz metioniny i lizyny) potrzebne są także witaminy C, PP, B6 oraz żelazo. Źródłem karnityny jest też pokarm jaki spożywamy głównie mięso stąd nazwa karnityny pochodzi od łacińskiego słowa carnis, które znaczy mięso. Najwięcej jej znajduje się w baraninie, następnie w wołowinie, wieprzowinie, drobiu a w pokarmach roślinnych występuje w śladowych ilościach.
Karnityna u człowieka pochodzi z dwóch źródeł: jest syntetyzowana i dostarczana z pożywieniem, bywa nazywana substancją witaminopodobną. Początkowo nazywano ją witaminą BT (ze względu na podobieństwa w mechanizmach działania witamin z grupy B i karnityny), ochrania naczynia krwionośne zapobiegając miażdżycy, obniża poziom cholesterolu i trójglicerydów (frakcje tłuszczów) ma działanie przeciwrodnikowe, stabilizuje błony biologiczne. Jej istotną cechą jest zdolność chelatowania czyli wiązania pierwiastków metalicznych przez słabe kwasy organiczne dzięki czemu posiada zdolności odtruwające organizm z metali ciężkich.
Karnityna występuje w dwóch postaciach: L i D, przy czym aktywna biologicznie jest L-karnityna, która swoją popularność zawdzięcza wspomaganiu redukcji zbędnych kilogramów oraz odgrywa istotną rolę w metabolizmie kwasów tłuszczowych przez to że je wiąże i wprzęga w procesy energetyczne. Gdy nasze mięśnie potrzebują energii do wykonywania jakiegoś wysiłku fizycznego, cząsteczki karnityny mają za zadanie wyławiać cząsteczki tłuszczu z krwi i transportować je do wnętrza komórek organizmu, w których kwasy tłuszczowe zostaną przekształcone w energię.
Odchudzanie
Zdrowy tryb życia w ostatnim czasie stał się bardzo popularny wręcz modny, że trudno jest znaleźć osobę, która ani razu nie próbowała zrzucić zbędnych kilogramów. Niemal codziennie możemy przeczytać o nowym sposobie na odchudzanie. A sposobów na odchudzanie jest mnóstwo - diety, zdrowe odżywianie, trening aerobowo-siłowy, aktywny tryb życia jak również suplementy. Wyżej opisane substancje (CLA, zielona herbata i L-karnityna) zestawione w jednym preparacie współdziałają ze sobą przyśpieszając lipolizę, suplementowanie z dietą i aktywnością ruchową przy silnym samozaparciu i chęci walki o szczupłą sylwetkę skutecznie przyspiesza proces odchudzania.
Zmieniony przez - Sargas w dniu 2008-03-14 21:46:49