Steki kotlety sojowe Polgrunt
wartość energetyczna: 356 kcal (1491 kJ*) / 100 g
nazwa wart / 100 g
Białko 50,00 g
Węglowodany 30,00 g
Tłuszcze 2,00 g
Błonnik 4,50 g
a Tutaj kilka słow na temat Soi.
Tajemnica soi
Soja należy do roślin strączkowych, która jako jedyny przedstawiciel tej grupy charakteryzuje się stosunkowo dużą ilością dobrze przyswajalnego białka roślinnego. Skład aminokwasowy tego białka jest najbardziej zbliżony spośród wszystkich strączkowych do składu białka zwierzęcego. Jest ona źródłem wielu cennych minerałów, błonnika pokarmowego oraz tzw. fitoestrogenów. Spośród wszystkich strączkowych wyróżnia się również dość wysoką zawartością tłuszczu, dlatego jest wysokokaloryczna. Jednak tłuszcz ten jest źródłem wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, które są niezbędnym elementem prawidłowej diety. Nie należy obawiać sie bez potrzeby kaloryczności soi, ponieważ zwykle występuje ona w charakterze zamiennika mięsa, a ich wartość energetyczna jest porównywalna. Suche ziarno soi poza obecnością wysokowartościowego białka, tłuszczu o prawidłowych proporcjach kwasów tłuszczowych dostarcza też witamin głównie z grupy B oraz składników mineralnych, m.in.: potas, żelazo, wapń, magnez, fosfor itp.
Skład suchego ziarna soi przedstawiony został poniżej:
SKŁADNIKI w 100 g suchych nasion soi
Wartość odżywcza [kcal] - 382
Białko [g] - 34,3
Tłuszcz [g] - 19,6
nasycone kwasy [g] - 0,82
jednonienasycone [g] - 4,07
wielonienasycone [g] - 11,29
Węglowodany [g] - 32,7
Błonnik pokarmowy [g] - 15,7
Potas [mg] - 2132
Żelazo [mg] - 8,9
Wapń [mg] - 240
Magnez [mg] - 216
Fosfor [mg] - 743
pozdrawiam;)
Ciężki trening w drodze do chwały świat jest zbyt duży żeby myć małym !