SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Dieta wysokotluszczowa

temat działu:

NUTRIFARM&OLIMP

słowa kluczowe: ,

Ilość wyświetleń tematu: 2071

Nowy temat Wyślij odpowiedź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 2 Napisanych postów 87 Na forum 16 lat Przeczytanych tematów 905
Witam,wiec jestem piaty dzien na low-carbie i musze przyznac ze duzej roznicy nie ma,aczkolwiek jestem jaby bardziej ospaly ze tak powiem:)sila poszla w dol,szczegolnie czuje jak robie a6w,jakos tak bez energii przez co zabiera mi wiecej minut ale jesli chodzi o zmeczenie koncowe to jest podobnie,na silce musialem zmniejszyc intensywnosc bo bym zkonczyl terning po 20minutach:)Wczoraj bylem zupelnym flakiem,najgorszy dzien.
Odnosnie tluszczy to tak:
rano kapsulka Cod Liver Oil 1000mg
wit.A,D,EPA 110mg,DHA 100mg.
reszta fatu z miesa:wolowego,wieprzowego,ryby 2xw tygodniu
plus lyzka oliwy z oliwek.
Czy to jest wystarczajaca kombinacja?
moja dieta 3000-3200kcal(redukcja)100gWW,150gB,220gT

Mowi sie ze jestesmy tym co jemy-i to prawda,aczkolwiek powinnismy sie pogodzic z tym ze musimy jesc to czym jestesmy

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 2 Napisanych postów 87 Na forum 16 lat Przeczytanych tematów 905
a no i spadlo ok.4cm w pasie:)wiem ze to pewnie woda ale wreszcie cos sie ruszylo.

Mowi sie ze jestesmy tym co jemy-i to prawda,aczkolwiek powinnismy sie pogodzic z tym ze musimy jesc to czym jestesmy

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Biniu Moderator
Ekspert
Szacuny 251 Napisanych postów 41358 Wiek 52 lat Na forum 22 lat Przeczytanych tematów 126211
Slawku poszukalem to co mialem na mysli

jesli ktos jest ciekaw rzecz jasna :D

Dietary intake of n–3 and n–6 fatty acids and the risk of prostate cancer1,2,3
Michael F Leitzmann, Meir J Stampfer, Dominique S Michaud, Katarina Augustsson, Graham C Colditz, Walter C Willett and Edward L Giovannucci

1 From the Nutritional Epidemiology Branch, Division of Cancer Epidemiology and Genetics, National Cancer Institute, NIH, DHHS, Bethesda, MD (MFL and DSM); the Departments of Epidemiology and Nutrition, Harvard School of Public Health, Boston (MJS, WCW, and ELG); the Channing Laboratory, Department of Medicine, Harvard Medical School and Brigham and Women’s Hospital, Boston (MJS, GCC, WCW, and ELG); and the Department of Medical Epidemiology, Karolinska Institutet, Stockholm (KA)


Background: Laboratory studies have shown that n–3 fatty acids inhibit and n–6 fatty acids stimulate prostate tumor growth, but whether the dietary intake of these fatty acids affects prostate cancer risk in humans remains unclear.

Objective: We prospectively evaluated the association between intakes of -linolenic (ALA; 18:3n–3), eicosapentaenoic (EPA; 20:5n–3), docosahexaenoic (DHA; 22:6n–3), linoleic (LA; 18:2n–6), and arachidonic (AA; 20:4n–6) acids and prostate cancer risk.

Design: A cohort of 47 866 US men aged 40–75 y with no cancer history in 1986 was followed for 14 y.

Results: During follow-up, 2965 new cases of total prostate cancer were ascertained, 448 of which were advanced prostate cancer. ALA intake was unrelated to the risk of total prostate cancer. In contrast, the multivariate relative risks (RRs) of advanced prostate cancer from comparisons of extreme quintiles of ALA from nonanimal sources and ALA from meat and dairy sources were 2.02 (95% CI: 1.35, 3.03) and 1.53 (0.88, 2.66), respectively. EPA and DHA intakes were related to lower prostate cancer risk. The multivariate RRs of total and advanced prostate cancer from comparisons of extreme quintiles of the combination of EPA and DHA were 0.89 (0.77, 1.04) and 0.74 (0.49, 1.08), respectively. LA and AA intakes were unrelated to the risk of prostate cancer. The multivariate RR of advanced prostate cancer from a comparison of extreme quintiles of the ratio of LA to ALA was 0.62 (0.45, 0.86).

Conclusions: Increased dietary intakes of ALA may increase the risk of advanced prostate cancer. In contrast, EPA and DHA intakes may reduce the risk of total and advanced prostate cancer.
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 16 Napisanych postów 59 Na forum 16 lat Przeczytanych tematów 224
jo tylko wez to lepiej przetlumacz se jo,bo nie kazdy zna angielski!
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Biniu Moderator
Ekspert
Szacuny 251 Napisanych postów 41358 Wiek 52 lat Na forum 22 lat Przeczytanych tematów 126211
Conclusions: Increased dietary intakes of ALA may increase the risk of advanced prostate cancer. In contrast, EPA and DHA intakes may reduce the risk of total and advanced prostate cancer

wnioski:
zwiekszone spozycie ALA (nie mylic z kwasem alfo-liponowym) moze prowadzic do zwiekszenia zaawansowanych postaci raka prostaty. W przciewienstwie do EPA i DHA, ktorych spozycie redukuje ryzyko wystapienia lagodnych jak i zaawansowanych postaci raka prostaty

wniosek dwa
kupujemy Gold Omega 3 - o czym od dawna pisze :D
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
ambroziak Farmakolog
Ekspert
Szacuny 128 Napisanych postów 9767 Wiek 3 lata Na forum 21 lat Przeczytanych tematów 23574
Bardzo ciekawe!!! Po raz pierwszy spotykam się z takimi doniesieniami, co do ALA. Rakotwórcza aktywność LA i AA, to dobrze znana sprawa, potwierdzona wieleoma badaniami. Tak samo zresztą, jak przeciwnowotworowa EPA i DHA. Ciekawi mnie tylko metodyka tej pracy; jak oni analizowali dietę tylu tysięcy facetów?... W przypadku obserwacji epidemiologicznych całych populacji (np. eskimosów, jamajczyków), sprawa jest prosta, antomiast tutaj - nie wiem...

S. Ambroziak

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Biniu Moderator
Ekspert
Szacuny 251 Napisanych postów 41358 Wiek 52 lat Na forum 22 lat Przeczytanych tematów 126211
jak mowilem postaram sie znalezc cos wiecej
i niestety nie mam dostepu do full text a tutaj do analizy by sie bardzo przydal
Nowy temat Wyślij odpowiedź
Poprzedni temat

Sklep Marszałkowska 115 - Antyreklama

Następny temat

Roznica miedzy OLIMP IMMUBIOTIC a OLIMP Probio'Stick

WHEY premium