SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Czy maślanka jest ciężkostrawna?

temat działu:

Odżywianie i Odchudzanie

słowa kluczowe: , ,

Ilość wyświetleń tematu: 4670

Nowy temat Wyślij odpowiedź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 0 Napisanych postów 14 Na forum 16 lat Przeczytanych tematów 83
ostatnio zaczęłem dodawać do platków maślankę, i mam pytanie - czy ona jest ciężkostrawna? czy może jest już sfermentowana przez bakterie jak jogurty i kefiry ?
do czego jej bliżej pod względem trawienia-do zwykłego mleka czy do kefiru i jogurtu ?
Ekspert SFD
Pochwały Postów 686 Wiek 32 Na forum 11 Płeć Mężczyzna Przeczytanych tematów 13120

PRZYSPIESZ SPALANIE TŁUSZCZU!

Nowa ulepszona formuła, zawierająca szereg specjalnie dobranych ekstraktów roślinnych, magnez oraz chrom oraz opatentowany związek CAPSIMAX®.

Sprawdź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 76 Napisanych postów 2282 Wiek 3 lata Na forum 16 lat Przeczytanych tematów 62108
Maślance jest bliżej do jogurtu,kefiru niż do mleka.Posdrawiam.

rower1

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
domer ODŻYWIANIE Moderator
Ekspert
Jest liderem w tym dziale Szacuny 6255 Napisanych postów 75952 Wiek 39 lat Na forum 20 lat Przeczytanych tematów 754408
Nie jest ciezkostrawna.

Moderator działu Odżywianie

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 5 Napisanych postów 401 Na forum 16 lat Przeczytanych tematów 4212
ja sobie czasem ją jem ok. 19 a potem twarożek ;)

Without rules, we are nothing but savages.

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 3 Napisanych postów 73 Na forum 17 lat Przeczytanych tematów 1908
Maslanka jest ubocznym produktem powstajacym podczas zmaslania smietany/smietanki(czyli produkcji masla). Przecietny sklad 91-92% wody, 0,1-1% tluszczu, ok 3% białka i 3-4%laktoza(cukier typowo mleczny) + lecytyna maslanka ma bardzo duza wartosc odzywcza, wszystkie niezbedne aminokawsy i jest latwo strawialna.
Maslanke moze byc slodka lub kwasna. Jezeli jest slodka jest produkowana ze smietanki, maslanka kwasna natomiast jest "robiona" z smietany (czyli smietanki poddanej procesowi fermentacji z uzyciem bakteri kw. mlekowego). Kwasna jest popularniejsza, jezeli dluzej postoi ma tendencje do rozwarstwiania sie i pojawiania sie warstwy serwatki, ale ogolnei to w gorszej jakosci produktach.
pzdr.
Nowy temat Wyślij odpowiedź
Poprzedni temat

Gramaturgia

Następny temat

LowCarb - Chyba Wykituje

WHEY premium