SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

czosnek marynowany

temat działu:

Odżywianie i Odchudzanie

słowa kluczowe: ,

Ilość wyświetleń tematu: 28681

Nowy temat Wyślij odpowiedź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 11 Napisanych postów 360 Wiek 37 lat Na forum 17 lat Przeczytanych tematów 8632
ostatnio jadłem taki czosnek ze słoika"czosnek marynowany w ziołach" miał bardzo mało intensywny zapach i był smaczny..wogole po nim nie było czosnkiem czuć..i tak sie zastanawiam czy jezeli nei podjezdzałczosnkim to czy ma takie same własciwości jak surwy czosnek czy może ta marynata wyssała z niego wszystkie dobrodziejstwa??zna ktoś temat??
1
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
domer ODŻYWIANIE Moderator
Ekspert
Jest liderem w tym dziale Szacuny 6263 Napisanych postów 76003 Wiek 39 lat Na forum 20 lat Przeczytanych tematów 754688
Czosnek jest jedną z wielu przypraw dostępnych na rynku, które w znaczny sposób mogą wpłynąć na smakowitość naszej diety i potraw w niej obecnych. Teoretycznie czosnek ma również ciekawe właściwości prozdrowotne, jak np.:

- właściwości bakteriostatyczne,
- wspomaganie trawienia,
- zwalczanie pasożytów,
- wspieranie układu immunologicznego.

Wszystko to dzięki związkom wchodzącym w skład czosnku. Można w nim znaleźć między innymi:

- związki flawonoidowe,
- witaminy,
- składniki mineralne,
- związki śluzowe,
- siarczki,
- allicyna.

Jak najbardziej warto wprowadzić świeży czosnek do diety. Niestety marynowany pod wpływem obróbki nie jest już tak cenny. Można również przemyśleć suplementację: https://sklep.sfd.pl/Olimp_Garlicin-opis1404.html.



Moderator działu Odżywianie

Ekspert SFD
Pochwały Postów 686 Wiek 32 Na forum 11 Płeć Mężczyzna Przeczytanych tematów 13120

PRZYSPIESZ SPALANIE TŁUSZCZU!

Nowa ulepszona formuła, zawierająca szereg specjalnie dobranych ekstraktów roślinnych, magnez oraz chrom oraz opatentowany związek CAPSIMAX®.

Sprawdź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 9 Napisanych postów 1399 Wiek 40 lat Na forum 16 lat Przeczytanych tematów 8961
Hmm...Mi się wydaje, że taki marynowany czosnek w słoiku jest prawie na pewno pasteryzowany, a pod wpływem wysokiej temperatury najbardziej dobroczynne związki czosnku, czyli antybiotyki ulegają rozkładowi - to w końcu białka.
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 11 Napisanych postów 360 Wiek 37 lat Na forum 17 lat Przeczytanych tematów 8632
możliwe.Myślałem ze on jest poprostu zalany ta zalewa i ziołami tak jak sie w domu ogórki kisi
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 80 Napisanych postów 4196 Wiek 44 lat Na forum 16 lat Przeczytanych tematów 53586
Też jestem ciekaw czy ma on wartości odżywcze, bo fakt, że potrafie na raz zjeść cały słoik

Życie jest za krótkie aby brać ciągle te same suplementy :)

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 5 Napisanych postów 69 Na forum 16 lat Przeczytanych tematów 151
A ktoś jada ząbek czosnku,drobno pokrojony?Jak nie,to polecam!Drobno posiekać,posmarować majonezem kromkę chleba,lub bułkę i posypać czosnkiem - pycha! - tak m.in. się lecze z przeziębienia he he.
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
domer ODŻYWIANIE Moderator
Ekspert
Jest liderem w tym dziale Szacuny 6263 Napisanych postów 76003 Wiek 39 lat Na forum 20 lat Przeczytanych tematów 754688
Nie sadze zeby mial takie wlasciwosci zdrowotne jak swiezy. Ale jak lubisz to jedz.
1

Moderator działu Odżywianie

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Specjalista
Szacuny 68 Napisanych postów 5820 Na forum 18 lat Przeczytanych tematów 42644
Tak tyle ze ten czosnek zapewne, zawira dodatkowe zbedne skladniki jak cukier,emugulatory?
DLatego stawiaj na swiezy a z takiego bym zrezygnowal...

GÓRA---->I am What I am

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 9 Napisanych postów 1399 Wiek 40 lat Na forum 16 lat Przeczytanych tematów 8961
Kiszenie ogórków,a marynowanie, to co innego. Przecież kiedy robi się ogórki konserwowe, to słoiki się gotuje po to między innymi, aby się zamknęły. I taki czosnek też jest na pewno pasteryzowany, pomijając już wszelkie inne dodatki.
Inna sprawa, że chyba wszelkie marynaty na bazie octu spirytusowego nie są zbyt zdrowe, co innego naturalne kiszenie.

Generalnie wszelkie owoce i warzywa powinno się jeść świeże, bo niestety większość korzystnych dla zdrowia związków takich jak witaminy i właśnie antybiotyki czy enzymy w podwyższonej temperaturze ginie,a niektóre nawet pod wpływem tlenu czy światła, stąd mówi się o tym, aby np. surówki przygotowywać bezpośrednio przed zjedzeniem.

Najkorzystniejszym procesem obróbki i konserwacji żywności z punktu widzenia zachowania wartości odżywczej jest głębokie mrożenie, dlatego warzywa z mrożonek w zasadzie nie odbiegają jakością odwarzyw świeżych.

No, wystarczy wymądrzania:) Informacje są ze studiów, nie wymyślone przeze mnie
2
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 11 Napisanych postów 360 Wiek 37 lat Na forum 17 lat Przeczytanych tematów 8632
wiadomo ze swiezy lepszy tylko czasami w pracy lubie podjesc ten ze sloika i nie czuc po nim i sie zastanawialem czy ma te same wlasnoscidzieki za wszystkie odpowiedzi
3
Nowy temat Wyślij odpowiedź
Poprzedni temat

Źródła energii

Następny temat

Pytanko......

WHEY premium