...
Napisał(a)
ostatnio jadłem taki czosnek ze słoika"czosnek marynowany w ziołach" miał bardzo mało intensywny zapach i był smaczny..wogole po nim nie było czosnkiem czuć..i tak sie zastanawiam czy jezeli nei podjezdzałczosnkim to czy ma takie same własciwości jak surwy czosnek czy może ta marynata wyssała z niego wszystkie dobrodziejstwa??zna ktoś temat??
1
...
Napisał(a)
Czosnek jest jedną z wielu przypraw dostępnych na rynku, które w znaczny sposób mogą wpłynąć na smakowitość naszej diety i potraw w niej obecnych. Teoretycznie czosnek ma również ciekawe właściwości prozdrowotne, jak np.:
- właściwości bakteriostatyczne,
- wspomaganie trawienia,
- zwalczanie pasożytów,
- wspieranie układu immunologicznego.
Wszystko to dzięki związkom wchodzącym w skład czosnku. Można w nim znaleźć między innymi:
- związki flawonoidowe,
- witaminy,
- składniki mineralne,
- związki śluzowe,
- siarczki,
- allicyna.
Jak najbardziej warto wprowadzić świeży czosnek do diety. Niestety marynowany pod wpływem obróbki nie jest już tak cenny. Można również przemyśleć suplementację: https://sklep.sfd.pl/Olimp_Garlicin-opis1404.html.
- właściwości bakteriostatyczne,
- wspomaganie trawienia,
- zwalczanie pasożytów,
- wspieranie układu immunologicznego.
Wszystko to dzięki związkom wchodzącym w skład czosnku. Można w nim znaleźć między innymi:
- związki flawonoidowe,
- witaminy,
- składniki mineralne,
- związki śluzowe,
- siarczki,
- allicyna.
Jak najbardziej warto wprowadzić świeży czosnek do diety. Niestety marynowany pod wpływem obróbki nie jest już tak cenny. Można również przemyśleć suplementację: https://sklep.sfd.pl/Olimp_Garlicin-opis1404.html.
Moderator działu Odżywianie
Witaj, przygotowaliśmy kilka tematów które mogą Cię zainteresować:
PRZYSPIESZ SPALANIE TŁUSZCZU!
Nowa ulepszona formuła, zawierająca szereg specjalnie dobranych ekstraktów roślinnych, magnez oraz chrom oraz opatentowany związek CAPSIMAX®.
Sprawdź...
Napisał(a)
Hmm...Mi się wydaje, że taki marynowany czosnek w słoiku jest prawie na pewno pasteryzowany, a pod wpływem wysokiej temperatury najbardziej dobroczynne związki czosnku, czyli antybiotyki ulegają rozkładowi - to w końcu białka.
...
Napisał(a)
możliwe.Myślałem ze on jest poprostu zalany ta zalewa i ziołami tak jak sie w domu ogórki kisi
...
Napisał(a)
Też jestem ciekaw czy ma on wartości odżywcze, bo fakt, że potrafie na raz zjeść cały słoik
Życie jest za krótkie aby brać ciągle te same suplementy :)
...
Napisał(a)
A ktoś jada ząbek czosnku,drobno pokrojony?Jak nie,to polecam!Drobno posiekać,posmarować majonezem kromkę chleba,lub bułkę i posypać czosnkiem - pycha! - tak m.in. się lecze z przeziębienia he he.
...
Napisał(a)
Nie sadze zeby mial takie wlasciwosci zdrowotne jak swiezy. Ale jak lubisz to jedz.
1
Moderator działu Odżywianie
...
Napisał(a)
Tak tyle ze ten czosnek zapewne, zawira dodatkowe zbedne skladniki jak cukier,emugulatory?
DLatego stawiaj na swiezy a z takiego bym zrezygnowal...
DLatego stawiaj na swiezy a z takiego bym zrezygnowal...
GÓRA---->I am What I am
...
Napisał(a)
Kiszenie ogórków,a marynowanie, to co innego. Przecież kiedy robi się ogórki konserwowe, to słoiki się gotuje po to między innymi, aby się zamknęły. I taki czosnek też jest na pewno pasteryzowany, pomijając już wszelkie inne dodatki.
Inna sprawa, że chyba wszelkie marynaty na bazie octu spirytusowego nie są zbyt zdrowe, co innego naturalne kiszenie.
Generalnie wszelkie owoce i warzywa powinno się jeść świeże, bo niestety większość korzystnych dla zdrowia związków takich jak witaminy i właśnie antybiotyki czy enzymy w podwyższonej temperaturze ginie,a niektóre nawet pod wpływem tlenu czy światła, stąd mówi się o tym, aby np. surówki przygotowywać bezpośrednio przed zjedzeniem.
Najkorzystniejszym procesem obróbki i konserwacji żywności z punktu widzenia zachowania wartości odżywczej jest głębokie mrożenie, dlatego warzywa z mrożonek w zasadzie nie odbiegają jakością odwarzyw świeżych.
No, wystarczy wymądrzania:) Informacje są ze studiów, nie wymyślone przeze mnie
Inna sprawa, że chyba wszelkie marynaty na bazie octu spirytusowego nie są zbyt zdrowe, co innego naturalne kiszenie.
Generalnie wszelkie owoce i warzywa powinno się jeść świeże, bo niestety większość korzystnych dla zdrowia związków takich jak witaminy i właśnie antybiotyki czy enzymy w podwyższonej temperaturze ginie,a niektóre nawet pod wpływem tlenu czy światła, stąd mówi się o tym, aby np. surówki przygotowywać bezpośrednio przed zjedzeniem.
Najkorzystniejszym procesem obróbki i konserwacji żywności z punktu widzenia zachowania wartości odżywczej jest głębokie mrożenie, dlatego warzywa z mrożonek w zasadzie nie odbiegają jakością odwarzyw świeżych.
No, wystarczy wymądrzania:) Informacje są ze studiów, nie wymyślone przeze mnie
2
...
Napisał(a)
wiadomo ze swiezy lepszy tylko czasami w pracy lubie podjesc ten ze sloika i nie czuc po nim i sie zastanawialem czy ma te same wlasnoscidzieki za wszystkie odpowiedzi
3
Polecane artykuły