SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

domowy bimberek :-)

temat działu:

Odżywianie i Odchudzanie

słowa kluczowe: ,

Ilość wyświetleń tematu: 19535

Nowy temat Wyślij odpowiedź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 0 Napisanych postów 264 Na forum 22 lat Przeczytanych tematów 1831
jkażeby inaczej....

ale tak na serio to po ra zpierwszy dowiedziałem się właśnie od ojca jak zrobic bimber, ale dopiero niedawno okazało siem,że ojciec w czasach pustek na sklepowych półkach i wysokich cenach tego co jeszcze było... sam robił "zacier" hehe... jeszcze gdzies na strychu u babci zostały "instrumenty"...

Chciałbym iść do nieba ze względu na klimat, ale wolę iść do piekła ze względu na towarzystwo
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 11 Napisanych postów 2881 Na forum 22 lat Przeczytanych tematów 20969
A cóż to Flajek, dorwałeś jakąś książkę o wyrobie napojów alkoholowych? Ciekawe, co by powiedział nasz Cichy na bimber z figi ))

A moje zdanie jest takie, że nie ma co się bawić w żadne cuda owocowe. Najlepiej zrobić czysty spiryt, z którego można komponować dowolne nalewki. Przepis na zacier jest ogólnie znany, drożdże mogą być również piekarskie, po dobrej obróbce żadnych fuzli nie czuć. Trochę namieszałeś z tą destylacją. Destylację należy prowadzić przez kolumnę rektyfikacyjną (im więcej ma półek, tym lepiej; można połączyć kilka kolumienek Vigreux). Do kolby należy wrzucić kilka porcelanek w celu równomiernego wrzenia cieczy. Pierwszy destylat można zebrać nawet w wyższym zakresie temperatur (powiedzmy do 95 stopni). Zebraną frakcję destylujemy powtórnie, z tym że zbieramy destylat w niższym zakresie temperatur (powiedzmy do 85 stopni). Wartości temperatur są orientacyjne ponieważ wszystko zależy od parametrów użytej kolumny. Być może trzeba będzie wykonać trzy lub więcej destylacji. Niestety każdy taki proces wiąże się ze stratami produktu głównego czyli wydajność ogólna jest nieco mniejsza, ale otrzymamy za to produkt wyższej jakości. Docelową temperaturą jest 78,3 stopnia (tak wrze czysty etanol), ale pamiętajmy, że zbieramy mieszaninę z wodą więc dobrej jakości spirytus otrzymamy już przy temperaturze wrzenia 79-81 stopni. Mała uwaga: poprzez rektyfikację nie uda się całkowicie rozdzielić wody od etanolu bez względu na rodzaj kolumny. Na szczęście do celów spożywczych nie jest to konieczne . Po takiej obróbce nie powinno być czuć zapachu fuzli. Jeśliby schodziła frakcja poniżej temperatury wrzenia etanolu (co zwykle się raczej w praktyce nie zdarza), to należy ją bezwzględnie odrzucić.



Al_Bundy_2
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 0 Napisanych postów 264 Na forum 22 lat Przeczytanych tematów 1831
oczywiscie masz racje.... w skrócie tak mozna to opisac
jasna sprawa ze im wiecej razy "stalowa ciecz" zostanie destylowana, tym lepszy produkt, ale z tego co wiem, to traci sie bardzo duzo...
wiec jezeli komus nie przeszkadza "lekki smrodek" to spokojnei moze chłonąć produkt po pierwszej próbie

znam tez przypadek, ze jednemu gosciowi wybuchła kolba z wrzącym etanolem, i niestety nie dało się go odratować.... BEWARE!!!


Chciałbym iść do nieba ze względu na klimat, ale wolę iść do piekła ze względu na towarzystwo
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 11 Napisanych postów 2881 Na forum 22 lat Przeczytanych tematów 20969
Nie bardzo wyobrażam sobie, jak mogła mu wybuchnąć kolba, ale powiem coś zabawniejszego. Jeden gość zakisił sobie z ryżu. Much mu się w tym nieco natopiło. A że przyszli kumple i nie było kasy, to wyłowili muchy i wychlali ten cały zacier

Al_Bundy_2
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 3 Napisanych postów 331 Wiek 38 lat Na forum 21 lat Przeczytanych tematów 1652
Dajcie przepis na czysty spirytus !!!

DOMOWYM SPOSOBEM

i w jakich ilościach jakie składniki.

https://www.sfd.pl/topic.asp?topic_id=103476

Dla wszystkich niedowiarków, nie zdejmuje sztangi z barków.

Dla wszystkich niedowiarków, nie zdejmuje sztangi z barków.

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 0 Napisanych postów 88 Na forum 20 lat Przeczytanych tematów 5532
Dla Mnie Jak Znalazł Full Wypas
Dalbym Ci soga...

"Masa,Siła,Rżeźba"

"Masa,Siła,Rżeźba"

Nowy temat Wyślij odpowiedź
Poprzedni temat

Dietka na masę

Następny temat

Cukier - pomaga, czy szkodzi

WHEY premium