>> JUICE IRELAND TEAM <<
...
Napisał(a)
Witam, chcialbym sprobowac upiec chlebek w wlasnym piekarniku, zna ktos przepisy ? Smaczyny taki chlebek ? Mozna go fajnie wzbogacic niezbednymi skl odzywczymi, np mieszanka oliwy z oliwek, oleju lnianego itd... Przyznam, ze nudzi mi sie i stad takie pomysly mnie nachodza
Witaj, przygotowaliśmy kilka tematów które mogą Cię zainteresować:
PRZYSPIESZ SPALANIE TŁUSZCZU!
Nowa ulepszona formuła, zawierająca szereg specjalnie dobranych ekstraktów roślinnych, magnez oraz chrom oraz opatentowany związek CAPSIMAX®.
Sprawdź...
Napisał(a)
Składniki
800 ml mąki pszennej razowej
400 ml mąki żytniej razowej
2,5 dkg drożdży
150 ml mleka
2 łyżki oliwy
2 łyżeczki soli
ziarna słonecznika, dyni, kminek (dowolnie)
450-500 ml wody
800 ml mąki pszennej razowej
400 ml mąki żytniej razowej
2,5 dkg drożdży
150 ml mleka
2 łyżki oliwy
2 łyżeczki soli
ziarna słonecznika, dyni, kminek (dowolnie)
450-500 ml wody
...
Napisał(a)
A,jak to zrobic:
1. Zakwas: 2 łyżki mąki żytnie zalać 200 ml ciepłej wody w słoiku i pozostawić na 2 dni w ciepłym miejscu.
2. Drożdże zalać ciepłym mlekiem, dodać łyżeczkę cukru i mąki, pozostawić do wyrośnięcia (ok.20 min.) Mąki , sól i ziarna wymieszać drewnianą łyżką w misce, dodać zakwas i rozczyn drożdżowy, wymieszać, dodać ok. 300 ml ciepłej wody. Wyrabiać ręką 10-15 min. Ciasto nakryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia (ok. 2 godz).
3. Przełożyć do wysmarowanej olejem i wysypaną mąką wąskiej blaszki i ponownie pozostawić do wyrośnięcia (ok. 1 godz).
4. Wstawić do nagrzanego do 220 st.C piekarnika na 10 min a następnie zmniejszyć gaz do 180 st.C i jeszcze piec 40 min (razem 50 min). Chcąc otrzymać chrupiąca skórkę, chleb po wyjęciu z pieca posmarować gorąca wodą.
Zmieniony przez - Hihihehe w dniu 2008-03-05 15:25:35
1. Zakwas: 2 łyżki mąki żytnie zalać 200 ml ciepłej wody w słoiku i pozostawić na 2 dni w ciepłym miejscu.
2. Drożdże zalać ciepłym mlekiem, dodać łyżeczkę cukru i mąki, pozostawić do wyrośnięcia (ok.20 min.) Mąki , sól i ziarna wymieszać drewnianą łyżką w misce, dodać zakwas i rozczyn drożdżowy, wymieszać, dodać ok. 300 ml ciepłej wody. Wyrabiać ręką 10-15 min. Ciasto nakryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia (ok. 2 godz).
3. Przełożyć do wysmarowanej olejem i wysypaną mąką wąskiej blaszki i ponownie pozostawić do wyrośnięcia (ok. 1 godz).
4. Wstawić do nagrzanego do 220 st.C piekarnika na 10 min a następnie zmniejszyć gaz do 180 st.C i jeszcze piec 40 min (razem 50 min). Chcąc otrzymać chrupiąca skórkę, chleb po wyjęciu z pieca posmarować gorąca wodą.
Zmieniony przez - Hihihehe w dniu 2008-03-05 15:25:35
...
Napisał(a)
No tak, ale mi chodzilo o takie typowe chlebki pasujace (wart odzywcze) do naszych diet "masowych"... Smaczny ten chlebek w ogole jest ?
>> JUICE IRELAND TEAM <<
...
Napisał(a)
Kiedys babcia jak chciala upiec chleb to znalazlam jej ten przepis.Dobry byl,ale czy wszystkie skladniki byly takie same to juz nie wiem
Polecane artykuły