SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Słynny placek na śniadanie...

temat działu:

Odżywianie i Odchudzanie

słowa kluczowe: , ,

Ilość wyświetleń tematu: 3809

Nowy temat Wyślij odpowiedź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 11148 Napisanych postów 51561 Wiek 30 lat Na forum 24 lat Przeczytanych tematów 57816
Daj więcej jajek, mniej płatków i po sprawie
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Znawca
Szacuny 30 Napisanych postów 2733 Wiek 33 lat Na forum 16 lat Przeczytanych tematów 16414
Zeby nie bylo suche to mozesz platki namoczyc.Jak ma lawto wchodzic to dolej mleka (jak unikasz to wody) troche.
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 11 Napisanych postów 360 Wiek 37 lat Na forum 17 lat Przeczytanych tematów 8632
ja daje 3 całe jaja 2 białka 3/4 szklanki płatków i jest idealnie.A to gadanie że IG po zminsowaniu sie zmienia mnie smieszy..po ugottowaniu owszem ale nie znacznie.Zrob według mojego przepisu i powiedz czy jest suche
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 22 Napisanych postów 8678 Wiek 37 lat Na forum 16 lat Przeczytanych tematów 160898
nie wiem ile to jest 3/4 szklanki platkow, ja daje 80gr i 3 jajka a widze ze Ty jeszcze dozycasz 2 bialka wiec napewno jest lepsze

...:::Every Dream Has A Beginning:::...

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 7 Napisanych postów 620 Wiek 35 lat Na forum 20 lat Przeczytanych tematów 41512
A propos IG produktów roślinnych po obróbce pozwolę sobie zacytować Marka C.

"
Praktyczne uwagi dodatkowe
Należy uwzględnić, że długotrwała obróbka termiczna większości produktów pochodzenia roślinnego (zarówno warzyw, owoców, jak i makaronów, ryżu, ziemniaków)doprowadza do znacznego podwyższenia ich IG.
Powyższe zjawisko wynika z faktu, że warzywa i owoce ( takie jak pomidor, ogórek, truskawki, śliwki, brzoskwinie) posiadają struktury oparte na ciśnieniu płynu komórkowego wypełniającego bardzo cienkie i delikatne ścianki komórkowe. Wszelkie uszkodzenia mechaniczne (cięcie, zgniecenie) lub termiczne (gotowanie) delikatnych ścianek komórkowych powoduje wyciek płynu komórkowego na zewnątrz, tym samym czyniąc go o wiele bardziej dostępnym dla enzymów trawiennych występujących w układzie trawiennym człowieka. Powyższe zjawisko decyduje, więc o znacznie szybszym wejściu w krwioobieg, nawet niewielkiej ilości węglowodanów zawartych w płynie komórkowym poddanych obróbce warzyw czy owoców.
W przypadku warzyw korzeniowych takich jak marchew, pietruszka, cebula, ziemniak - w ich strukturach występuje bardzo duży udział tkanek usztywniających, składających się z celulozy i lignin, które są niestrawnym błonnikiem dla układu trawiennego człowieka. Mechaniczne pocięcie warzywa nie zmienia ich struktury, gdyż ich konsystencja oparta jest na sztywnych szkieletach celulozowo-ligninowych, stanowiących grube i twarde ściany komórkowe.
Dopiero gotowanie doprowadza do zmiękczenia szkieletu, po przez wymywanie pektyn, rozpuszczanie celuloz, a tym samym rozklejanie się ścian komórkowych i rozluźnianie tkanek.
Ponad to w wielu warzywach gotowanie doprowadza do przejścia pod wpływem wysokiej temperatury węglowodanów nierozpuszczalnych w rozpuszczalne (czytaj lekkostrawne).
Najlepszym przykładem takiego warzywa jest marchew, której IG w postaci surowej wynosi 30, natomiast w postaci gotowanej wynosi 85!
Podobnie sprawa ma się z ryżem. Gotowanie ryżu doprowadza do wymywania strukturotwórczych węglowodanów, oraz rozmiękczenia ścian komórkowych, jak i do stopniowego przechodzenia węglowodanów nierozpuszczalnych (lub trudnorozpuszczalnych) w rozpuszczalne.

Wnioski.
Im dłuższe będzie gotowanie ryżu, kaszy, prowadzące do bardzo dużego rozmiękczenia i klejenia się produktu tym większa będzie jego strawność, a tym samym wzrośnie IG.
Tak wiec zawsze ryz gotowany na sypko, nieco twardy będzie miał niższy IG niż ryz miękki kleisty. Zawsze ziemniaki gotowane w mundurkach będą miały niższy IG niż ziemniaki pod postacią puree.
W przypadku warzyw - im warzywo jest młodsze ( marchew) tym cieńsze są jego ściany komórkowe i IG będzie wyższe, w przypadku starszych warzyw sciany komórkowe sa grube i twarde wiec ich IG będzie nizsze. W przypadku owoców zaś odwrotnie im owoc jest dojrzalszy tym większa ilość cukrów przechodzi w cukry proste (łatwo rozpuszczalne - łatwo strawne), tym tez większa ilość ścian komórkowych ulega rozmiękczeniu a wiec IG staje się coraz wyższe. "
Pzdr
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 20 Napisanych postów 1807 Wiek 33 lat Na forum 18 lat Przeczytanych tematów 12829
Czyli co, wrzucamy to wszystko do miksera, pozniej na patelnie? Na oleju/oliwie to ma isc domyslam sie :p

Mozna wykorzystac na redukcji?
Aha i ile mniej wiecej waza te platki, bo akurat nie mam w domu

Zmieniony przez - PHaSeR w dniu 2008-04-11 17:57:20

Hard work has a reward. More hard work.

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 11 Napisanych postów 360 Wiek 37 lat Na forum 17 lat Przeczytanych tematów 8632
miksujemy i na patelnei na jlepiej na teflonie z niewielka iloscia oleju.Oliwy szkoda do smażenia.Szklanka to ok 100g płątków.Oczywiście że można na redukcjii dajesz wtedy mniej płątkó tyle że to najczesciej jest sniadanie wiec płatków nie zaluj i daj tyle zeby bylo zgodnie z zapotrzebowaniem
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 20 Napisanych postów 1807 Wiek 33 lat Na forum 18 lat Przeczytanych tematów 12829
No dobra dzieki za pomoc, masz soga ;).
Wlasnie se zrobilem,a le z 2 jajek no i musze powiedziec ze moe byc :o.
Matka mi gadala aby te platki najpierw ugotowac wiec nie bylem pewny, wrzuycilem je jedynie do wody aby napecznialy i potem na patelnie z rodzynami po 2minutach dorzucilem jajca

-
niema bata, te 2 jajca to za duzo heh :/

Zmieniony przez - PHaSeR w dniu 2008-04-12 10:36:45

Hard work has a reward. More hard work.

Nowy temat Wyślij odpowiedź
Poprzedni temat

Pytanko dot.owoców

Następny temat

Tuna z Bułką

WHEY premium