SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

IG

temat działu:

Odżywianie i Odchudzanie

słowa kluczowe:

Ilość wyświetleń tematu: 1256

Nowy temat Wyślij odpowiedź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 0 Napisanych postów 231 Na forum 19 lat Przeczytanych tematów 3126
do czego jest potrzebny IG i kiedy najlepiej go uzupelniac? przed treningiem, po?
Ekspert SFD
Pochwały Postów 686 Wiek 32 Na forum 11 Płeć Mężczyzna Przeczytanych tematów 13120

PRZYSPIESZ SPALANIE TŁUSZCZU!

Nowa ulepszona formuła, zawierająca szereg specjalnie dobranych ekstraktów roślinnych, magnez oraz chrom oraz opatentowany związek CAPSIMAX®.

Sprawdź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Znawca
Szacuny 30 Napisanych postów 2733 Wiek 33 lat Na forum 16 lat Przeczytanych tematów 16414
IG to wyznacznik jak szybko wzrasta poziom glukozy po spozyciu produktu.Go sie nie uzupelnia.W ciagu dnia powinno sie spozywac produktu o niskim Indeksie Glikemicznym (choc wazniejszy jest Ładunek glikemiczny).Jedynie szybko po treningu warto spozyc cos o srednim lub wysokim IG zeby szybko uzupelnic straty glikogenu.
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Specjalista
Szacuny 60 Napisanych postów 2713 Na forum 21 lat Przeczytanych tematów 23810
dobrze prawi smerfetka

SFD Team, na forum od 2002-10-05

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 8 Napisanych postów 547 Wiek 42 lat Na forum 16 lat Przeczytanych tematów 2264
(choc wazniejszy jest Ładunek glikemiczny)

Smerfetka - o co chodzi ?

sam nie wiem...

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Znawca
Szacuny 30 Napisanych postów 2733 Wiek 33 lat Na forum 16 lat Przeczytanych tematów 16414
"Ładunek glikemiczny (ang. glycemic load) (ŁG) to sposób oceny zawartości węglowodanów w pożywieniu. Opiera się na dwóch zmiennych: wartości indeksu glikemicznego (IG) oraz rozmiarze standardowej porcji.

Przydatność ładunku glikemicznego w planowaniu diety opiera się na założeniu, że produkty o wysokim IG spożywane w małych ilościach dają taki same efekt w wyrzucie insuliny do krwi, jak produkty o niskim IG, za to spożywane w dużych ilościach. Różne produkty mają różną zawartość węglowodanów, na przykład stanowią one 50% bułki, ale tylko 25% ryżu. Również gotowana marchewka, którą odrzucał np. twórca Metody Montignaca mimo dosyć wysokiego IG nie powoduje dużego wyrzutu insuliny do krwi, bowiem zawiera tylko 7% węglowodanów."
http://pl.wikipedia.org/wiki/Ładunek_glikemiczny


Tzn,ze jak w produkcie sa wegle proste nie musi on robic wyrzytow insuliny,bo po prostu ilosc wegli jesst zbyt mała
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 11148 Napisanych postów 51564 Wiek 30 lat Na forum 24 lat Przeczytanych tematów 57816
donpatric
IG tj. indeks glikemiczny pokazuje Ci jak Hihihehe napisała jak bardzo wzrośnie cukier we krwi po spożyciu ww. Badania były takie że ilość produktu w gramach była różna, byle by było 50g glukozy. Więc ilość węglowodanów w danym produkcie oraz ilość spożytego produktu w gramach jest ważna. Dlatego wartość IG nie zawsze warto brać pod uwagę. Lepiej patrzeć na Ładunek glikemiczny, które pokazuje ile węglowodanów jest dostępnych. Popatrz: ładunek glikemiczny cukru stołowego (tzn. sacharozy) wynosi zaledwie 50 ileś (52 chyba, nie pamiętam), co patrząc jest stosunkowo nisko. Skoro wysokość przetworzenia węglowodanu = jego wartości IG...
Przeczytaj może mój przetłumaczony artykuł o IG oraz ŁG, znajdziesz go w dziale odżywianie.
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 8 Napisanych postów 547 Wiek 42 lat Na forum 16 lat Przeczytanych tematów 2264
Dzięki Smerfetka i Skalar...

Nauka idzie do przodu... to w sumie logiczne, żeby używać raczej LG zamiast IG, jeśli są takie tabele. Ok, poczytam...

sam nie wiem...

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 11148 Napisanych postów 51564 Wiek 30 lat Na forum 24 lat Przeczytanych tematów 57816
Nowy temat Wyślij odpowiedź
Poprzedni temat

chudy-umiesniony

Następny temat

Otyłość --> Dużo informacji

WHEY premium