SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Glutamina - najsilniejszy aminokwas!

temat działu:

Suplementacja

słowa kluczowe: , ,

Ilość wyświetleń tematu: 10400

Nowy temat Wyślij odpowiedź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 217 Napisanych postów 36673 Wiek 38 lat Na forum 18 lat Przeczytanych tematów 115952
Glutamina - najsilniejszy aminokwas!






W spożywaniu dużej ilości białka ( około 2- 3 g /kg wagi ciała ) poszukujemy recepty na osiągnięcie maksymalnych przyrostów w budowaniu masy mięśniowej. Należy jednak wiedzieć że tylko część białka z pożywienia około 50 % wykorzystywana jest przez organizm do odbudowy uszkodzonych włókien mięśniowych . Pozostała część aminokwasów ( cząsteczek białka, które budują mięśnie) znajduje się już w organizmie i pochodzi z przemian wewnątrzustrojowych nazywanych transaminacją.

Odpowiednie tempo i poziom transaminacji zapewnia jedynie wysokie stężenie glutaminy ,gdyż dziewięćdziesiąt procent azotu niezbędnego do przebiegu tego procesu pochodzi właśnie z "magazynu glutaminowego" Utrzymanie wysokiego poziomu tego procesu jest niezbędne w celu pełnej regeneracji oraz rozwoju masy mięśniowej.

Pamiętaj !

Bez odpowiedniego poziomu białek ustrojowych nie może mieć miejsce pełna odbudowa mięśni. Dlatego nie należy koncentrować się tylko na białku które spożywamy ,ale utrzymywać wysoki poziom białek ustrojowych.





Co to jest glutamina?
L-glutamina jest wolnym aminokwasem ,który stanowi ponad 60% całej puli aminokwasowej komórki mięśniowej. Podczas intensywnego treningu organizm zużywa około 40 g glutaminy. W przypadku braku glutaminy w organizmie zużywane są rezerwy innych aminokwasów w celu wyrównania deficytu glutaminy. Jest to proces bardzo nie ekonomiczny. Co z tego że spożywamy duże ilości białka oraz innych aminokwasów, jeśli będą one częściowo zużywane do tworzenia l- glutaminy. Dlatego należy pamiętać o systematycznym dostarczaniu l-glutaminy do organizmu ponieważ budowa mięsni jest możliwa tylko przy pełnych zasobach glutaminy.

Działanie glutaminy na przyrost masy mięśni polega też na zwiększeniu uwodnienia komórek mięśniowych (podobne działanie do kreatyny) przez co zwiększa się ich objętość ,a co za tym idzie obwód mięśnia. Zwiększone uwodnienie komórek to sygnał anaboliczny - stymulujący syntezę białek oraz glikogenu.(głównego energetyka procesu skurczu mięśnia). Badania wykazały że glutamina podwyższa poziom hormonu wzrostu ,który jest podstawowym hormonem odpowiadajacym za przyrost masy mięśniowej.

Czym różni się peptyd glutaminy od czystej L- glutaminy?
Peptyd glutaminy jest naturalnie uzyskanym suplementem natomiast L- glutamina to syntetycznie (podobnie jak kreatyna) wytworzony preparat .Peptyd uzyskuje się z wyselekcjonowanych nasion zbóż w których występuje maksymalne jego nagromadzenie . Dzięki specjalnemu procesowi "spray drying" tzn "rozpraszaniu suchym" uzyskuje się peptyd o minimalnej masie cząsteczkowej oraz o pełnej stabilności chemicznej. Produkt taki zawiera maksymalne stężenie czystej L-glutaminy około 30% powiązanej w dwu i tri - peptydy co daje maksymalne wykorzystywanie tego suplementu. Dzięki wiązaniom peptydowym czysta L- glutamina uwalniana jest systematycznie w odpowiedniej dawce ,dzięki której przez kilka godzin utrzymuje się anabolizm organizmu ( stan budujący).Wygląd ,smak oraz rozpuszczalność nie zawsze spotykają się z aprobatą osób stosujących peptyd. Należy pamiętać iż peptyd znacznie różni się wyglądem od czystej l- glutaminy .Syntetycznie wytworzona l- glutamina jest śnieżno-białym łatwo rozpuszczalnym proszkiem , natomiast naturalnie wytworzony peptyd jest lepki , trudno rozpuszczalny o jasno brązowawym kolorze. Z doświadczenia zawodowych kulturystów wiemy, iż peptyd najlepiej jest dodawać do innych odżywek takich jak białka serwatki , odżywek węglowodanowo- białkowych czystych węglowodanów lub nawet do normalnych posiłków. Rozpuszcza się on w ten sposób łatwo uzyskując posiłek maksymalnie "naładowany" glutaminą . Zawartość czystej l- glutaminy w peptydzie wynosi około 30 % ale dzięki wiązaniom peptydowym jest on w 100% wchłanialny.

Czysta L- glutamina pomimo 100% zawartości glutaminy nie jest w pełni wykorzystywana przez organizm. Stosowana w wysokiej dawce jednorazowo jest szybko metabolizowana - przerabiana i wydalana .Stosowanie czystej L- glutaminy ma sens jedynie przy bardzo częstej suplementacji (co 1 godz ) i stosowaniu małych dawek ok.1g. Najważniejszym okresem kiedy powinniśmy przedłożyć L- glutaminę nad peptyd to okres bezpośrednio po treningu kiedy deficyt glutaminy jest największy i niezbędne jest szybkie dostarczenie dużej dawki czystej glutaminy.

Produkcją najbardziej wartościowego peptydu glutaminy zajmują się największe Amerykańskie Laboratoria (Commercial Proteins Corporation)które specjalizują się również w produkcji naturalnych koncentratów oraz izolatów białek serwatkowych.

Jeśli chodzi o syntetycznie wytworzoną l -Glutaminę prym wiedzie Japońskie Labolatorium KYOWA ,które produkuje również preparaty aminokwasowe dla największych potentatów w sprzedaży odżywek w Ameryce.

Dawkowanie oraz kiedy spożywać glutaminę ?

Zapotrzebowania na glutaminę wzrasta w stanach katabolizmu , czyli w okresie ujemnego bilansu azotowego .Dlatego powinno się stosować w takich okresach jak:
• bezpośrednio po przebudzeniu ok. 5 g -10 g peptydu glutaminy (zawartość około 1,7 do 3,3 g czystej glutaminy)
• bezpośrednio po treningu ok. 5g - 15 g peptydu glutaminy(zawartość około 1,7 do 3,3 g czystej glutaminy) lub najlepiej około 10 g czystej l - glutaminy
• przed snem około 5 - 10 g peptydu glutaminy. (zawartość około 1,7 do 3,3 g czystej glutaminy)

Spożycie L-glutaminy powinno być rozłożone na cały dzień.

Łączna dawka powinna wynieść pomiędzy 5g a 15 g w zależności od intensywności treningu ,masy mięśniowej, diety oraz suplementacji innymi odżywkami. Ta dawka powinna być podzielona na wiele mniejszych porcji lub zastosowana w taki sposób aby cały czas sysytematycznie organizm dostarczał mniejsze dawki(np.: dodanie peptydu l- glutaminy do posiłków lub odżywek ). Bardzo ważne jest spożycie czystej glutaminy bezpośrednio po treningu w celu bezpośredniego uzupełnienia wykorzystanych zapasów l- glutaminy ,zanim powstanie niedobór i związany z nim stan kataboliczny .

Bezpośrednie spożycie L- Glutaminy po treningu powoduje również wydzielanie hormonu wzrostu ( który jest podstawowym hormonem przysadki mózgowej), który stanowi najważniejszy czynnik do przyrostu masy mięśniowej.

HST PUSH & PULL - mój autorski "system" treningowy:http://www.sfd.pl/-t589381.html
Dieta LOW-CARB, art dla początkujących: http://www.sfd.pl/-t655403.html
Redukcja od A do Z - wszystko o redukcji:http://www.sfd.pl/-t654560.html
Tabata - co to jest i za co ją lubię?: http://www.sfd.pl/-t963145.html
Takie wielkie, takie niewinne. A same niosą na grzbiecie skrzydlatą kostuchę. Polską śmierć.

Ekspert SFD
Pochwały Postów 686 Wiek 32 Na forum 11 Płeć Mężczyzna Przeczytanych tematów 13120

PRZYSPIESZ SPALANIE TŁUSZCZU!

Nowa ulepszona formuła, zawierająca szereg specjalnie dobranych ekstraktów roślinnych, magnez oraz chrom oraz opatentowany związek CAPSIMAX®.

Sprawdź
Nowy temat Wyślij odpowiedź
Poprzedni temat

ALA - podstawowe informacje

Następny temat

Konkrety o HMB

WHEY premium