Słyszałem niestety, że nie jest zbytnio polecany, bo ma za dużo omega 6. Bardzo go lubię z rana wrzucić do owsianki oprócz sezamu. Więc jak to z nim jest ? Pozdrawiam.
...
Napisał(a)
Takim pytaniem rzucę - czy można w diecie uwzględniać słonecznik, około 20-30 g dziennie ? Of corse taki nie solony
Słyszałem niestety, że nie jest zbytnio polecany, bo ma za dużo omega 6. Bardzo go lubię z rana wrzucić do owsianki oprócz sezamu. Więc jak to z nim jest ? Pozdrawiam.
Słyszałem niestety, że nie jest zbytnio polecany, bo ma za dużo omega 6. Bardzo go lubię z rana wrzucić do owsianki oprócz sezamu. Więc jak to z nim jest ? Pozdrawiam.
1
...
Napisał(a)
Pewne produkty są mniej lub bardziej zalecane w naszych dietach. Jest to naturalne, z uwagi na ich jakość i wpływ na nasz organizm. Gdyby każdy produkt spożywany działał na nasze ciało to samo, czyli gdyby dieta nie miała wpływu na to, jak wyglądamy i jakie jest nasze zdrowie, to można stwierdzić, że byłoby idealne. Niestety nie jest tak i warto wiedzieć jakie produkty należy spożywać, a jakich nie.
Słonecznik jest rodzajem rośliny z rodziny astrowatych i obejmuje około 70 gatunków. Z punktu widzenia żywieniowego istotne są jego pestki, które spożywać można bezpośrednio po wyjęciu z rośliny, prażone, przetworzone w formę oleju, masła słonecznikowego itp. W 100 g pestek słonecznika mamy 584 kcal, w tym 51,5 g tłuszczów, 21 g białka i 20 g węglowodanów (w tym 2,6 g cukrów prostych). Błonnik z kolei występuje w ilości 8,5 g. Jest on źródłem witamin i sporej ilości składników mineralnych, szczególnie witaminy E, potasu, czy magnezu. Wydawać by się mogło, że jest on idealnym źródłem tłuszczów i nutraceutyków.
Problem jednak jest w tym, że pestki słonecznika zawierają ogromne ilości kwasów tłuszczowych omega 6. W ten sposób niestety zaburzamy proporcje w stosunku do omega 3. Wydawać by się mogło, że wystarczy zwiększyć spożycie omega 3 i po problemie. Jednak omega 3 w pożywieniu występuje w niewielu produktach. Szczególnie kwasy tłuszczowe EPA i DHA, obecne są tylko w tłustych rybach morskich i ewentualnie w suplementacji tranem lub omega 3. Kwas tłuszczowe ALA z kolei w oleju lnianym, który jednak ulega łatwo utlenieniu i stosowanie jego może przynieść więcej problemów niż pożytku.
Spożywanie pestek słonecznika nie jest więc szczególnie zalecane. Jeżeli potrafimy kontrolować proporcje kwasów tłuszczowych omega 3 do omega 6, to nie ma problemu. Jednak co nam da spożycie tych 20-30 g słonecznika? W zasadzie nic, a problem jednak stwarza. Lepiej skupić się na lepszych źródłach tłuszczów w naszej diecie, o których poczytać możesz tutaj:
https://www.sfd.pl/TŁUSZCZE,_jakie_wybierać_Z_czego_czerpać_-t1135648.html
Słonecznik jest rodzajem rośliny z rodziny astrowatych i obejmuje około 70 gatunków. Z punktu widzenia żywieniowego istotne są jego pestki, które spożywać można bezpośrednio po wyjęciu z rośliny, prażone, przetworzone w formę oleju, masła słonecznikowego itp. W 100 g pestek słonecznika mamy 584 kcal, w tym 51,5 g tłuszczów, 21 g białka i 20 g węglowodanów (w tym 2,6 g cukrów prostych). Błonnik z kolei występuje w ilości 8,5 g. Jest on źródłem witamin i sporej ilości składników mineralnych, szczególnie witaminy E, potasu, czy magnezu. Wydawać by się mogło, że jest on idealnym źródłem tłuszczów i nutraceutyków.
Problem jednak jest w tym, że pestki słonecznika zawierają ogromne ilości kwasów tłuszczowych omega 6. W ten sposób niestety zaburzamy proporcje w stosunku do omega 3. Wydawać by się mogło, że wystarczy zwiększyć spożycie omega 3 i po problemie. Jednak omega 3 w pożywieniu występuje w niewielu produktach. Szczególnie kwasy tłuszczowe EPA i DHA, obecne są tylko w tłustych rybach morskich i ewentualnie w suplementacji tranem lub omega 3. Kwas tłuszczowe ALA z kolei w oleju lnianym, który jednak ulega łatwo utlenieniu i stosowanie jego może przynieść więcej problemów niż pożytku.
Spożywanie pestek słonecznika nie jest więc szczególnie zalecane. Jeżeli potrafimy kontrolować proporcje kwasów tłuszczowych omega 3 do omega 6, to nie ma problemu. Jednak co nam da spożycie tych 20-30 g słonecznika? W zasadzie nic, a problem jednak stwarza. Lepiej skupić się na lepszych źródłach tłuszczów w naszej diecie, o których poczytać możesz tutaj:
https://www.sfd.pl/TŁUSZCZE,_jakie_wybierać_Z_czego_czerpać_-t1135648.html
Moderator działu Odżywianie
Witaj, przygotowaliśmy kilka tematów które mogą Cię zainteresować:
PRZYSPIESZ SPALANIE TŁUSZCZU!
Nowa ulepszona formuła, zawierająca szereg specjalnie dobranych ekstraktów roślinnych, magnez oraz chrom oraz opatentowany związek CAPSIMAX®.
Sprawdź...
Napisał(a)
Dołanczam sie do pytania tak samo jak Autor wrzucam slonecznik 20 g do płatków owsianych górskich z rana
1
Nie zaznajesz szczęscia ? Ćwicz by być wielkim i odbierać je innym ! For OmiX
...
Napisał(a)
student odpowiedz masz zawartą w pytaniu!
omega-6!
ale mi nie jest on potrzedny, za to dynie uwielbiam
omega-6!
ale mi nie jest on potrzedny, za to dynie uwielbiam
życie jest za krótkie żeby byc małym
http://www.sfd.pl/Rola_tłuszczy_-_art_by_szoho-t185012.html
...
Napisał(a)
20g! to nawet bym tego nie liczył w rozpisce
wcinaj smiało
wcinaj smiało
1
życie jest za krótkie żeby byc małym
http://www.sfd.pl/Rola_tłuszczy_-_art_by_szoho-t185012.html
...
Napisał(a)
Jak by nie patrzeć, 20 g słonia tj. 10 g tłuszczy więc lepiej może wliczać.
Mam nadzieje, że dziś jakiś znawca tutaj zajrzy i mi odpowie na to pytanie
Zmieniony przez - studensky w dniu 2008-04-20 09:04:47
Mam nadzieje, że dziś jakiś znawca tutaj zajrzy i mi odpowie na to pytanie
Zmieniony przez - studensky w dniu 2008-04-20 09:04:47
...
Napisał(a)
Mozesz dodac np na zmiane z orzechami, pestkami z dyni lub razem.
Moderator działu Odżywianie
...
Napisał(a)
THX Domer Sog for You, pozdro.
Zmieniony przez - studensky w dniu 2008-04-20 12:03:18
Zmieniony przez - studensky w dniu 2008-04-20 12:03:18
...
Napisał(a)
Ja uwzledniam slonecznik ze wzgledu na zrodlo tlussczy wielonienasyconych, jezelei mam dostep to dyni/orzechow w 1-wszej kolejnosci na nie stawiam, jednak kiedy nie ma funduszy kupuje slonecznik
Zmieniony przez - góra-forte w dniu 2008-04-20 14:02:00
Zmieniony przez - góra-forte w dniu 2008-04-20 14:02:00
GÓRA---->I am What I am
...
Napisał(a)
ja szamie 50g dziennie i zyje ;) tanie zrodlo wielonienasyconych mzoe nie najleprze ale tez dobre :)
...
Napisał(a)
Słonecznik
Dlaczego warto jeść pestki słonecznika ?Słonecznik jest jak „multiwitamina”, która dostarcza nam wielu wartościowych składników odżywczych i mineralnych.
Bogaty jest w witaminy :
A
Poprawia wzrok .Utrzymuje prawidłowy stan skóry, włosów i paznokci.Działa przeciwnowotworowo.
D
Zapobiega krzywicy i osteoporozie.Zwiększa odporność.Korzystnie wpływa na układ nerwowy mięśni i układ krążenia.
E
Witamina „młodości” – opóźnia starzenie się komórek.Chroni przed miażdżycą, zawałem, działa przeciwzapalnie i stymulująco.
B6
Ułatwia przemianę tłuszczów i węglowodanów.Ma pozytywny wpływ na ciśnienie krwi i układ nerwowy.Zwiększa odporność.Nasiona te dostarczają nam duże ilości minerałów niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu.Zawierają dużo: żelaza, wapnia, cynku, magnezu, fosforu i potasu . Jest to więc znakomity, a przede wszystkim w pełni naturalny i zdrowy produkt dbający o cały organizm człowieka! www.slonpol.pl
Dlaczego warto jeść pestki słonecznika ?Słonecznik jest jak „multiwitamina”, która dostarcza nam wielu wartościowych składników odżywczych i mineralnych.
Bogaty jest w witaminy :
A
Poprawia wzrok .Utrzymuje prawidłowy stan skóry, włosów i paznokci.Działa przeciwnowotworowo.
D
Zapobiega krzywicy i osteoporozie.Zwiększa odporność.Korzystnie wpływa na układ nerwowy mięśni i układ krążenia.
E
Witamina „młodości” – opóźnia starzenie się komórek.Chroni przed miażdżycą, zawałem, działa przeciwzapalnie i stymulująco.
B6
Ułatwia przemianę tłuszczów i węglowodanów.Ma pozytywny wpływ na ciśnienie krwi i układ nerwowy.Zwiększa odporność.Nasiona te dostarczają nam duże ilości minerałów niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu.Zawierają dużo: żelaza, wapnia, cynku, magnezu, fosforu i potasu . Jest to więc znakomity, a przede wszystkim w pełni naturalny i zdrowy produkt dbający o cały organizm człowieka! www.slonpol.pl
Polecane artykuły