SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Ile kuczaka w kurczaku?

temat działu:

Odżywianie i Odchudzanie

słowa kluczowe: ,

Ilość wyświetleń tematu: 1896

Ankieta

Nowy temat Wyślij odpowiedź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 11148 Napisanych postów 51562 Wiek 30 lat Na forum 24 lat Przeczytanych tematów 57816
Proste pytanie:

Spożywając mięso bierzecie pod uwagę jego wagę przed, czy po obróbce termicznej (gotowanie smażenie)

Chcąc przygotować sobie 6 posiłków z kurzego cycka, przed ugotowaniem było go 1530g. (6 posiłków po 250g.) po wycięciu różnego rodzaju shitu w postaci tłuszczu i chrząstek zostało ok. 1450g.

Ale po ugotowaniu zostało tylko 700g.! Więc jak to zobaczyłem to niewyglądało to na 6 posiłków tylko na 3 większe.

Czyli zamiast 6x250g. wyszło 6x120g., wiedziałem że waga ulegnie zmianie, ale żeby aż tak bardzo?

Czy w tych 120g. ugotowanego mięsa jest tyle samo białka co w 250g. surowego?
Ekspert SFD
Pochwały Postów 686 Wiek 32 Na forum 11 Płeć Mężczyzna Przeczytanych tematów 13120

PRZYSPIESZ SPALANIE TŁUSZCZU!

Nowa ulepszona formuła, zawierająca szereg specjalnie dobranych ekstraktów roślinnych, magnez oraz chrom oraz opatentowany związek CAPSIMAX®.

Sprawdź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 8 Napisanych postów 547 Wiek 42 lat Na forum 16 lat Przeczytanych tematów 2264
Bierzesz kuraka, wyrywasz co chcesz...to co zostaje,i masz zamiar to zjeść, ważysz i wrzucasz do wody...

sam nie wiem...

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 25 Napisanych postów 1977 Na forum 17 lat Przeczytanych tematów 27200
licz po odwaleniu tego co odcinasz z tego mięsa,no bo już od razu zmieniasz sobie proporcje tego co zjesz, ale licz przed pieczeniem,gotowaniem itp. Nie ma sensu bawić się z tym bardziej,a chociazby sama zmiana to wiadomo, mięso się skurczy, dużo wody odparuje itd.

www.pajacyk.pl
-----------------------------



----------------------------

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 11148 Napisanych postów 51562 Wiek 30 lat Na forum 24 lat Przeczytanych tematów 57816
Czyli w tym przypadku ilośc białka z 1450g. surowego = ilości białka z 700g. ugotowanego?
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Specjalista
Szacuny 68 Napisanych postów 6262 Wiek 43 lat Na forum 16 lat Przeczytanych tematów 25443
przed obróbką sie warzy i liczy!

życie jest za krótkie żeby byc małym



http://www.sfd.pl/Rola_tłuszczy_-_art_by_szoho-t185012.html

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 25 Napisanych postów 1977 Na forum 17 lat Przeczytanych tematów 27200
Inside, po obróbce termicznej zawsze wartości jedzenia ulegną nieco zmianie,ale są to różnice, którymi nie warto się przejmować. Poza tym nie jest to jedyna niedokładnosc z jaką spotykamy się w diecie. Naturalne są błędy pomiaru wagi itp. itd. Licz przed.

www.pajacyk.pl
-----------------------------



----------------------------

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 11148 Napisanych postów 51562 Wiek 30 lat Na forum 24 lat Przeczytanych tematów 57816
Spoko, zdaję sobie sprawę, że podczas gotowanie nieznacznie obniżona zostaje wartośc odżywcza różnych produktów..

Generalnie chodziło mi o kwestię brania pod uwagę wagi kuraka przed lub po gotowaniu (bo tu różnica jest znacząca), wiem że po ugotowaniu worka ryżu ze 100 robi się 250g.


Teraz wszystko jasne (no chyba że ktoś uważa inaczej), dzięki za odp. SOGI poleciały

Zmieniony przez - InsideMan w dniu 2008-04-19 22:39:58

Zmieniony przez - InsideMan w dniu 2008-04-19 22:40:10
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 0 Napisanych postów 12 Na forum 16 lat Przeczytanych tematów 62
Nie wydaje mi sie zeby kurak skurczyl sie az a oplowe podczas gotowania. Sadze, ze zmiany powinny byc raczej niewielkie. Ja raczej smaze, albo gotuje na parze, waze kure przed obrobka. IMO ubytki sa niewielkie.

Never Give up on your dreams as they are the only things that are ever truly your's.

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 11148 Napisanych postów 51562 Wiek 30 lat Na forum 24 lat Przeczytanych tematów 57816
Jak ci się nie wydaje to sprawdź, godzinę temu skończyłem gotować (wszystko w jednym garze).


W sklepie na wadze było 1530g. po odcięciu ścierwa (nie wiem ile tego było ale na oko z 80g.) pokroiłem na małe kosteczki i wrzuciłem na gotującą wodę, po ostygnięciu na wadze było niewiele ponad 700g.

Właśnie skończyłem jeść 120g. ugotowanego czyli ok. 250g. surowego przed wycinką odpadów.


No tak, mogłem się spodziewać, że podejdziesz do tego tematu sceptycznie

Zmieniony przez - InsideMan w dniu 2008-04-19 22:54:10
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Specjalista
Szacuny 68 Napisanych postów 6262 Wiek 43 lat Na forum 16 lat Przeczytanych tematów 25443
ubytki podczas obróbki zalezą od rodzaju miesa, sposobu obróbki!
(jestem w temacie) przyjmuje sie ze dle drobiu i chudej wieprzowiny ubytek szacuje sie na około 30% wartosci poczatkowej

życie jest za krótkie żeby byc małym



http://www.sfd.pl/Rola_tłuszczy_-_art_by_szoho-t185012.html

Nowy temat Wyślij odpowiedź
Poprzedni temat

Dieta weterana do oceny

Następny temat

Dietka do sprawdzenia = MASA

WHEY premium