SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

trochę przepisów

temat działu:

Odżywianie i Odchudzanie

słowa kluczowe: ,

Ilość wyświetleń tematu: 6556

Nowy temat Wyślij odpowiedź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Specjalista
Szacuny 51 Napisanych postów 5468 Na forum 22 lat Przeczytanych tematów 30199
Naleśniki bananowe
składniki:
filiżanka mąki
1/2 do 1 filiżanki ugniecionych bananów Bonita
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżka cukru
2 jajka ( białka i żółtka osobno)
łyżka roztopionego masła

W średnim naczyniu wymieszać mąkę, proszek do pieczenia i cukier. Osobno, wymieszać mleko, żółtka, i roztopione masło, dodać składniki suche ( patrz wyżej ) , dokładnie wymieszać. Dodać banany, ciągle mieszając. Ubić białka na pianę, dodać do uprzednio przygotowanej masy. Smażyć na średnim ogniu.



Kotlety Kukurydziane
Skladniki:

Puszka konserwowanej kukurydzy
2 cale jaja
20dkg sera zoltego
1 cebula
Mąka
Tarta bulka
Pieprz ,sol
Olej roslinny (Planta)

Kukurydze odsaczyc wsypac do miski do tego wrzucic grubo starty ser i drobno posiekana cebulke.Wbic jajka mieszajac dodawac maki az masa zgestnieje by moc swobodnie formowac kotlety (tak jak mielone).Doprawic do smaku pieprzem.Uformowanego kotleta obtoczyc w tartej bulce i klasc na patenie na dobrze rozgrzany olej roslinny!Smazyc do zlotego koloru! Smacznego! Polecam na etapie budowania masy miesniowej sporo kalorii!!!

Poleca Dizel



Omlet kulturysty
Omlet:
5 bialek
1 cale jajko
łyzeczka mleka
4-5 lyzeczek maki zytniej

Wszystko razem zmiksowac i wlac do rozgrzanej patelni (posmarowanej tluszczem) - smazyc na wolnym ogniu az do sciecia sie bialek.
Na wierzch proponuje zmieszany jogurt 0% (150 gram) ze 125 gramami chudego sera bialego.

Pychota Dla tych ktorzy buduja mase - na wierz proponuje dorzucic banana pokrojonego w plasterki i garsc rodzynek.
poleca : Michal (swidek)


Ryż z tuńczykiem z salatką
Torebka ryżu (125g)
Puszka tuńczyka (w oleju albo sosie własnym)
Musztarda , majonez
1 Średnia cebula
2 Pomidory
Żółty lub biały ser
Ogórek konserwowy

Ryż gotujemy (do garnaka można dodac troszke oliwy), tunczyka oddzielamy od oleju (albo sosu) dodajemy do niego musztarde i dobrze mieszamy , krojmy drobno cebule ,dodajemy troszke do oleju (sosu), ser krojmy dorbno w kostke, ogórka w plasterki.

Ugotowany ryz wykladamy na miske żeby wyschnoł i ostygnoł poczym mieszamy go z olejem (sosem).Pomidory krojmy wg uznania ,dodajemy majonez do smaku, pokrojony ser , resztę cebuli , ogórka i mieszamy.Przygotowanego tuńczyka wykladamy na ryż i rowno rozprowadzamy.
Gotowe



Pierś kurczaka gotowana na parze
Trzeba mieć do tego specjalny garnek.
Kurę pomarynować trochę (ok. 25-30 min.) w sosie sojowym z przyprawami
(może to być imbir, pieprz, papryka, chilli, co kto lubi). Następnie
umieścić to na talerzyku i wstawić do parnika n aok. 20 min. Nie trzeba
tego pilnować nie przypala się itp.
W tym czasie można także nastawić ryż. Wykończyć to danie można po chińsku
w sposób następujący: na patelni rozgrzać olej zwykły (można dodać trochę
orzechowego i sezamowego), tak aby zaczął lekko dymić i polać tym pierś
ułożoną z ryżem na talerzu (będzie skwierczeć). Do gorącego
oleju dodałać na sam koniec ząbek czosnku.



Pierś kurczaka z jabłkami
1 pierś kurczaka
1,5 - 2 jabłka
1 płaska łyżeczka cynamonu
1 średnia cebula
sól, pieprz,
cukier

Podsmażamy drobno pokrojoną cebulkę ze szczyptą cukru. Pierś kurczaka
kroimy w kostkę, dodajemy do cebulki i razem podsmażamy. Jabłka obieramy ze
skórki, kroimy w drobną kostkę lub słupki i wrzucamy na patelnię. Dodajemy
cynamon, pieprz i sól do smaku. Smażymy, często mieszając, ok. 10 min. do
momentu zmiękczenia jabłek. Podajemy na gorąco z ryżem.



Pierś kurczaka z ryżem (bez smażenia)
Ugotuj ryz. W miedzyczasie przygotuj rondelek z pokrywka, jedna lyzka
masla, pokroj na plasterki kilka pieczarek, podsmaz na tym masle minute,
zalej pol szklanki bialego wina, pol szklanki rosolu, lyzke drobno
posiekanego koperku, kilka kropel soku z cytryny. Wymieszaj.
Na to uloz obrane z tluszczu i chrzastki piersi kurze, przykryj rondelek i
dus na malym ogniu, az bedzie miekkie, sprawdzajac poziom plynu, aby sie
nie przypalilo, okolo 15 minut.
Zaciagnij sos lyzeczka maki i smietanki. Dopraw pieprzem.
Podaj na ryzu.



Pierś kurczaka z ryżem/makaronem - prosty obiad
na dwie osoby
2 piersi kurzece
1 lyzka oliwy
mala puszka grzybow w wodzie
1/2 szklanki smietanki slodkiej
duzo pieprzu
ugotowany makaron lub ryz

Piersi kurzece obrac ze skory, kosci i tluszczu. Popieprzyc bardzo mocno po
obu stronach, tak, zeby byly cale pokryte. Usmazyc na oliwie az brazowe z
kazdej strony. Odlozyc na talerz. Patelnie mocno nagrzac i zalac woda i
grzybami z puszki. Zeskrobac wszystko, co przylegle do dna patelni. Dodac
smietanke, podgotowac na malym ogniu 3 minuty. Wlozyc piersi kurzece do
sosu i podgrzac na malym ogniu, az sos zacznie kipiec.
Podac na ryzu, makaronie lub z ziemniakami. Nawet z chlebem dobre.
Smietanka w tym daniu lagodzi pieprz tak, ze nie jest to ostre danie, jakby
moglo sie wydawac.
Calosc zabiera 20 minut.



Pierś kurczaka z serem
4 połówki piersi kurczaka (filety) lub 4 sznycle cielęce,
4 słupki ostrego żółtego sera (warmińskiego, tylżyckiego), wysokości 7-8 cm
i szerokości 1,5 cm,
4 łyżki startego żółtego sera (razem ok. 25 dag),
1 łyżka masła,
2 łyżki ziół (gotowej mieszanki do kurczaka lub zmieszanych : oregano,
majeranku, tymianku i pieprzu ziołowego),
1 jajko,
2 łyżki mąki,
3 łyżki tartej bułki,
olej do smażenia,
sól,
pieprz.

Każdy kawałek kurczaka rozbić tłuczkiem, posmarować cienko ( po wewnętrznej
stronie) miękkim masłem, posypać obficie ziołami i położyć na nim kawałek
sera.
Mięso zwinąć tak jak krokiety i spiąć wykałaczką.
Obtoczyć w mące, roztrzepanym jajku i tartej bułce.
Obsmażyć na rumiano na rozgrzanym oleju. Przełożyć do
brytfanny, posypać serem oraz resztą ziół i zapiec w
piekarniku (15-20 min), w temp.190 st.C. Podawać z ryżem
i surówką.



Kurczak nadziewany ryżem
Składniki na 4 porcje:
1 sprawiony kurczak (ok. 1,3 kg),
75 dag porów,
1 średnia cebula,
1-2 papryczki chili,
13 dag długoziarnistego ryżu,
10 dag orzeszków ziemnych,
1 pojemnik (20 dag) śmietany kremówki
1 szklanka rosołu (instant),
2 łyżki oleju,
1 łyżka masła lub margaryny,
1 łyżka mąki,
sól,
pieprz,
curry.

Obrać cebulę, pokroić w kostkę. Naciąć wzdłuż papryczki chili, usunąć
pestki, miąższ posiekać. Rozgrzać olej na patelni, podsmażyć cebulę, chili
i orzeszki ziemne. Wsypać ryż, wlać szklankę wody. Doprawić solą, pieprzem
i curry. Gotować 20 minut pod przykryciem. Opłukać i osuszyć tuszkę,
napełnić ryżem. Spiąć otwór wykałaczkami, związać kurczaka nitką. Natrzeć
solą oraz pieprźem. Piec godzinę w piekarniku w temperaturze 175 stopni.
Oczyścić i opłukać pory. Przekroić wzdłuż na pół, a następnie pokroić na
kawałki. Blanszować je około 5 minut w osolonej wodzie. Tłuszcz rozpuścić,
zrobić zasmażkę z mąki oraz 1-2 łyżeczek curry. Dodać rosół i śmietanę,
zagotować. Doprawić jeszcze raz solą i pieprzem oraz curry. Podawać do
kuraczaka.
przygotowanie - około 1 i 3/4 godziny
1 porcja - 910 kalorii



Pożywny makaron
20 dag makaronu
20 dag mielonego mięsa
1 łyżka oleju
sos z warzywami
sól pieprz
Makaron ugotować w osolonej wodzie. Na patelni rozgrzać olej, wrzucić
mielone mięso, smażyć, rozdzielając widelcem, aż lekko się zrumieni.
Zmniejszyć gaz, wyłożyć na mięso sos warzywny (można kupić gotowy w
sklepie), wymieszać, przykryć i podgrzewać, by sos stał się gorący.
Podawać z gorącym makaronem i sałatą.



Rolada z piersi drobiu
50 dag piersi drobiu,
2 białka,
20 dag pieczarek,
sól,
łyżka oliwy lub oleju

Pieczarki oczyścić, umyć, osączyć, pokroić w kostkę, wsypać do wrzącej
wody, doprowadzić do wrzenia, odcedzić wsypać do rondelka, chwilę
poddusić, przyprawić solą, ostudzić. Mięso z drobiu zbić zwilżonym
tłuczkiem, a następnie pozwijać połączyć w jeden duży płat. Poszczególne
zbite płatki powinny zachodzić na siebie. powierzchnię łączenia płatków
posmarować białkiem. Ostudzone pieczarki wymieszać z ubitym na pianę drugim
białkiem. Uzyskanym w ten sposób nadzieniem posmarować płat mięsa, zwinąć
w ścisły rulon. Obwiązać ściśle nitką bawełnianą jak baleron. Uformowana
roladę obrumienić, wkładając na rozgrzana patelnię posmarowaną oliwą lub
olejem. Po obrumienieniu przełożyć do rondla, podlać wrzącą wodą, udusić
pod przykryciem do miękkości. Miękka roladę pokroić w poprzek na porcje,
ułożyć na półmisku, obłożyć pieczonymi ziemniakami.



Stek bawarski
40 dag mielonego mięsa,
1 szklanka ugotowanego na sypko ryżu,
1-2 jaja,
2 łyżki mleka,
sól,
gałka muszkatołowa,
1 łyżka zieleniny,
bułka tarta,
tłuszcz do smażenia,
4 jabłka,
1 łyżeczka mąki,
1/2 szklanki śmietany,
1 łyżka startego sera,
pieprz

Mięso, ryż, jaja, mleko, posiekaną zieleninę i przyprawy razem dobrze
wyrobić na jednolitą masę. Formować okrągłe steki, otoczyć w bułce tartej
i usmażyć z obu stron na złoty kolor. Wyłożyć na ogrzany półmisek i
trzymać w ciepłe, obłożyć cząstkami uduszonych na tłuszczu jabłek.
Śmietanę wymieszać z mąką i serem, mieszając zagotować, przyprawić solą i
pieprzem do smaku. Gorącym sosem zalać steki. Podawać z sałatą.



Pomidory faszerowane tuńczykiem
PRODUKTY
* 6 dużych dojrzałych pomidorów
* 3 jajka
* puszka tuńczyka w oleju
* słoiczek kaparów
* 2 łyżki zielonej pietruszki
* pieprz
* 4-5 łyżek majonezu

* Pomidory wymyć. Ściąć z wierzchu gruby plaster. Wydrążyć.
* Jajka ugotować na twardo. Drobno posiekać i wymieszać z tuńczykiem.
* Dodać do powstałej masy majonez, kapary, pietruszkę i pieprz. Skropić
sokiem z cytryny.
* Nałożyć farsz do wydrążonych pomidorów.
* Pomidory dodatkowo udekorować majonezem i pietruszką.



Sałatka z ryżu i tuńczyka
Gotujesz ryz sypki najlepiej w woreczkach z przyprawami i koniecznie z
curry (zolte zabarwienie). Potem rozkladasz go na plaskim polmisku do
wystygniecia (MUSI byc sypki)
Po wystygnieciu zalezy od ilosci osob otwierasz 2 lub 3 poszki tynczyka w
oliwie - ryz mieszasz z oliwa, zeby sie "przegryzlo", a mieso z tunczyka na
razie zostawiasz. Na polmisek wykladasz cwiartki pomidowa na to kladziesz
ryz z oliwa z tunczyka, na wierzch ryzu kladziesz mieso z tunczyka.
Mozesz jesli chcesz przybrac to sysace (naprawde) danie oprocz pomidora -
cwiartkami jajek.



Sałatka z tuńczyka
400 g. tuńczyka z puszki,
1/2 grejpfruta (niekoniecznie ),
banan,
250 ml. majonezu,
łyżeczka soku cytrynowego,
3 jajka ugotowane na twardo,
słodka papryka,
sól,
125 ml. chudego jogurtu,
kilka liści sałaty do przybrania.

Rybę wyjąć z puszki, osączyć i pokroić na kawałki jednakowej wielkości.
Banany obrać pokroić na plasterki,
skropić sokiem z cytryny. Grejpfruta obrać, wyjąć miąższ z osłonek,
podzielić na cząstki. Jajka obrać, dwa pokroić w kostkę, trzecie pokroić na
ósemki.
Majonez wymieszać z jogurtem. Dodać do smaku sól i odrobinę papryki.
Liście sałaty dokładnie umyć, osuszyć i wyłożyć nimi
salaterkę. Kawałki tuńczyka delikatnie wymieszać z
cząstkami grejpfruta, jajkami pokrojonymi w kostkę,
plasterkami banana. Zalać sosem.
Sałatkę ułożyć na liściach sałaty, udekorować ósemkami
jajek i posypać papryką.



Sałatka z tuńczyka II
1 główka kapusty pekińskiej lub kruchej sałaty,
1-2 puszki tuńczyka (jak dwie, to najlepiej jedna w oliwie, a druga w sosie
własnym),
1 puszka kukurydzy,
3-4 łodygi selera naciowego,
1 różowy grapefruit,
trochę żółtego sera (niekoniecznie).

Kapustę pekińską lub sałatę rwiemy na małe kawałeczki. Odsączamy kukurydzę.
Żółty ser kroimy w kosteczkę. Tuńczyka odsączamy, zachowując i oliwę, i
sos. Grapefruita dzielimy na małe cząstki, skrzętnie zbierając sok.
Rozdrabniamy tuńczyka. Z łodyg selera starannie wyciągamy 'nitki' i kroimy
na małe kawałki. Wszystko razem delikatnie mieszamy.

Sos:
zachowana wcześniej oliwa z tuńczyka,
sok z grapefruita,
odrobina pieprzu,
łyżeczka ostrej musztardy.
Można dać odrobinę wyciśniętego czosnku. Jak sos za mało kwaśny, kropnąć
trochę soku z cytryny. Polewamy sosem, mieszamy i zjadamy z chrupiącą bułką
albo razowym chlebem.



Surówka z płatków owsianych i truskawek
5 dag płatków owsianych,
20 dag truskawek,
3 dag orzechów włoskich
1/2 szklanki miodu,
sok z cytryny,
śmietana do dekoracji

Płatki namoczyć na noc w wodzie doprawionej sokiem cytrynowym. Truskawki
przebrać, umyć, osączyć, usunąć szypułki i zmiksować lub przetrzeć przez
gęste sito. Orzechy wyłuskać, rozdrobnić. Przed podaniem wymieszać płatki
z truskawkami, orzechami i miodem. Udekorować bitą śmietaną.



Zielony ryż

szklanka ryżu,
2 szklanki wrzącej wody,
sól,
2 jaja,
1 i 1/2 szklanki mleka,
1/2 szklanki oliwy lub oleju,
2 szklanki utartego żółtego sera,
szklanka drobno posiekanej zielonej pietruszki,
1/4 szklanki drobno posiekanych liści selera,
posiekana cebula,
1/8 łyżeczki roztartej szałwi,
pieprz,
masło

Ryż wsypać do garnka, wlać wrzątek, osolić, przykryty garnek z ryżem
wstawić do naczynia z gotującą się wodą, gotować 30 min nie odkrywając
ryżu. W razie potrzeby dolewać wrzątek do naczynia z wodą. Zestawić z
ognia, ryż przełożyć do miski. Jaja ubić z mlekiem, oliwą, wlewać
stopniowo do ryżu, mieszając widelcem. Dodać ser, zielona pietruszkę, liść
selera, cebulę, szałwię, sól, pieprz, wymieszać. Wlać do naczynia
wysmarowanego masłem, wstawić do nagrzanego piekarnika (170 C), piec przez
45 min.



Napój bananowy
1 kubeczek chudego jogurtu
1/2 filiżanki soku pomarańczowego lub jabłkowego
banan
szczypta świeżo utartej gałki muszkatołowej
1-2 kostki lodu (niekoniecznie)
Włóż wszystkie składniki i zmiksuj na jednolitą masę, w ten sposób
otrzymasz gęsty, odżywczy napój.



Placki ryżowe
szklanka mąki,
3/4 łyżeczki sody oczyszczonej,
szklanka ugotowanego ryżu,
roztrzepane jajo,
1 i 1/2 szklanki śmietany,
2 łyżki stopionego masła,
sól,
olej do smażenia

Mąkę, sól i sodę przesiać do miski. Jajo ubić ze śmietaną wlać do miski,
dodać ryż i masło, dokładnie wymieszać. patelnię rozgrzać, włożyć
niewielka ilość masła lub oleju mocno podgrzać, zmniejszyć płomień, łyżka
nabierać ciasto na placki (2 łyżki na 1 placek), kłaść na patelnię smażyć
na średnim ogniu na złoty kolor z obu stron.




"Bądź silniejszy, a będziesz miał rację".
Ekspert SFD
Pochwały Postów 686 Wiek 32 Na forum 11 Płeć Mężczyzna Przeczytanych tematów 13120

PRZYSPIESZ SPALANIE TŁUSZCZU!

Nowa ulepszona formuła, zawierająca szereg specjalnie dobranych ekstraktów roślinnych, magnez oraz chrom oraz opatentowany związek CAPSIMAX®.

Sprawdź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 11148 Napisanych postów 51557 Wiek 30 lat Na forum 24 lat Przeczytanych tematów 57816
FAJNIE TYLKO TO ARTYKUŁ LORDA VADERA "MAŁY KĄCIK KULINARNY KULTURYSTY" ALBO JAKOŚ TAK TSE TSE TSE WIESZ TY CO TO JEST TANI CHWYT JAK MOGŁEŚ CHŁOPAK SIĘ STARAŁ I WĄTPIE ŻEBY WASZE TWOJA I JEGO MAMA BYĄŁ KUCHARKĄ HMMMMMMM TANI CHWYT WSTYDŹ SIE !!!!!!!!!

"wielka siła to wielka odpowiedzialność"
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Specjalista
Szacuny 51 Napisanych postów 5468 Na forum 22 lat Przeczytanych tematów 30199
Chłopie te przepisy byly na forum zanim Lord...skoro on moze je kopiowac(a moze sie przyznal, ze sam napisal??? ) to i ja moge je odswiezyc...

"Kogut tylko na własnym gnojowisku dużo może".
Nowy temat Wyślij odpowiedź
Poprzedni temat

Piersi z kurczaka

Następny temat

Jakie pieczywo ??

WHEY premium